چهارشنبه، 17 اردیبهشت، 1404

ضربه تعرفه‌های ترامپ به اقتصاد جهانی نمایان شد

به گزارش >>تجارت نیوز، شرکت‌های چندملیتی بزرگ، ازجمله بازیگران تجارت الکترونیک کوچک، هفته گذشته اهداف فروش خود را کاهش، نسبت به کاهش مشاغل هشدار دادند و برنامه‌های تجاری خود را بازبینی کردند، در حالی که اقتصادهای بزرگ در بحبوحه داده‌های ناامیدکننده، چشم‌انداز رشد خود را کاهش دادند.

در حالی که بازارهای مالی پیش‌بینی کردند، آمریکا و چین از جنگ تجاری تمام عیار عقب‌نشینی خواهند کرد و ترامپ برای جلوگیری از تعرفه‌های بالاتر بر دیگران، توافق‌هایی را لغو خواهد کرد، عدم قطعیت محض در مورد اینکه این وضعیت به کجا ختم می‌شود، خود به عامل بازدارنده اصلی تبدیل شده است.

ایزابل ماتئوس ای لاگو، اقتصاددان ارشد در بانک فرانسوی «بی‌ان‌پی پاریبا» (BNP Paribas) گفت: سیاست تعرفه آمریکا در کوتاه‌مدت شوک منفی جدی برای جهان است.

وی در مورد تعرفه‌های کلی آمریکا که در حال حاضر با پایه ۱۰ درصد در کنار هزینه‌های بالاتر و خاص بر روی محصولاتی مانند فولاد، آلومینیوم و خودرو تعیین شده‌اند، گفت: پایان بازی تعرفه‌های آمریکا ممکن است دورتر و در سطح بالاتر از آنچه قبلا تصور می‌شد، باشد.

پکن روز جمعه اعلام کرد که پیشنهاد واشنگتن برای برگزاری مذاکرات در مورد تعرفه‌های ۱۴۵ درصدی آمریکا که با تعرفه‌های ۱۲۵ درصدی به آن پاسخ داده است را ارزیابی می‌کند.

دولت ترامپ همچنین اعلام کرده است که به توافق با کشورهایی ازجمله هند، کره جنوبی و ژاپن برای جلوگیری از تعرفه‌های بیشتر در هفته‌های آینده نزدیک است.

در همین حال، شرکت‌هایی مانند سازنده لوازم خانگی سوئدی، «الکترولوکس» چشم‌انداز رشد اقتصادی خود را کاهش دادند، در حالی که خودروسازی «ولوو» و سازنده گجت‌های کامپیوتری، «لاجیتک» به دلیل عدم قطعیت، اهداف خود را رها کردند.

حذف قانون معافیت مالیاتی «de minimis» برای بسته‌های تجارت الکترونیک به ارزش کمتر از ۸۰۰ دلار برای محصولات چینی در هفته گذشته، ضربه‌ای کوبنده برای بسیاری از بازیگران کوچک‌تر است.

سیندی آلن، مدیرعامل شرکت مشاوره تجارت جهانی (Trade Force Multiplier) گفت: ما از صفر به ۱۴۵ درصد می‌رویم که واقعا برای شرکت‌ها و برای مشتریان غیرقابل قبول است. من بسیاری از مشاغل کوچک و متوسط ​​را دیده‌ام که تصمیم گرفته‌اند به‌طور کلی از بازار خارج شوند.

چشم‌انداز تاثیر تعرفه‌ها باعث شد، بانک ژاپن هفته گذشته پیش‌بینی‌های رشد خود را کاهش دهد، در حالی که پیش‌بینی‌کنندگان در کاهش چشم‌انداز رشد برای هلند و منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا (MENA) به تنش‌های تجاری اشاره کردند.

در حالی که معیارهای رسمی فعالیت در اقتصادهای برتر هنوز با حال و هوای بدبینانه مطابقت دارد، این موضوع در نظرسنجی‌های دقیق مدیران خرید در کارخانه‌های سراسر جهان نیز دیده می‌شود.

نتایج یکی از این نظرسنجی‌ها در هفته گذشته نشان داد که فعالیت کارخانه‌های چین در ماه آوریل با سریع‌ترین سرعت در ۱۶ ماه گذشته کاهش یافته است، در حالی که نتایج گزارش مشابه در بریتانیا نشان داد که صادرات کارخانه‌های بریتانیا در ماه گذشته با شدیدترین سرعت در تقریبا پنج سال گذشته کاهش یافته است.

اقتصاددانان هشدار دادند که قوی‌تر به نظر رسیدن آلمان متمرکز بر صادرات، ممکن است تا حد زیادی به دلیل آماده‌سازی کارخانه‌ها برای فروش محصولاتشان قبل از اعمال تعرفه‌ها باشد.

سیروس د لا روبیا، اقتصاددان ارشد بانک تجاری هامبورگ، نیز هشدار داد: ممکن است در ماه‌های آینده واکنش شدیدی وجود داشته باشد. با این حال، اگرچه ممکن است تولید از سر گرفته شده به هند نیز کمک کرده باشد تا در ماه آوریل به بالاترین سطح رشد تولید در ۱۰ ماه گذشته برسد اما تحلیلگران خاطرنشان کردند، این کشور که با تعرفه‌های پایین‌تری نسبت به چین مواجه و اپل بخشی از تولید خود را به سمت آن تغییر داده است، می‌تواند در نهایت، برنده واقعی باشد.

شیلان شاه، اقتصاددان بازارهای نوظهور در «کپیتال اکونومیکس»، با پیش‌بینی اینکه تعرفه‌های تنبیهی علیه چین باقی خواهند ماند، گفت: هند در موقعیت خوبی قرار دارد تا در کوتاه‌مدت جایگزین چین، به‌عنوان تامین‌کننده کالا به آمریکا باشد.

در حال حاضر، اکثر اقتصاددانان، بازی تعرفه‌ای ترامپ را «شوک تقاضا» برای اقتصاد جهانی می‌نامند که با گران‌تر کردن واردات برای کسب‌وکارها و مصرف‌کنندگان آمریکایی، فعالیت در جاهای دیگر را کاهش خواهد داد.

نکته مثبت می‌تواند این باشد که این امر فشارهای تورمی را کاهش می‌دهد، بنابراین به بانک‌های مرکزی در جاهای دیگر، فضای بیشتری برای تقویت اقتصاد با کاهش نرخ بهره می‌دهد، چیزی که به نظر می‌رسد بانک انگلیس این هفته از آن بهره می‌برد.

خبرگزاری رویترز گزارش کرد، آنچه هنوز مشخص نیست این است که آیا تلاش ترامپ برای متعادل کردن مجدد سیستم تجاری به نفع آمریکا، سرانجام دیگران را به اصلاح اقتصاد خود ترغیب می‌کند یا خیر، به عنوان مثال، آیا چین برای افزایش محرک‌های اقتصادی داخلی خود اقدام می‌کند یا کشورهای منطقه یورو موانعی را که هنوز بازار واحد آنها را عقب نگه داشته است، حذف می‌کنند؟

منبع: ایسنا

8 ساعت پیش

دسته‌بندی‌ها