class="rotitr">>وحید محمودی، اقتصاددان در برنامه مقتصاد تجارتنیوز:
فقر اخلاق را نابود میکند
میانگین تورم سالانه ایران تا سال 97 حدود 20 درصد بود و بعد از سال 97 میانگین تورم به 40 درصد رسید. در چنین شرایطی سئوال اینجاست که آیا تورم بالا روی اخلاق جامعه تاثیر گذاشته است؟
به گزارش >>تجارت نیوز، آمارهای رسمی نشان میدهد که در 5 سال اخیر میزان سرقت، خفتگیری و خشونت در جامعه ایرانی بالا رفته است. حالا سئوال اینجاست که این وضعیت چه ارتباطی با شرایط اقتصادی ایران دارد؟
وحید محمودی، اقتصاددان:
- کنز میگوید که اگر میخواهید اخلاق یک جامعه را نابود کنید، تورم بالا و بلندمدتی را در آن جامعه ایجاد کنید. جامعه ما مصداق همین جمله کنز است. تورم نه تنها فقیر را فقیرتر و غنی را غنیتر میکند بلکه اخلاق را در جامعه از بین میبرد و خشونتها و آسیبهای اجتماعی را افزایش میدهد.
- من زمانی مطالعهای در رابطه با فقر انجام و در آن نشان دادم که معلمان و کادر درمان به ترتیب 54 و 60 درصد دچار فقر زمانی هستند. یعنی این اقشار خواستند که تورمی که خطای دولتها است را جبران کنند اما نتوانستند و دچار فقر زمان شدند.
- تورم میتازد و سرپرست خانوار هم باید شب تا صبح بتازد تا بتواند تورم را جبران کند. به همین خاطر این اقشار به جای 8 ساعت 16 ساعت یا حتی 20 ساعت کار میکند. کسی که 20 ساعت کار میکند، به هیچ کاری در خانواده و زندگی خود نمیرسد.
- پشت این میزان از کار هزاران هزار آسیب اجتماعی است. وقتی یک فرد زمان آن را ندارد که به تربیت و بزرگ کردن بچههای خود اختصاص دهد، خصوصا اگر بچهها در سنین نوجوانی باشند، نتیجه مشخص است که چه اتفاقی رخ میدهد. یا اگر فردی نتواند هزینههای خانواده را تامین کند، مشخص است که چع اتفاقاتی رخ میدهد. بنابراین فقر هم در بعد مالی و هم در بعد زمانی شیرازه یک جامعه و خانواده را متلاشی میکند. اخلاق را نابود میکند.
- 20 سال پیش بود که عدهای از ایران برای کار به ژاپن میرفتند. زمانی ما در تاکسی بودیم و کسی میگفت که در ژاپن کارگرها حقوق بالایی میگیرند. یکی از مسافران گفت من در ژاپن کار میکنم و شغلم این است که مردهها را آتش میزنم و حقوق خوبی هم میگیرم. مسافر دیگری در ماشین وقتی میزان حقوق این فرد را فهمید، گفت: اگر این حقوقی که به شما میدهند را به من میدادند، زندهها را هم آتش میزدم. وقتی فقر آمد دیگر اخلاق کنار میرود.
- همین چند وقت پیش دانشجوی دانشکده ما را چاقو زدند و کشتند. این نتیجه فقر است. به خاطر اینکه بتوانند یک لپتاپ از او بگیرند و نصف قیمت بفروشند این کار را کردند. وقتی ما نتوانیم حوزه اقتصاد را سامان دهیم، حوزههای اجتماعی متلاشی میشوند.
متن و ویدیو کامل>> گفتگو با وحید محمودی را اینجا بخوانید.