گروه دیپلماتیک – >>همشهری آنلاین: ارتش رژیم صهیونیستی در هفتههای اخیر استفاده از رباتهای حامل مواد منفجره را در مناطق غیرنظامی شمال نوار غزه، بهویژه در بیتحنون، بیتلاهیا و اردوگاه جبالیا شدت بخشیده است.
این رباتها که گاهی تا پنج تُن مواد منفجره را حمل میکنند از راه دور کنترل میشوند.
تارنمای العربی جدید نوشته است:
- این ماشینهای مرگبار نهتنها تخریبهای گستردهای بهبار میآورند، بلکه باعث و مرگ دهها غیرنظامی شدهاند. تنها در بیتلاهیا در یک هفته پنج ربات انفجاری منفجر شده است.
- خلاف حملات هوایی که در لحظه انجام میشوند، رباتها ممکن است ساعتها یا حتی روزها در برابر منازل، بیمارستانها یا مدارس مستقر شوند و با ایجاد فضای رعب و نگرانی، خانوادهها را به ترک خانههایشان وادار کنند.
- به گفته شاهدان، انفجار این رباتها گاه از حملات هوایی هم ویرانگرتر است و موجب فروپاشی کامل ساختمانها و پرتاب آوار به فواصل صدها متری میشود.
محمود ناصر که در بیمارستان کمال عدوان بستری بوده، روایت میکند که رباتی مقابل ورودی بیمارستان مستقر شده بود: «آن شب همه از ترس انفجار بیدار ماندند. اگر منفجر میشد، بیمارستان با تمام بیماران و کارکنانش از بین میرفت.»
ناصر میگوید خانوادهای که گمان میکردند یک خودروی معمولی مقابل خانهشان متوقف شده، در اثر انفجار ربات جان خود را از دست دادند.
محمد طموس، امدادگر دفاع مدنی، اعلام کرده که شدت انفجارها عملیات امداد را عملاً ناممکن کرده است.
او با اشاره به انفجار دستکم ۱۵ربات انفجاری در دو خیابان جبالیا در نوامبر ۲۰۲۴ به شهادت دهها نفر و تخریب کامل چندین بلوک مسکونی منجر شد، میگوید: صدای انفجار از فاصله 5کیلومتری نیز به وضوح شنیده شده و حتی برخی از امدادگران شنوایی خود را از دست دادند.»
شیرین موسی حمدان، زن آوارهای از بیتحنون، نیز در این باره میگوید: «خانهمان در حمله هوایی نابود شد و پسرم شهید شد. بعدها فهمیدیم که رباتی در نزدیکی خانه منفجر شده و پنج خانه دیگر را هم با خاک یکسان کرده است.»
>>حمله به ۱۰ بیمارستان در یک هفته
العربی جدید همچنین گزارش داده که صهیونیستها تنها در یک هفته دستکم 10 بیمارستانها در غزه را هدف قرار داده و در شماری از این حملات از رباتهای انفجاری استفاده کرده اند.
روزنامه عبری زبان هاآرتص نیز اذعان کرده این حملات منجر به تعطیلی کامل یا جزئی بیمارستانها شده و صدها هزار فلسطینی را از خدمات درمانی محروم کرده است.
در گزارش سازمان جهانی بهداشت آمده که تنها در یک هفته، ۲۸ حمله به مراکز درمانی ثبت شده که برخی از آنها چندینبار تکرار شدهاند.
طبق گزارش این نهاد، ۹۴ درصد بیمارستانهای غزه آسیب دیده یا ویران شدهاند و تنها ۱۹ بیمارستان از مجموع ۳۶ مرکز، آن هم بهطور محدود، فعال هستند.
نقطه آغاز حملات اخیر، هدف قرار دادن بیمارستان اروپایی در شهر خانیونس بوده که از زمان تصویب عملیات «ارابههای گدئون» در ۴ مه و آغاز آن در ۱۸ مه، به شدت بمباران شده و موج گستردهای از آوارگی را تجربه کرده است.
حمله اسرائیلیها به مراکز درمانی در حالی است که طبق کنوانسیونهای ژنو (بهویژه کنوانسیونهای ۱۹۴۹ و پروتکلهای الحاقی آنها) این مراکز باید از هرگونه حمله و تخریب در جگها محافظت شوند.