به گزارش >>تجارت نیوز، فصل ثبتنام مدارس که از راه میرسد انواع و اقسام اطلاعیهها و بخشنامهها از سوی آموزش و پرورش درباره شهریه مدارس غیردولتی منتشر میشود. در همین گیر و دار مساله مجاز نبودن مدارس دولتی در گرفتن شهریه هم مثل هر سال مطرح میشود اما در نهایت باز هم اتفاقی که رخ میدهد آن چیزی نیست که در بخشنامهها گفته شده است.
مدارس دولتی به بهانههای مختلف از اولیای دانشآموزان طلب وجه نقد میکنند. علت این مساله هم ندادن بودجه به مدارس از سوی آموزش و پرورش است؛ در واقع وقتی مدارس ملزم به خودگردانی میشوند، چاره دیگری جز دریافت وجه از دانشآموزان ندارند.
وقتی بحث میزان شهریههای دریافتی از سوی مدارس به میان میآید، باز هم مساله عدالت آموزشی مطرح میشود. در حالی که طی سه سال گذشته بیشترین تعداد بازماندگان از تحصیل به دلیل مسائل اقتصادی در کشور را داشتهایم، مساله دریافت شهریههای نجومی در مدارس غیرانتفاغی و شهریههای غیر قانونی در مدارس دولتی میتواند به این معضل دامن بزند.
اینها همه در حالی است که آموزش و پرورش طی بخشنامهای افزایش شهریه مدارس غیرانتفاعی برای سال تحصیلی 1404-1405 را تنها 15 تا 20 درصد اعلام کرده اما وقتی سراغ این مدارس میرویم و میزان شهریه را جویا میشویم، هیچ مطابقتی با اعلام رسمی وزارتخانه ندارد.
هرچند طی روزهای گذشته خبر عزل 18 مدیر مدرسه به دلیل دریافت شهریههای خارج از چارچوب منتشر شد اما این مساله مانع از افزایش نجومی شهریهها به خصوص در مدارس غیرانتفاعی نشده است.
مساله نظارت بر شهریه نیست، تورم است / چارهای جز دریافت شهریههای بالا نداریم
فرشته مهرآور، مدیر یکی از مدارس غیرانتفاعی، به تجارتنیوز میگوید: «مساله نظارت و بخشنامه نیست، مساله تورم است که متاسفانه مسئولان آموزش و پرورش هنگام تصویب نرخ شهریه آن را در نظر نمیگیرند. وقتی هزینههای جاری مدرسه از اجارهبها تا هزینه آب و برق و حقوق کارکنان افزایش پیدا میکند، ما چارهای جز دریافت شهریههای بالا نداریم.»
او میافزاید: «مدارسی که کلاسهای فوق برنامه دارند، به دانشآموزان یک وعده غذای گرم میدهند و وسیله ایاب و ذهاب آنها را فراهم میکنند باید بتوانند این هزینهها را تامین کنند. وقتی آموزش و پرورش میگوید شهریه 20 درصد اضافه شود اما تورم بالای 40 درصد باشد که خرج و دخل مدارس با هم جور درنمیآید.»
شهریه مدارس غیرانتفاعی متغیر است
این مدیر مدرسه در بخش دیگری از صحبتهای خود توضیح میدهد: «با توجه به آنچه گفته شد و با در نظر گرفتن امکاناتی که مدرسه در اختیار دانشآموزان قرار میدهد، شهریهها متغیر است. متاسفانه آموزش و پرورش بدون در نظر گرفتن هزینهها تنها بخشنامه صادر میکند تا مسئولیت را از دوش خود بردارد.»
او ادامه میدهد: «ما هم خیلی دوست داریم که شرایط یکسانی برای تحصیل تمامی دانشآموزان فراهم کنیم اما این وزارت آموزش و پرورش و دولت هستند که باید در این زمینه تصمیم بگیرند و شرایط تحصیل عادلانه یا همان عدالت آموزشی در کشور را مهیا کنند.»
شهریههایی که تا 750 میلیون تومان هم میرسند
زهره عطایی، مادر یکی از دانشآموزان، نیز دراینباره به تجارتنیوز میگوید: «آموزش و پرورش اعلام کرده که مدارس غیرانتفاعی تنها باید 20 درصد به شهریه اضافه کنند اما هیچ کدام از مدارسی که من میشناسم این قانون را رعایت نکردهاند.»
او اضافه میکند: «مدرسه پسر من سال گذشته 385 میلیون تومان از ما شهریه گرفت و امسال این مبلغ را به 600 میلیون تومان رسانده است. از طرف دیگر مدرسه خواهرزادهام هم 220 میلیون تومان به شهریه 280 میلیونی سال گذشته اضافه کرده است. این هزینهها برای دانشآموزانی که در کلاسهای دهم و یازدهم و دوازدهم هستند به 750 میلیون تومان هم میرسد؛ چون مساله آمادهسازی دانشآموزان برای کنکور و قبولی در دانشگاه هم مطرح میشود. یکی دیگر از بستگان ما امسال برای ثبتنام فرزندش در کلاس دهم مبلغ 750 میلیون شهریه باید بپردازد.»
هیچکدام از اولیا دنبال راه انداختن دعوای حقوقی با مدرسه نیستند
این ولی دانشآموز در پاسخ به این سوال که آیا اعتراض کرده یا به آموزش و پرورش شکایت کردهاید میگوید: «خیر، مساله تحصیل و آینده فرزندانمان است و وقتی از خدماتی که مدرسه ارائه میدهد راضی هستیم، قطعاً هیچکدام از اولیا دنبال راه انداختن دعوای حقوقی با مدرسه نیستند.»
او در پایان گفتههای خود توضیح میدهد: «برای خیلی از ما افزایش ناگهانی شهریه و تامین آن بسیار سخت است اما چارهای جز این نداریم. متاسفانه کیفیت آموزش در مدارس دولتی به حدی پایین آمده که خانوادهها به هر سختی شده سعی میکنند فرزندانشان را به مدارس غیرانتفاعی بفرستند.»