>>همشهری آنلاین: در همان روزی که «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا در یک مراسم پرزرق و برق وارد قصر الوطن ابوظبی امارات شده بود و در آن جا وضعیت آمریکا را از هر نظر بهترین توصیف کرد، چند ساعت قبل از این ادعاها، «داگ برگم»، وزیر کشور آمریکا هشدار داده بود که این کشور ممکن است در اوایل تابستان امسال با قطعی گسترده برق مواجه شود .این هشدار از طرف وزیر کشور آمریکا یک هشدار بی سابقه نبود، اما در نوع خود یک وضعیت کم سابقه را در آمریکا نشان میدهد. وضعیتی که برخلاف ادعاهای دهان پرکن مقامات آمریکایی از ضعفهای زیرساختی جدی در آمریکا حکایت دارد.
تامین برق آمریکا با توجه به هشدار مقامات این کشور در وضعیت مساعدی نیست:
وضعیت اضطراری ملی: «داگ برگم»، وزیر کشور آمریکا روز پنجشنبه در مصاحبهای با فاکس نیوز تاکید کرد که ما چالشهای بزرگی در تولید برق داریم و ما شاهد اتفاقی بودیم که هفته گذشته در اسپانیا افتاد و همین اتفاقات میتواند در آمریکا، حتی در تابستان امسال، نیز رخ دهد. به گفته این مقام آمریکایی، با توجه به کمبود برق در این کشور، از همان روزهای نخست شروع بکار دولت ترامپ، وضعیت اضطراری ملی در بخش انرژی اعلام شده است.
براساس آمار منتشر شده توسط سایت poweroutage.us بخشهایی از ایالتهای آمریکا تا روز ۱۶ می ۲۰۲۵(روز گذشته) با مشکل بی برقی مواجه هستند. آمار بی برقی در آمریکا براساس تازه ترین آمار دولتی این کشور شامل موارد ذیل است:
۵ ایالت: در گیر بی برقی و کمبود برق
میشیگان: دارای بیشترین حجم بی برقی و کمبود برق در میان ایالات آمریکا
۲۶۰,۷۳۸ مشترک: درگیر قطعی برق در میشیگان
۶۸,۱۲۴ مشترک: درگیر قطعی برق در ایالت ایندیانا
۳۴,۷۱۱ مشترک: درگیر قطعی برق در ایالت ایلینوی
۱۶,۲۲۰ مشترک: درگیر قطعی برق در ایالت مینهسوتا
۱۴,۱۷۲ مشترک: درگیر قطعی برق در ایالت ویسکانسین
گزارشهای متعددی در دست است که نشان میدهد آمریکا از نظر تامین انرژی برای سالهای آینده وضعیت چندان مناسبی ندارد:
دهه کمبود برق: شرکت «برق ممطئن آمریکای شمالی» موسوم به NERC سال گذشته در گزارشی رسمی اعلام کرد که حدود نیمی از جمعیت آمریکا طی یک دهه آینده در معرض خطر کمبود برق قرار دارند و این وضعیت میتواند منجر به قطعی برق گسترده در بسیاری از ایالتهای آمریکا شود.
علت کمبود برق در آمریکا: براساس گزارش NERC، علت افزایش مصرف برق آمریکا شامل این موارد است: افزایش مراکز داده هوش مصنوعی، افزایش برقرسانی به ساختمانهای جدید، توسعه حمل و نقل برقی، از کار افتادن و فرسوده شدن نیروگاهای فسیلی، عدم توسعه منابع تولید انرژیهای نو و...
جان مورا، کارشناس انرژی در آمریکا: ما شاهد رشد تقاضا هستیم که در دهههای گذشته بیسابقه بوده است. زیرساختهای آمریکا به اندازه کافی سریع ساخته نمیشوند تا با افزایش تقاضا همگام شوند.
مناطق در خطر قطعی برق: تگزاس، کالیفرنیا و بخشهایی از شمال غربی، شمال شرقی
میزان نیروگاههای فرسوده آمریکا: ۷۸ گیگاوات تولید برق از طرق نیروگاههای فسیلی از کار افتاده و ۳۷ گیگاوات دیگر نیز تا سال ۲۰۳۴ از رده خارج خواهند شد.
