یک کارشناس روابط بین الملل میگوید آنچه طی حدود دو هفته گذشته برای همگان خصوصا مردم ایران مشخص شد این است که "قدرت دیپلماسی" آنقدر زیاد است که صرفا با یک گفتوگوی غیر مستقیم دو جانبه، ارزش پول ملی بیش از ٢٠ درصد افزایش پیدا میکند و بورس تهران بالاترین افزایش شاخص خود را از زمان تأسیس تا امروز به خود میبیند.
مددی، کارشناس روابط بین الملل و نویسنده کتابهای «لابی و لابی گری در آمریکا» و «سیاست لابی گری اعراب در آمریکا» در گفتوگو با «انتخاب» در خصوص مذاکرات اخیر ایران و آمریکا گفت: بعد از قریب پنج دهه تنش در روابط دو کشور، رسیدن به فهم مشترک برای مذاکره، بسیار خوب و امیدبخش است و همین که طرفین، به صورت جدی و در سطحی عالی مذاکرات را طی دو دوره پیش می برند، نشان از عزم جدی طرفین دارد.
تحرکات بین المللی نشان می دهد که چهارچوبهای اصلی برای جمعبندی مذاکرات مورد موافقت کلی قرار گرفته
او در خصوص شانس توافق نهایی میان دو کشور تاکید کرد: تحرکات بین المللی در سطح منطقه و دنیا، نشان دهنده این موضوع است که قبل از انجام علنی مذاکرات، چهارچوبهای اصلی که حول آن باید به جمع بندی برسند، مورد موافقت کلی قرار گرفته است.
سفر هیئت عالی رتبه عربستان به ایران نشان از بلوغ سیاسی در خاورمیانه دارد
این کارشناس بین الملل به موضوع سفر وزیر دفاع عربستان به تهران در روزهای اخیر هم اشاره کرد و گفت: در دور اول ریاست جمهوری ترامپ و در ایام مذاکرات پیمان ابراهیم، سیاست عربستان سعودی بیشتر همسو با لابی اسرائیل برای خروج آمریکا از برجام بود و در این خصوص برنامه ریزی و تمهیدات جدی را بکار گرفته بود اما اکنون ورود هیئت عالی رتبه سعودی با ٧٠ نفر به همراه وزیر دفاع عربستان سعودی طی روزهای اخیر، نشان دهندهی بلوغ سیاسی در منطقه خاور میانه است و ظاهرا همسایگان عرب ایران به این نکته رسیده اند که برای رسیدن به توسعه پایدار، آرامش و امنیت منطقه از اولویتهای اساسی است.
برخی گروه ها از وجود دیوار بلند بی اعتمادی بین ایران و آمریکا دارای منفعت بودند
او درباره برخی اخبار منفی از مذاکرات نیز اظهار داشت: به خاطر دیوار بلند بی اعتمادی طولانی مدت بین دو کشور ایران و آمریکا، گروههای متعددی در دو کشور و حتی عرصه بین الملل، از این عدم النفع، دارای منفعت بودند و بدیهی است که از سوی رسانههای مختلف بعضاً اخباری که با روح مثبت مذاکرات فاصله دارد، به گوش می رسد.
انتخاب ویتکاف برای مذاکرات، نشان دهنده حسن نیت نسبی آمریکاست
علیرضا مددی درباره نظرات متعدد در داخل دولت آمریکا در خصوص نحوه برخورد و تعامل با ایران هم گفت: در حال حاضر در هیئت حاکمه آمریکا در خصوص موضوع ایران، دو نگاه تقریباً متفاوت وجود دارد. یک نگاه، اعتقاد به برخورد سلبی دارند که شاید وزیر امور خارجه کنونی آمریکا را بتوان جزو این گروه دانست؛ گروه دیگر که خود ترامپ هم به نظر میرسد، با آنان است، موافق گفتوگو و استفاده از ظرفیت دیپلماسی برای حل این مسأله هستند.
