به گزارش >>همشهری آنلاین به نقل از تسنیم، حمید پورمحمدی در پنجمین همایش صندوق توسعه ملی که صبح امروز در مرکز همایش های مدیریت صنعتی برگزار شد، گفت: از سال ۱۹۵۳ که اولین صندوق توسعه ملی در کشور کویت تحت عنوان هیات سرمایه گذاری شکل گرفت حدود ۷۳سال می گذرد، از آن زمان بیش از صد صندوق برای توسعه کشورها با سرمایه تقریبی صد تریلیون دلار تا شکیل شده اند.
معاون رییس جمهور گفت: در کشور ما نیز ابتدا با تشکیل حساب ذخیره ارزی و بعد صندوق توسعه ملی سعی کرد تا از این مسیر عقب نماند.
رییس سازمان برنامه و بودجه گفت: بدون صندوق توسعه ملی امکان راه اندازی پروژه هایی مثل پارس جنوبی و انتقال آبهای مرزی وجود نداشت.
وی افزود: رشد اقتصادی با میزان صادرات نفت همپیوندی مشخصی پیدا کرده است و هرگاه درآمدهای نفتی رشد می کند ماهم رشد اقتصادی داریم و برعکس. تجربه دهه نود نشان داد که نوسانات درآمدهای نفتی برای کشور بسیار بالا بود. به طوری که از صد میلیارد دلار درآمد درابتدای دهه مذکور به ده میلیارد دلار کاهش یافت.
پورمحمدی خاطرنشان کرد: این تجربه نشان داد چه درآمدهای نفتی بالا باشد و چه پایین، آسیب جدی به ما وارد شده است. بعد از رشد درآمدها در حوزه عمرانی کارخانجات متعدد سیمان و سایر ملزومات حوزه ساختمان شکل گرفت اما وقتی درآمدها کاهش یافت و تقاضای دولتی افت کرد، به ناگاه این حوزه وارد رکورد شد.
طرح سوال پورمحمدی درباره ایده واریز کل درآمدهای نفتی به صندوق توسعه ملی
رییس سازمان برنامه گفت: سئوالی که وجود دارد این است که بهتر نیست کل درآمدهای نفتی به صندوق توسعه ملی واریز شود و دولت طی قرارداد مشخص هرساله یک رقم ثابت را بابت هزینه های خود از صندوق توسعه ملی دریافت کند.
معاون رییس جمهور: آیا امکان ورود مستقیم صندوق توسعه ملی در حوزه سرمایه گذاری وجود دارد؟
وی گفت: کشور ما دارایی منابع طبیعی بسیار غنی است، از جایگاه سوم نفت، جایگاه دوم گاز، جایگاه سوم یا چهارم مس و مواردی از این دست. از آنجا که در ذخایر نفت و گاز در رتبه اول قرار داریم باید سرمایه صندوق توسعه ملی ما نیز در رتبه نخست سرمایه و دارایی درجهان قرار داشته باشد. از سوی دیگر به هزینه برداشت منابع طبیعی نیز باید دقت کرد.
در این بین سئ والی که وجود دارد این است که اگر صندوق تسهیلات ارزی و ریالی پرداخت کند توسعه با سرعت بهتری شکل می گیرد و یا اینکه اگر صندوق وارد حوزه سرمایه گذاری مستقیم شود این مسیر بهتر طی خواهد شد.
پورمحمدی گفت: فعلا درحالی که فرض کنیم زمینه ورود سرمایه خارجی به شکل کلان وجود ندارد، در اینجا آیا بهتر نیست منابع ارزی صندوق صرف این حوزه ی سرمایه گذاری مستقیم داخلی شود و در مرحله بعد عایدات این سرمایه گذاری به بخشهای مختلف تزریق گردد؟
پورمحمدی: آیا امکان تفاهم سه جانبه صندوق، شرکت نفت و دولت برای مدیریت مطالبات و بدهی ها وجود دارد؟
معاون رییس جمهور گفت: آیا نمی توان بین دولت، شرکت نفت و صندوق توسعه ملی تفاهمی ایجاد کرد تا مطالبات فرضی صد میلیارددلاری صندوق از دولت و شرکت نفت به زمینه ای برای سرمایه گذاری تبدیل شده، با شفافیت صورت های مالی کشور زمینه تسویه بدهی ها و وصول مطالبات صندوق فراهم شود؟