به گزارش >>همشهری آنلاین، مهدی فضائلی؛ کارشناس مسائل سیاسی در روزنامه همشهری نوشت، وقایع در دوران جدید عالم هم سریع است و هم عجیب، لذا بسیاری از آنها آنگونه که شایسته است مورد توجه و کندوکاو قرار نمیگیرد و از دیدها و ذهنها مخفی میماند. اگر در گذشته گفته میشد آنچه در رسانهها مطرح نمیشود بسیار بیشتر و بعضا مهمتر از آن چیزی است که منتشر میشود، این نکته در دوران کنونی بهمراتب افزایش یافته است. از جمله رویدادهای شایان توجه این روزها آن چیزی است که در کشورهای جنوب خلیجفارس گذشت.
اولین سفر خارجی ترامپ پس از ریاستجمهوری دوره جدید به این منطقه اختصاص یافت، چرا؟
ترامپ برای ارضای امیال نفسانیاش از یکسو و جبران خسارات و عقبافتادگیهای اقتصادی و عمرانی آمریکا از سوی دیگر، نیاز به کشورهایی داشت ثروتمند، اما بیاراده و بدون ذرهای مقاومت و در یک کلام، شیرده؛ کشورهایی که دربرهوت استقلال و عزت و آزادی، حاضر به باجدادنهای نجومی باشند و علاقه وافری بهخودنمایی داشته باشند؛ کشورهایی که برای رقابت در دیده شدن و سبقت از هم فقط پول خرج میکنند تا توسط دیگران و نه بهصورت درونزا، بزرگترینها، بیشترینها، اولینها و مانند آن را خریداری یا احداث و به نام خود ثبت کنند.
کشورهایی که برجهای سربهفلک کشیده میسازند، اما چون غالبا از نظر ریشه فرهنگی و تمدنی فقیرند، بهدنبال احداث آثار باستانی هستند.
ترامپ با نمایشهای سخیفی آنها را تشویق و درواقع تحقیر کرد و آنها مستانه و دیوانهوار او را تشویق کردند تا مطمئن شود در انتخاب نخستین مقصد سفرهای خارجیاش اشتباه نکرده است. اما این همه واقعیت این منطقه نبوده و نیست و بین شمال و جنوب خلیجفارس تفاوت روشنایی(کنتراست) چشمگیری وجود دارد.
درشمال خلیجفارس کشوری قرار گرفته که به استقلال و عزت معنای جدید بخشیده و الگوی جدیدی از اقتدار، عزت و اعتمادبهنفس را در معرض دید ژرفاندیشان عالم قرار داده است؛ کشوری که نهتنها به ترامپ باج نمیدهد و تسلیم و مرعوب تجهیزات و نیروهای راهبردیاش نمیشود، بلکه او را وادار میکند مذاکره را آنگونه که ایران تعریف میکند انجام بدهد؛ غیرمستقیم و صرفا متمرکز روی موضوع هستهای؛ کشوری که علاوه بر داشتن ریشههای فرهنگی و تمدنی در اعماق تاریخ، امروز نیز درحال برداشتن گامهای بلند برای ساختن تمدن نوین اسلامی- ایرانی است.
اگرچه ایران عزیز از مشکلاتی همچون ناترازی رنج میبرد، در برخی زمینههای علمی و فناوری و عمرانی فاصله نجومی با کشورهای حاشیه جنوبی خلیج همیشه فارس دارد و مهمتر اینکه آنچه دارد متعلق بهخودش است و همچون آنها عاریهای و وابسته به بیگانه نیست.
فراموش نکنیم که همین ترامپ به صراحت به یکی از همین کشورهای عربی گفت: بدون آمریکا ۲ هفته بیشتر دوام نمیآورید.
آری، این کشورها در ظاهر ناترازی برق وآب ندارند، اما در ظلمت وابستگی بهسرمیبرند و ناترازی عزت و استقلال و آزادی را تجربه میکنند.
ذیل اصل دوم قانون اساسی کشورمان «نفی هرگونه ستمگری، ستمکشی، سلطهگری و سلطهپذیری» بهعنوان یکی از ویژگیهای نظام جمهوری اسلامی تصریح شده است؛ نفی «ستمکشی و سلطهپذیری» که گفتمان مقاومت را پدید آورده، بازی نظام سلطه و استکبار را به هم زده است؛ هم از این جهت که خودش به مستکبران باج نمیدهد و هم از این حیث که این الگو صادر شده و برخی ملتهای دیگر نیز درحال تأسی به آن هستند.
حال این زیربار ظلم نرفتن توأم شده است با پیشرفتهای خیرهکننده در نانوتکنولوژی، بیوتکنولوژی، هوافضا، داروسازی، پزشکی، هستهای، سلولهای بنیادی، سدسازی، سیلوسازی، تعداد دانشگاه و دانشجو، تعداد اعضای هیأت علمی، صنایع دفاعی و دهها دانش و ظرفیت دیگر.اینجا دشمن از روی کینه و عصبانیت و بهزعم خود برای جلوگیری از گسترش این الگو، از سویی تحریمهای فلجکننده را بهکارگرفته است و از سوی دیگر پیشرفتهای خیرهکننده آن را نادیده میگیرد و ضعفهای آن را برجسته میکند.
انشاءالله ایران عزیز همچون گذشته، بر این مشکلات فائق خواهد آمد و مسیر پیشرفت را با سرعت طی و عقبافتادگیها را جبران خواهد کرد، اما بدا به حال آنان که شگرد روانی دشمن را درنمییابند و در دام خودکمبینی و خودتحقیری گرفتار میشوند.