یکشنبه، 14 اردیبهشت، 1404

روایت دسته اول از اقدامات درمانی در بندرعباس | سرنوشت اجساد مجهول الهویه انفجار بندرعباس چه می‌شود؟

به گزارش >>همشهری آنلاین، دکتر سیدسجاد رضوی، معاون درمان وزارت بهداشت در نشست خبری با موضوع اقدامات و خدمات درمانی ارایه شده در >>حادثه انفجار بندر شهید رجایی بندرعباس گفت: گزارش اولیه اتفاق را ظهر روز شنبه هفته گذشته داشتیم و درخواست آماده‌باش برای هر گونه نیاز داشتیم. کل منطفه را با ریاست سازمان اورژانس بررسی کردیم و در ابتدا پیش‌بینی از عمق فاجعه وجود نداشت، اما به تدریج آمار زخمی‌ها و نگرانی‌ها افزایش پیدا کرد. قرار شد همه واحدها در استان و سایر واحدها در استان‌های کرمان، فارس و بوشهر آماده‌باش شوند که در صورت نیاز کمک کنند.

به گفته رضوی، واحدهای انتقال خون، بهداشت، دارو و تجهیزات و ترابری از واحد اورژانس به خط شدند. دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان و کل حوزه بهداشت درمان یک فعالیت در حد معجزه انجام دادند و در عرض ۶، ۷ ساعت چند هزار مجروح به بیمارستان‌ها منتقل شدند. در این باره نیروی دریایی، سپاه، تامین اجتماعی، نیروی انتظامی و بخش خصوصی هم به سرعت ورود کردند.

به گفته رضوی، مصدومان به سرعت رسیدگی که یا به بخش‌ها منتقل یا ترخیص می‌شدند و مراکز درمانی آماده پذیرش مصدومان جدید بود. البته نیازی به اعزام به سایر استان‌ها نبود، به جز چند مورد که دچار سوختگی شده بودند.

رضوی به یک اقدام جالب از سوی نیروی دریایی اشاره کرد و گفت: آنها چادرهایی در محوطه بیمارستان‌ها مستقر کرده بودند و پذیرایی از همراهان و خانواده‌های بیماران انجام می‌شد. در چنین شرایطی جو روانی بسیار مهم است و در چنین حوادثی که یک فاجعه ملی است باید به آن توجه جدی شود. البته ما نارضایتی از مجروحان نداشتیم و زمانی که بازدید از بیمارستان‌ها در دومین روز حادثه داشتیم، واقعا رسیدگی کامل صورت گرفته بود.

به گفته رضوی تجهیزات مورد نیاز استان هم به سرعت تامین شد، از جمله یک دستگاه سی‌تی‌اسکن ظرف ۲۴ ساعت به بیمارستان استان ارسال شد، در حالی که بررسی و انتقال این دستگاه‌ها تقریبا چند ماهی طول می‌کشد. نکته مهم این که اکثر دانشگاه‌ها به ما اعلام آمادگی کردند که بسیار باعث دلگرمی بود. این حادثه آزمونی برای حوزه سلامت کشور بود که خود را نشان داد و تمام مجروحان با بهترین کیفیت خدمات درمانی دریافت کردند.

۵ مصدوم در بیمارستان فوت کردند

دکتر پژمان شاهرخی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی بندرعباس هم در این نشست خبری درباره اقدامات انجام شده پس از وقوع حادثه بیان کرد: ساعت ۱۲:۳۰ شنبه ۶ اردیبهشت بود تماسی از بروز حادثه در اسکله شهید رجایی داشتیم و درخواست داشتند که هر چه ظرفیت آمبولانس داریم، ارسال شود. همان زمان ما در حال عبور از خیابان بودیم و صدای مهیبی به گوش ما رسید و این در حالی بود که اسکله در ۲۵ کیلومتری ما قرار داشت و نشان دهنده انفجار شدید بود.

شاهرخی ادامه داد: با وزیر بهداشت و معاون درمان تماس گرفتیم و در شیراز، اهواز، کرمان و بوشهر بیش از ۵۰۰ تخت بک آپ ما شدند که در صورت نیاز و کمبود برای مجروحان استان اعزام داشته باشیم. بیش از ۵۰ آمبولانس در همان دقایق اولیه اعزام شدند و در یک ساعت اول هم بیش از ۵۰ جراح در اورژانس ۷ بیمارستان‌ها مستقر و ارائه خدمت آغاز شد. بیش از ۵۰۰ پرستار هم در این ببمارستان‌ها اعلام حضور کردند

به گفته این مسئول کمیته بحران هم تشکیل و توزیع بیماران بلافاصله بین بیمارستان‌ها آغاز شد تا نهایت خدمت انجام شود. حدود ۵۲ اتاق عمل در ساعات اول در نظر گرفته شد و طی این ۸ روز ۱۹۳ عمل جراحی انجام شده است. تا این لحظه ۱۵۶۶ مجروح با طیف علائم از خفیف تا شدید داشتیم که ۱۵۱۶ نفر با وضعیت عادی و رضایت ترخیص شده‌اند. ۱۷ مورد اعزام به شیراز داشتیم. ۵۰ درصد موارد هم آسیب چشمی بوده است. در این ۸ روز ۳۸ مورد بستری ای‌سی‌یو داشتیم و در حال حاضر ۲۵ بیمار باقیمانده در بیمارستان داریم که ۵ نفر در آی‌سی‌یو هستند و ۵ نفر هم در بیمارستان‌ها فوت کردند.