۱۱۲ گیگاوات برق: میزان برقی که تا سال ۲۰۳۴ از نیروگاههاتی فسیلی از کار افتاده از تولید برق کسر خواهد شد.
۱۱۲ میلیون نفر: در صورتی که تولید برق آمریکا تا سال ۲۰۳۴ به همین میزان امروز باقی بماند، تا سال ۲۰۳۴ ۱۱۲ میلیون نفر با کمبود برق مواجه خواهند شد. (یک گیگاوات برق برای یک میلیون نفر در نظر گرفته می شود.)
روزنامه واشنگتن پست در گزارشی نوشته است که هوش مصنوعی و رونق پارکهای فناوری، شبکه برق آمریکا را به لبه پرتگاه کشانده است و شرکتهای تولید برق نمیتوانند با سرعت توسعه مراکز هوش مصنوعی و گسترش پارکهای فناوری به پیش روند. این گزارش چالش برخی ایالتها برای تولید برق طی یک دهه آینده را مورد بررسی قرار داده است:
ایالت جورجیا: در ایالت جورجیا، تقاضا برای برق صنعتی به بالاترین حد خود رسیده است، به طوری که پیشبینی میشود مصرف برق در این ایالت طی یک دهه آینده به ۱۷ برابر بیشتر از میزان فعلی برسد.
ایالت آریزونا: در صورت عدم ارتقاء اساسی زیرساختها در آریزونا، پیش بینی شده است که توان تولید بزرگترین شرکت برق این ایالت تا پیش از یک دهه آینده به پایان برسد، چون زیرساختهای تولید و توزیع برق در آریزونا به شدت فرسوده و مستهلک شده است.
ایالت ویرجینیای شمالی: این ایالت برای تأمین برق تمام مراکز فناوری جدید با چالش روبروست و معادل چندین نیروگاه هستهای بزرگ نیاز دارد.
تگزاس: در این ایالت کمبود برق در روزهای گرم تابستان به امری عادی تبدیل شده است و بسیاری از خانوادهها با این معضل روبرو هستند.
در میان عوامل مختلف کمبود برق در آمریکا، توسعه فناوریهای جدید نقش مهمی در کمبود برق در این کشور دارند:
توسعه هوش مصنوعی: براساس گزارش واشنگتن پست، یکی از عوامل اصلی افزایش سرسامآور تقاضای برق در آمریکا، نوآوری سریع در هوش مصنوعی است که منجر به ساخت انبارهای بزرگی برای توسعه زیرساختهای محاسباتی شده است و این زیرساختها به طور تصاعدی به برق بیشتری نسبت به مراکز داده سنتی نیاز دارند. افزایش گسترده استفاده از فضا و محاسبات ابری نیز بر افزایش مصرف برق در آمریکا تاثیر گذاشته است. شرکتهای فناوری مانند آمازون، اپل، گوگل، متا و مایکروسافت در حال جستجوی مکانهایی برای مراکز داده جدید در سراسر آمریکا هستند و توسعه سخت افزاری این شرکتها با کمبود برق در آمریکا همزمان است.
ارز دیجیتال: گسترش استخراج ارزهای دیجیتال، که در آن ارزهایی مانند بیتکوین معامله و ضرب میشوند نیز باعث افزایش استفاده از برق در آمریکا شده است. این شرایط فشارهای جدیدی را بر شبکه برق در سراسر آمریکا وارد میکنند.
۶ درصد: طبق گزارش آژانس بینالمللی انرژی، ۲۷۰۰ شرکت فناوری در آمریکا طی سال ۲۰۲۲ بیش از ۴ درصد از کل برق این کشور را مصرف کردند. پیشبینیهای این آژانس نشان میدهد که تا سال ۲۰۲۶، این میزان به ۶ درصد خواهد رسید و مراکز فناوری در سالهای آینده سهم بیشتری از برق آمریکا را مصرف خواهند کرد، زیرا تقاضای مراکز مسکونی و تجاری به لطف افزایش راندمان لوازم خانگی و سیستمهای گرمایشی و سرمایشی نسبتاً ثابت میماند، اما مراکز فناوری هر سال برق بیشتری مصرف میکنند.