>>>>همشهری آنلاین>> – گروه سیاسی:>> محور واشنگتن – تلآویو در ماههای اخیر برای مواجهه با ایران از دو راهبردی اساسی «تهدیدمحوری» و «تضعیفنمایی» بهمنظور تحت فشار قرار دادن ایران بهره بردهاند. آنها از یکسو کوشیدهاند با انواع لفاظیها، ایران را به «حمله نظامی» تهدید کنند و ازسوی دیگر با طرح ادعاهای مختلف، اینگونه جلوه دهند که در شرایط کنونی تهران در موضع ضعف قرار دارد.
رسانهها و مقامهای صهیونیستی طی ماههای اخیر بارها ادعا کردند که در حمله تجاوزکازانه ۵ آبانماه ۱۴۰۳، ضربات مهمی به توان موشکی ایران وارد کردهاند؛ ادعایی که واهی بودن آن بارها به اثبات رسیده و رونمایی ایران از دستاوردهای تازه موشکی، ثابت کرد توان موشکی ایران نه تنها با مشکل مواجه نشده، بلکه پرتوانتر از گذشته، در حال ثبت موفقیتهای جدید است.
رونمایی امیر عزیز نصیرزاده، وزیر دفاع از موشک بالستیک «قاسم بصیر» یکی از تازهترین دستاوردهای موشکی ایران است که در میانه تحولات منطقهای و بینالمللی جاری، بازتاب گستردهای در رسانهها داشته و تحلیلگران نظامی و سیاسی به بررسی ابعاد و زوایای مختلف این اقدام پرداختهاند؛ بازتابی که همچنان نیز ادامه دارد.
>>پیام مهمی که از ایران ارسال شد
پایگاه خبری انگلیسی «نیوعرب» روز سهشنبه در گزارشی تاکید کرد که همزمان با افزایش تنشها میان ایران و غرب برسر برنامه هستهای جمهوریاسلامی، تهران از یک موشک بالستیک جدید با برد هزارو ۲۰۰ کیلومتر رونمایی کردهاست.
در این گزارش با اشاره به نگرانیهای غرب درباره تواناییهای موشکی ایران و اتهامزنی به تهران با ادعای «بیثباتسازی خاورمیانه»، به تنشهای فزاینده میان تهران و تلآویو طی ماههای اخیر و حملات مستقیم ایران و اسرائیل به یکدیگر، آن هم برای نخستین بار اشاره شدهاست.
«نیوعرب» همچنین با اشاره به شبکه گسترده «محور مقاومت» در سطح منطقه، به ادعاهای تلآویو درباره حمله به سایتهای نظامی ایران پرداخته و رونمایی ایران از موشک بالستیک جدید خود را دربردارنده پیامی مهم ازسوی ایران قلمداد کرده است. این گزارش در ادامه با اشاره به آمادگی ایران برای پاسخ دادن به هر تهدیدی، به نقل از وزیر دفاع ایران، پایگاههای آمریکایی از جمله اهداف جمهوریاسلامی در صورت بروز هر حملهای عنوان شده است.
«نیوعرب» همچنین با اشاره به مذاکرات هستهای ایران و آمریکا، که در «بالاترین سطح» جریان دارد، رونمایی ایران از موشک «قاسم بصیر» را در بحبحه تهدیدها و مواضع متناقض مقامهای واشنگتن و تلآویو، اقدامی مهم ارزیابی و تاکید کرده است که «ایران مذاکره با واشنگتن درباره قابلیتهای نظامی و دفاعی خود را از جمله برنامه موشکهای بالستیک، رد کرده است».
>>یک همزمانی جالب توجه
پایگاه تخصصی آمریکایی «بریکینگ دیفنس» نیز روز سهشنبه در گزارشی نوشت که «ایران همزمان با هشدار نتانیاهو به تهران درباره حمایت از حوثیها، از جدیدترین موشک بالستیک خود رونمایی کردهاست».
در این گزارش تاکید شده است که «این موشک، که نسخه ارتقا یافته موشک «حاج قاسم» است، از سوخت جامد استفاده میکند و دارای کلاهک اصلاحشدهای است که مجهز به سامانه ناوبری پیشرفتهای است که به آن امکان میدهد ضمن نفوذ در سامانههای پدافندی، اهداف را دقیق مورد اصابت قرار دهد و با جنگ الکترونیک مقابله کند».
