پژوهشگران آمریکایی موفق به تولید ژل نوآورانهای شدهاند که فقط با یک بار استفاده، عفونت گوش میانی را طی 24 ساعت در حیوانات درمان میکند. این روش میتواند درمان کودکان مبتلا به عفونت گوش را سادهتر و مؤثرتر کند.
طبق گزارش >>SciTechDaily، این ژل بدون نیاز به مصرف مکرر یا قرصهای خوراکی، از پرده گوش عبور کرده و دارو را مستقیم به محل عفونت میرساند.
درمان سریع عفونت گوش میانی با ژل جدید
عفونت گوش میانی از شایعترین بیماریها در نوزادان و کودکان نوپاست. معمولاً برای درمان آن، یک هفته آنتیبیوتیکهای خوراکی تجویز میشود که میتواند عوارض جانبی مانند دلدرد یا عفونتهای قارچی ایجاد کند. همچنین درصورت قطع درمان، خطر بازگشت بیماری یا ایجاد مقاومت آنتیبیوتیکی وجود دارد.
یکی از چالشهای اصلی درمان عبور دارو از پرده گوش است. برای حل این مسئله، تیم پژوهشی از ذراتی به نام لیپوزوم با بار منفی استفاده کرد. برخلاف تصور رایج که بار مثبت مؤثرتر است، مشخص شد سلولهای ایمنی در مواجهه با عفونت، لیپوزومهای منفی را بهتر جذب کرده و دارو را مؤثرتر به محل عفونت میرساند.
پژوهشگران آنتیبیوتیک «سیپروفلوکساسین» را در لیپوزومها بار منفی قرار داده و آن را با ژل حساس به دما ترکیب کردند. این ژل به گوش شینچیلاهای (نوعی جونده کوچک) تزریق شد. پس از سفت شدن ژل، دارو بهآرامی آزاد شد و از پرده گوش عبور کرد.
تمام شینچیلاهایی که ژل حاوی لیپوزوم منفی دریافت کردند، طی 24 ساعت کامل درمان شدند و طی 7 روز پس از آن هیچ نشانهای از التهاب یا بازگشت عفونت دیده نشد. در مقابل، فرمولهایی با لیپوزوم مثبت یا داروی آزاد تنها در نصف یا کمتر از نصف موارد موفق بودند و التهاب گوش همچنان باقی ماند.
محققان بر این باورند که این درمان تکمرحلهای میتواند پایبندی به درمان را افزایش و مصرف آنتیبیوتیک را کاهش دهد و از مقاومت دارویی جلوگیری کند. گام بعدی، آزمایش این درمان روی انسان است.
ژل دارویی جدید که آنتیبیوتیک را از طریق لیپوزومهای با بار منفی به داخل گوش میرساند، توانسته در مدل حیوانی >>عفونت گوش میانی را فقط با یک بار استفاده درمان کند. این روش هم عوارض جانبی درمان خوراکی را کاهش میدهد هم نیاز به مصرف مکرر را از بین میبرد. اگر در آزمایشهای انسانی نیز موفق عمل کند، میتواند شیوه درمانی نوینی برای کودکان و نوزادان ارائه دهد.
نتایج پژوهش حاضر در >>ACS Nano منتشر شده است.