او ادامه داد: انتخاب ویتکاف، دوست قدیمی و معتدل رئیس جمهور آمریکا برای این مذاکرات، نشان دهنده حسن نیت نسبی آمریکاست؛ هر چند که این نکته کلیدی در عرصه تعاملات بین کشورها نباید فراموش شود که «در این عرصه دوست یا دشمن دائمی» وجود ندارد و هر موضوعی بر پایه منافع ملی کشورهاست؛ فقط مذاکره کنندگان و بازیگران باید سعی کنند که نتیجه خروجی مذاکرات و اقدامات دیپلماتیک خود را بر اساس بازی برد_برد پیش ببرند.
روسای جمهور قبلی آمریکا دنبال بیشتر به دنبال مدیریت مسئله رابطه بین ایران و آمریکا بودند تا حل آن
او ادامه داد: تفاوت شخصیت ترامپ با سایر رؤسای جمهور آمریکا که اغلب کهنه کار سیاسی بوده و بیشتر به دنبال مدیریت مسئله رابطه بین ایران و آمریکا بودهاند تا حل آن، نکته قابل تأمل دیگری در این مذاکرات خواهد بود.
ترامپ مایل است خودش را یک مذاکره کننده قوی بر مبنای خروجی ملموس و قابل فهم معرفی کند / او سعی کرده خطوط قرمز ایران را بصورت نسبی رعایت کند
مددی افزود: ترامپ خیلی مایل است که خودش را یک فرد تجاری با محوریت مذاکره کننده قوی بر مبنای خروجی ملموس و قابل فهم معرفی کند؛ در مورد مذاکره با ایران هم تاکنون سعی کرده احترام و خطوط قرمز حاکمیت ایران را بصورت نسبی در مذاکرات و گفتوگوهای رسمی طرف آمریکایی رعایت کند. بطور مثال ترامپ هرگز در مورد محدود سازی توان دفاعی ایران که یک حق بین المللی مشروع است، طی این دو دوره مذاکره تاکنون، صحبتی به میان نیاورده است.
رابطه آمریکا و چین یک تابع فوق العاده اثرگذار در مذاکرات ایران و آمریکاست
او همچنین به نقش روابط چین و آمریکا در موضوع مذاکرات تهران و واشنگتن هم اشاره کرد و گفت: موضوع رابطه آمریکا و چین یک تابع فوق العاده اثرگذار در مذاکرات مذکور است که در مقالی دیگر باید بصورت مفصل بدان پرداخته شود.
قدرت دیپلماسی آنقدر زیاد است که صرفا با یک گفتوگوی غیر مستقیم دو جانبه، ارزش پول ملی بیش از ٢٠ درصد افزایش پیدا میکند
مددی همچنین به بازتاب مذاکرات در داخل ایران هم پرداخت و گفت: آنچه که طی حدود دو هفته گذشته برای همگان خصوصا مردم ایران مشخص شد این است که "قدرت دیپلماسی" آنقدر زیاد است که صرفا با یک گفتوگوی غیر مستقیم دو جانبه، ارزش پول ملی بیش از ٢٠ درصد افزایش پیدا میکند و بورس تهران بالاترین افزایش شاخص خود را از زمان تأسیس تا امروز به خود میبیند، هر چند که منطقی نیست همه مسائل مربوط به اداره کشور را فقط منوط به مذاکرات اخیر کرد.
راضی کردن اسرائیل توسط آمریکا در نتیجه نهایی مذاکرات اثرگذار است
این کارشناس روابط بین الملل به یک عامل مهم در مورد نتیجه نهایی مذاکرات هم اشاره کرد و گفت: این نکته مهم که اسرائیل به عنوان متحد استراتژیک آمریکا در منطقه خاورمیانه، اصلیترین دغدغه آمریکاست و راضی کردن رژیم صهیونیستی توسط آمریکا، مقوله مهمی در نتیجه نهایی مذاکرات خواهد بود.