گروه دیپلماتیک – >>همشهری آنلاین: آمریکا قصد دارد از اواخر سال جاری میلادی گفتوگو با متحدان اروپایی خود را درباره کاهش نیروهای نظامیاش در اروپا آغاز کند. این خبر را متیو ویتاکر سفیر آمریکا در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) اعلام کرده است.
پیشتر هم پیت هگسث وزیر دفاع آمریکا به کشورهای عضو ناتو هشدار داده بود که واقعیتهای راهبردی موجود، اجازه نمیدهد آمریکا اولویت اصلیاش حفظ امنیت اروپا باشد. در حال حاضر حدود ۸۰ هزار نیروی آمریکایی در نقاط مختلف اروپا مستقر هستند.
>>هزینه یک تریلیون دلاری خروج آمریکا برای اروپا
دولت آمریکا در شرایطی از آغاز مذاکرات برای خروج نیروهایش از اروپا خبر داده که مؤسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک (IISS)اخیرا گزارش داده:
- خروج سریع نیروهای نظامی آمریکا از اروپا، میتواند متحدان اروپایی را در برابر تهدیدهای خارجی، بهویژه از جانب روسیه، به شدت آسیبپذیر کند.
- جایگزینی سامانهها و پلتفرمهای تسلیحات متعارف آمریکا برای کشورهای اروپایی بین ۲۲۶ تا ۳۴۴ میلیارد دلار هزینه خواهد داشت.
- در صورت در نظر گرفتن چرخه عمر ۲۵ ساله و هزینههای نگهداری، این رقم ممکن است به بیش از یک تریلیون دلار افزایش یابد.
- در صورتی که آمریکا تمرکز نظامی خود را در سال ۲۰۲۵ به آسیا منتقل کند، اروپا برای پر کردن خلأ ناشی از خروج نیروهای آمریکایی، ناگزیر به صرف هزینههای هنگفت خواهد بود.
- اروپاییها برای جایگزینی 80 هزار نیروی آمریکایی در نقاط مختلف اروپا در سال ۱۲.۳ میلیارد دلار نیاز خواهند داشت.
- نیروهای زمینی بخشی است که اروپا میتواند در کوتاهمدت توسعه دهد، اما برای برابری با توان رزمی نیروهای زمینی آمریکا، دستکم ۱۰ سال زمان و سرمایهای بین ۵۱ تا ۹۳ میلیارد دلار نیاز خواهد بود.
- نیروی هوایی پرهزینهترین حوزه برای جایگزینی است و تخمین زده میشود توسعه آن بین ۸۸ تا ۱۲۵ میلیارد دلار هزینه داشته باشد. سامانههای دریایی نیز هزینهای مشابه خواهند داشت.
>>آینده مبهم آمریکا و اروپا
انتشار این گزارش در حالی صورت میگیرد که نقش و تعهد آینده آمریکا در ناتو و امنیت اروپا در هالهای از ابهام قرار دارد. دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا گرچه هنوز سیاست روشنی درباره فرماندهی نظامی آمریکا در اروپا ارائه نکرده، اما برخی مقامات پنتاگون تأکید کردهاند که اروپا باید برای تأمین دفاع متعارف خود آماده شود.
کشورهای اروپایی در سالهای اخیر، بهویژه پس از آغاز جنگ روسیه و اوکراین، برای رسیدن به اهداف تعیینشده ناتو، بودجههای دفاعی خود را افزایش دادهاند اما با وجود افزایش بودجهها، ناظران هشدار میدهند که توسعه سامانههای جدید و زیرساختهای نظامی-صنعتی، فرآیندی زمانبر است و تقویت توانمندیهای دفاعی بهسرعت امکانپذیر نخواهد بود.
منابع: yahoo news / straitstimes