«بریکینگ دیفنس» در گزارش خود با اشاره به اینکه جزئیات بیشتری درباره این موشک بالستیک جدید ایران فاش نشدهاست، تصریح کرده است: «رونمایی از این موشک همان روزی انجام شد که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، پس از حمله موشکی حوثیها به فرودگاه بن گوریون، ایران را تهدید کرد».
در این گزارش به نقل از بن طالبلو، از اعضای ارشد بنیاد دفاع از دموکراسیها با اشاره به قدرت مانور بالای موشک جدید ایران، عنوان شده است که : «زرادخانه سامانههای سوخت جامد بردکوتاه و متوسط تهران به صورت فزایندهای برای تولید موشکهای قویتر، با برد بیشتر و آماده برای میدان نبرد بهروز میشود».
او در ادامه به «بریکینگ دیفنس» گفته است: «موشک بالستیک جدید ایران میتواند به همه پایگاههای ایالاتمتحده در منطقه خلیجفارس برسد».
>>تقویت توان دفاعی ایران
در ادامه این گزارش، آندریاس کریگ، مدرس ارشد در کالج کینگ لندن نیز در گفتوگو با «بریکینگ دیفنس» رونمایی ایران از موشک بالستیک جدید خود را بخشی از راهبرد بازدارندگی ایران دانست؛ راهبردی با این پیام که «هرگونه حمله به ایران با انتقامجویی شدیدتری از آنچه اسرائیل تاکنون دیده است، مواجه خواهد شد».
در پایان این گزارش تصریح شده است که «براساس گزارشهای موجود، در بحبوحه تنشهای منطقهای، ایران تواناییهای دفاعی خود را تقویت کرده و نخستین ناو پهپادبر بومی خود را با نام شهید باقری رونمایی کرد. پیش از این نیز تکمیل خرید جنگندههای روسی سوخو ۳۵ ازسوی ایران، مورد تایید قرار گرفت».
>>چرا آمریکا آماده جنگ نیست؟
لفاظیها و اتخاذ رویکرد تهدیدمحور ازسوی واشنگتن و تلآویو ازسوی ایران در شرایطی است که حتی تحلیلگران غربی هم اذعان دارند که در شرایط کنونی آمریکا به «ابرقدرت شکننده» تبدیل شده و ارتش این کشور برای جنگ آمادگی ندارد. در روزهای اخیر علاوهبر اینکه اصابت موشک یمنی به فرودگاه بنگوریون، بیش از پیش آسیبپذیری صهیونیستها را نمایان کرد، تحلیلگران غربی، از جمله روزنامه «نیویورکتایمز» نیز به دلایل عدم آمادگی آمریکا برای ورود به جنگ اشاره کردند که به برخی از آنها اشاره میشود:
- کمبود نیروی انسانی و تجهیزات نظامی: با وجود تجهیزات پیشرفته، ارتش آمریکا از نظر تعداد کشتیها، هواپیماها و نیروهای انسانی آمادگی ورود به جنگی گسترده و طولانیمدت را ندارد.
- مقتضیات جنگ مدرن: در جنگ اوکراین روزانه تا ۱۵هزار گلوله توپ مصرف میشود، درحالیکه تولید ماهانه آمریکا تنها ۴۰هزار عدد است. این اختلاف نشاندهنده ناتوانی در پاسخگویی به نیازهای واقعی جنگ مدرن است.
- کمبود موشکهای پیشرفته: در حملات به حوثیها و دفاع از تلآویو، آمریکا ذخایر موشکهای خود را به سرعت مصرف کردهاست، بهگونهای که برخی ذخایر در عرض یک شب به پایان رسیدهاند.
- ضعف ظرفیت تولید دفاعی: کارخانجات تسلیحاتی آمریکا نمیتوانند به سرعت تولید را افزایش دهند و سالها طول میکشد تا ظرفیت تولید مهمات پیشرفته افزایش یابد.
- تهدیدهای فزاینده چین و روسیه: ظرفیت ساخت کشتیهای جنگی چین ۲۰۰برابر آمریکا تخمین زده شده و روسیه با تولید گسترده تانک، پهپاد و موشک، از آمریکا و اروپا پیشی گرفته است.
- بودجه دفاعی ناکافی: بیشتر بودجه پنتاگون صرف نگهداری از نیروهای موجود میشود و تنها ۱۷درصد آن به خرید تجهیزات جدید اختصاص دارد؛ موضوعی که روند نوسازی را کند کردهاست.