طرحهای انتقال آب هر روز بیشتر میشوند. ابتدا طرح از جانب صنایع اصفهان و یزد و کرمان برای انتقال آب از دریای عمان آغاز به کار کرد و سپس سیستان و بلوچستان نیز طرحی 500 کیلومتری را آغاز کرد. پس از آن تهرانیها نیز مدعی شدند که خواهان انتقال آب از دریای عمان هستند اما سؤال اساسی اینجاست که با توجه به هزینهی بالای شیرینسازی آب، این اقدام قابل توجیه است؟
مهدی قمیشی، استاد آب دانشگاه اهواز، دربارهی افزایش طرحهای انتقال آب از دریای عمان به نقاط مرکزی کشور به «انتخاب» گفت: به طور کلی در مناطق مختلف کشورمان که حوزهی آبریز یا استانی هستند، هیچ مشکل خاصی در رابطه با تأمین آب شرب و بهداشت مناطق نداریم. تقریباً تمام استانها بدون مشکل میتوانند تامینکنندهی آب شرب و بهداشت باشند. ما دو استان داریم که ممکن است دچار مشکل شوند و این دو استان هم استانهایی نیستند که الان نیاز آبیشان به بحران شدید خورده باشد. دو استان تهران و البرز مشکل آبی دارند و آن هم به خاطر جمعیت زیادشان است. این دو استان باید از درون حوزه و خارج از استانشان آب تأمین کنند. مشکل اصلی آب در ایران متعلق به کشاورزی است.
وی دربارهی لزوم عدم استفاده از منابع آبی نقاط دیگر بیان کرد: از نظر کلی وابسته کردن آب شرب و بهداشت مردم به منابع آب ناپایدار و با ریسک بالا منطقی نیست. این کار کشور را دچار چالش خواهد کرد. مشکلات اجتماعی در پی این طرحها پیش خواهد آمد. اگر برای یک منطقهای هم این راه حل تجویز میشود باید تحت عنوان پدافند غیرعامل برای روزهای بحرانی منقتل شود.
او افزود: استان اصفهان حدود 1 میلیارد مترمکعب از کارون به حوزهی زاینده رود منتقل میکند. استانهایی مانند یزد و سیستان و بلوچستان هم میتوانند مشکلات آب شربشان را از منابع داخلی حل کنند و فشار به بیرون استان نیاورند.
قمیشی دربارهی هزینهی بالا شیرینسازی آب گفت: شیرینسازی آب دریا بسیار گران تمام میشود. همین آب دریای عمان در هر مترمکعب پای دریای عمان 1 دلار برای کشور هزینه دارد و برای انتقال آن هم بیش از 1 دلار باید هزینه کنیم. یعنی هر مترمکعب 200 هزار تومان هزینهی آن است؛ در حالیکه قیمت آب شرب حدود 400 تومن است. این آب ممکن است در برخی از صنایع جوابگو باشد اما برای شرب و بهداشت بسیار گران تمام میشود. ما به ازا 1 مترمکعب آب در کشاورزی، حداکثر سودآوریمان حدود 20 هزارتومان است. ما ناچاراً در یزد و سیستان و بلوچستان باید کشاورزی را به سمت گلخانهای ببریم یا کلاً صرف نظر کنیم. شیرینسازی آب برای کشاورزی و مصرف شهری اصلاً منطقی نیست.