به گزارش >>تجارت نیوز، کانون شوراهای اسلامی کار استان تهران، به تازگی در بیانیهای رفتار سلیقهای برخی از شعب سازمان تأمین اجتماعی را در اجرای قانون سنوات ارفاقی کارگران مشاغل سخت و زیانآور محکوم کرد. این کانون در بخشی از بیانیهی خود نوشت: «سازمان تأمین اجتماعی مکلف است کلیه سوابق بیمهای مرتبط با مشاغل سخت و زیانآور را بهصورت یک و نیم برابر محاسبه کند، بدون هرگونه شرط و محدودیت زمانی در ترکیب با مشاغل عادی. این حکم در جایگاه قانون لازمالاجرا بوده و هرگونه تخطی از آن، نقض قانون و بیاعتنایی به اراده قانونگذار محسوب میشود.»
محسن باقری، عضو هیئت مدیره کانون عالی شوراهای اسلامی کار استان تهران، در توضیح وضعیتِ پیش آمده گفت: سازمان تأمین اجتماعی بعد از صدور بیانیه کانون، پیگیرِ شعب متخلف شده اما ما باید این موضوع را پیگیری کنیم تا خدای ناکرده این رفتار سلیقهای تبدیل به رویهی معمول نشود.
وی ادامه داد: واقعیت این است که در حال حاضر، کارگران مشاغل سخت و زیانآور برای بهرهمندی از سنوات ارفاقی شرایط بسیار بدی دارند. این مشکلات به ویژه برای کارگرانی که در بخشهای پیمانکاری مشغول به کار هستند، بسیار بیشتر است. به طور مثال ما کارگرِ معدنِ پیمانکاری داریم که برای استفاده از سنواتِ ارفاقی مشاغل سخت و زیانآور دچار دردسر شده است. خب کارگر معدن چرا باید این مشکلات را داشته باشد؟ عناوین شغلی این افراد معمولا درست رد نشده و اغلب نیز فاقد مدارک پرسنلی، قراردادهای شغلی و مستندات لازم برای اثبات اشتغال در مشاغل سخت و زیانآور هستند.
باقری ادامه داد: ببینید در همین شرایط، افرادی هستند که با بهرهگیری از ارتباطات خود قادر به دور زدن قانون هستند و اتفاقا بدون آنکه صلاحیت لازم را داشته باشند از این سنوات ارفاقی استفاده میکنند و اتفاقا همین افراد هستند که منابع سازمان را میبلعند.
وی تأکید کرد: همانطور که گفتم، کارگران واقعیِ مشاغل سخت و زیانآور خیلی اوقات نمیتوانند از این سنوات ارفاقی استفاده کنند. آنها نه در ارسال عناوین شغلی و نه در انعقاد قرارداد هیچ حاکمیتِ ارادهای ندارند. دعاویای هم اگر صورت گرفته از جنس دعاوی کارگری و کارفرمایی است و ادارات کار باید رسیدگی کنند. اما نکته اینجاست که سازمان تأمین اجتماعی بهجای رسیدگی به این مسائل، با صدور بخشنامههای غیرقانونی مانع از دستیابی این افراد به حقوق خود میشود.
عضو هیئت مدیره کانون عالی شوراهای اسلامی کار استان تهران گفت: تغییر ضرایب مشاغل سخت و زیانآور مدتی است که سر زبانها افتاده و ما باید حواسمان باشد که شعب تامین اجتماعی با رفتارهای سلیقهای و خودسرانه این موارد را تبدیل به رویهی قانونی نکنند. مثلا اقداماتی در شعبه شهرری آغاز شده که باید متوقف شود؛ تجربه نشان داده این رویهها ممکن است به بخشنامه تبدیل شود. بخشنامه ۱۷۷۱ که به شدت ضد کارگری است نیز از شعبه ۱۷ تهران آغاز شد و به کل کشور تسری یافت.
این فعال کارگری بیان کرد: در همین راستا، کانون شورای اسلامی کار استان تهران، با توجه به اعتراضات گسترده کارگران، تصمیم به صدور بیانیهای گرفته است تا صدای کارگران را به گوش مسئولان برساند و جلوی این اقدامات غیرقانونی از همان آغاز گرفته شود.
باقری تاکید کرد: در صورت عدم رسیدگی به این اعتراضات، هیئت مدیره کانون اقدامات بعدی را مطابق مصوبات خود در دستور کار قرار خواهد داد.
عضو هیئت مدیره کانون عالی شوراهای اسلامی کار استان تهران در بخش دیگری از صحبتهایش در خصوص تغییر قانون مشاغل سخت و زیانآور گفت: مسئلهی انتقال دبیرخانه سخت و زیانآور به سازمان تأمین اجتماعی مطرح است و ما به هیچ عنوان، ورود سازمان تأمین اجتماعی به حوزه حفاظت فنی را که قاعدتاً خارج از حیطه وظایف این سازمان است، قبول نداریم و آن را غیرقانونی و بلامحل میدانیم.
وی ادامه داد: شورایعالی حفاظت فنی نیز نباید در خصوص مشاغل سخت و زیانآور تصمیمگیری کند. این شورا صرفا در خصوص بهداشت محیط کار تصمیمگیرنده است. اگر قرار است قانون در رابطه با مشاغل سخت و زیانآور تغییر کند، تنها مجلس تحت نظر شرکای اجتماعی، صلاحیت تغییر این قانون را دارد و لاغیر.
باقری در پایان تأکید کرد: هرگونه توافقی که به صورت مخفیانه یا آشکار، بدون نظرخواهی از شرکای اجتماعی کارگری با اتاق بازرگانی انجام شود، پذیرفته نیست. تأکید میکنم که نظرات تشکلهای کارگری باید در تدوین آییننامهها لحاظ شود تا از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری شود.
منبع: ایلنا