>>>>حنیف غفاری، کارشناس مسائل بین الملل - آنچه در جریان سفر اخیر رئیس جمهور آمریکا به منطقه غرب آسیا قابل مشاهده بود، نمادی عینی از همین نگاه نامتوازن وی نسبت به تحولات کلان در حوزه روابط بین الملل بوده است. بر اساس آنچه رویترز ادعا کرده است، مقامات وزارت خزانهداری و وزارت خارجه آمریکا از تصمیم ناگهانی ترامپ برای لغو تحریمهای سوریه "غافلگیر" شدند. لغو تحریمها فرایندی پیچیده و مستلزم هماهنگی میان چندین نهاد مختلف دولتی و همچنین کنگره است>>. >>با این حال ترامپ در دیدار ابومحمد جولانی سرکرده هیئت تحریرالشام، از قول خود چنین وعده ای را به وی داد!
>>>>مقامات ارشد وزارت خارجه و وزارت خزانهداری آمریکا قویا معتقدند لغو تحریمهای ضد سوری که بسیاری از آنها دهههاست برقرار هستند، به سادگی امکانپذیر نیست مگر آنکه فرآیند رفع تحریمها جنبه ای نمادین داشته باشد! نکته مهم تر اینکه چنین تصمیمی در حوزه سیاست خارجی آمریکا در گروی چینش مقدمات و پیش نیازهایی است که حداقل درحال حاضر خبری از آنها در قاموس تصمیم سازی واشنگتن در قبال دمشق نیست:
>>>>کاخ سفید هیچ یادداشت یا دستورالعملی برای آمادهسازی روند لغو تحریمها برای مقامهای وزارت خارجه و خزانهداری صادر نکرده و هیچ اطلاعی هم به آنها درباره قریبالوقوع بودن اعلام آن نداده است.
>>>>همین مسئله، بار دیگر تردیدها در خصوص نیت واقعی ترامپ از بیان موضوع رفع تحریمهای سوریه را تردیدهایی ایجاد کرده است. اگرچه جولانی و دیگر مستاجران فعلی کاخ ریاست جمهوری سوریه علاقه وافری نسبت به باورکردن وعده پوچ ترامپ دارند اما خطوط قرمز و واقعیات جاری در گردش کار وزارت خارجه و خزانه داری ایالات متحده چنین چیزی را نشان نمی دهد.
>>>>شاید وعده رفع وافعی تحریمهای آمریکا ( و متعاقبا اروپاییان) علیه سوریه را بتوان مشابه همان وعده ای دانست که اعضای دولت قبلی آمریکا و سران اروپایی به ولادیمیر زلنسکی در خصوص عضویت در پیمان آتلانتیک شمالی ( ناتو) دادند! قبل از آغاز جنگ اوکراین ، آمریکا و دیگر اعضای ناتو به زلنسکی تضمین دادند در صورت وقوع جنگ با روسیه ،عضویت کشورش در ناتو حداقلی ترین دستاورد مواجهه کی یف و مسکو خواهد بود.اکنون، در حالی که بیش از سه سال از وقوع جنگ اوکراین سپری شده، از ترامپ و مکرون گرفته تا مارک روته دبیر کل هلندی ناتو متفق القول هستند که عضویت کی یف در منظومه امنیتی ناتو با معضلات و دشواری هایی مواجه است که حل و فصل آنها در کوتاه مدت و حتی بلندمدت امکانپذیر نیست! در چنین شرایطی غرب به زلنسکی توصیه کرده که عضویت کشورش در پیمان آتلانتیک شمالی را فراموش کرده و صرفا به عنوان یک "شریک با اولویت" برخی حمایتهای تسلیحاتی و سیاسی ناتو از خود را بپذیرد! وعده ترامپ به جولانی نیز به لحاظ ماهوی، مشابهت زیادی با وعده غرب به زلنسکی در خصوص عضویت اوکراین در ناتو دارد، با این تفاوت که تضمینهای ارائه شده اولیه به رئیس جمهورشکست خورده اوکراین به مراتب پررنگ تر و عینی تر بوده است!