شاهرخی درباره تجهیزات امدادی هم بیان کرد: با دستور وزیر بهداشت ۴ اتوبوس آمبولانس به بندرعباس اعزام شدند. ۳ بالگرد هوایی آماده‌باش شدند و خود ما هم دو بالگرد داشتیم. دو هواپیما هم برای نیازهای احتمالی مستقر شد. حجم کار بالا بود و انتقاداتی هم هست اما با وجود مشکلات خدمت رسانی در سطوح بالای اجرایی ارائه شد.

این مسئول با اشاره به دپوی دارویی سه ماهه در استان عنوان کرد: بیمارانی که مراجعه می‌کردند، در همان دقایق اولیه، گرافی، آزمایش و سی‌تی‌اسکن لازم انجام می‌شد و بلافاصله انتقال به بخش‌ها صورت می‌گرفت.

شاهرخی در پاسخ به سوالی درباره این که آیا آمار دقیقی از کشته‌شدگان این حادثه وجود دارد، عنوان کرد: آمار قطعی از کل موارد فوتی وجود ندارد و پزشکی قانونی این آمار را اعلام خواهد کرد.

شاهرخی در پاسخ به سوال >>همشهری آنلاین درباره تعیین تکلیف اجساد مجهول‌الهویه و احتمال عدم شناسایی آنها بیان کرد: این کار تخصصی و بسیار سخت و حساس است. در این باره تست اولیه گرفته می‌شود که اجساد متفاوت با تست انطباق شناسایی شوند. خانواده‌های این افراد در هر استان به پزشکی قانونی مراجعه و نمونه انطباق می‌دهند که به تهران ارسال می‌شود. بررسی‌ها آغاز شده و تمامی اقدامات در حال انجام است.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی بندرعباس درباره اثرات ثانویه ناشی از حادثه انفجار در بندر شهید رجایی عنوان کرد: به منظور رسیدگی به اثرات ثانویه این حادثه تیمی متشکل از متخصصانی شامل طب کار، ریه، گوش و حلق بینی و ... تشکیل شده تا مجددا چکاپ‌های لازم را برای افراد مورد نظر انجام دهند.تیم تخصصی برای عوارض ثانویه این حادثه در نظر گرفته‌ایم که روانپزشک و روانشناس نیز عضو این تیم هستند. البته تا به این لحظه بیماری واگیردار ناشی از این حادثه گزارش نشده است. همچنین از مواد غذایی که در این اسکله بوده مجددا نمونه‌برداری شده است تا به لحاظ سموم باقی‌مانده آزمایش و ارزیابی شوند.

هیچ کمبودی نداشتیم

به گفته شاهرخی، مواد اولیه دارویی موجود در این اسکله نیز هیچ آسیبی ندیده‌اند اما تاکید شد که به لحاظ سموم باقی‌مانده مجددا تست شوند تا به این ترتیب هر کالایی که وارد کشور می‌شود سلامت آن مورد ارزیابی و پایش قرار گرفته است.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان با اشاره به درمان رایگان مجروحان حادثه اسکله شهید رجایی گفت: ادامه روند درمان و همچنین چکاپ‌های مصدومان این حادثه رایگان خواهد بود. البته این نکته را هم باید گفت که مصدومان تروما ناشی از این حادثه در حال اضافه شدن هستند.

شاهرخی همچنین در پاسخ به سوالی درباره وضعیت آلاینده‌ها در هوای بندرعباس بیان کرد: در این زمینه نیز تیمی جهت بررسی آلاینده‌هایی نظیر دی‌ اکسید نیتروژن، دی اکسید گوگرد، دی اکسید کربن و آلاینده‌های دیگر تشکیل شد. به دنبال همین بررسی‌ها روز اول حادثه را تعطیل اعلام کردیم و تاکید شد که در محل حادثه از ماسک‌های خاص و حداقل ماسک N۹۵ استفاده شود و این ماسک‌ها را نیز در اختیار افراد حاضر در محل حادثه قرار دادیم. در روزهای پس از آن نیز در چند نوبت غلظت‌ها در سطح شهر سنجیده شد. آلاینده‌ها در حد نرمال بود اما بابت اطمینان و احتیاط اعلام کردیم که در محل حادثه مواردی که قبلا گفته شده همچنان رعایت شود. در مجموع اکنون غلظت آلاینده‌های هوایی در بندرعباس نکته خاصی ندارد.

این مسئول همچنین درباره برخی سیاه‌نمایی‌ها و اظهاراتی از جمله کمبود پماد سوختگی گفت: برخی افراد اخبار بی‌پایه و اساس می‌دادند؛ مواردی که با واقعیت‌های میدانی منافات زیادی داشت. پایان سال گذشته ۵۰۰ میلیارد تومان بدهی دارویی به ما پرداخت شد و مشکلی درباره دپوی دارو نداشتیم. سرم شست‌وشو که سهل است مشکلی در سرم تزریقی هم نداریم و در مورد پمادهای سوختگی هم باید بگویم که در تمام داروخانه‌های بندرعباس و هرمزگان این محصول موجود است و هیچ کمبودی در هیچ زمینه‌ای نداریم اما برخی‌ها اخبار را وارونه منعکس کرده‌اند.

ادامه دارد…

7 ساعت پیش

دسته‌بندی‌ها