شوید خشک یکی از سبزی های پر کاربرد در آشپزی است. طبیعت شوید گرم و خشک است و برای افزودن به غذاهای ایرانی با طبع سرد مناسب می باشد. شوید خشک را می توان به صورت آماده از بازار تهیه نمود اما برای اطمینان از تمیزی و کیفیت شوید خشک می توانید آن را به راحتی در منزل تهیه کنید.برای خشک کردن شوید در منزل این بخش از >>نمناک را مطالعه نمایید. برای تهیه شوید خشک می توانید از روش های زیر استفاده کنید.
>>
طریقه خشک کردن شوید به روش سنتی در منزل
- شوید تازه بخرید.
- برگ های زرد، خراب، چوب ها و گل و لای سبزی را از آن جدا کنید.
- شوید ها را کمی با ساقه پاک کنید.
- شوید ها را داخل ظرف بزرگ بریزید و بگذارید در آب خنک و چند قطره مایع ظرفشویی یا نمک 5 تا 10 دقیقه خیس بخورد. می توانید از محلول های ضدعفونی کننده سبزیجات نیز برای میکروب زادیی شوید، استفاده کنید.
- بعد از گذشت این چند دقیقه شویدها را چند بار آب بکشید.
- پس از اینکه شویدها را آبکشی نمودید و در آبکش ریختید.
- بعد از گرفته شدن آب اضافی آنها، شوید ها را روی دستمال های خشک کن، پارچه نخی تمیز یا سینی، به صورت یک لایه نازک پهن کنید.
- محل خشک کردن شویدها باید دور از تابش مستقیم آفتاب، وزش باد و گرد و غبار و در سایه و جایی که هوا جریان دارد، باشد.
- خشک کردن شوید در آفتاب باعث از بین رفتن ویتامین های موجود در آن شده و از کیفیت سبزی شما می کاهد.
- پس از خشک شدن کامل شوید های شما آنها را جمع کنید و با دست خرد کنید.
طریقه خشک کردن شوید با پنکه
- برای تهیه شوید خشک، پس تهیه و پاک کردن شوید و شستشوی آن به طریق بالا، اجازه دهید آب شوید برود.
- شویدها را روی پارچه نخی و تمیزی پهن کنید.
- برای جلوگیری از زردشدن شویدها، روز اول خشک کردن شوید، جلوی آن پنکه ای با دور متوسط قرار دهید و اجازه دهید یک روز باد پنکه به آن بخورد، باد پنکه باعث زودتر خشک شدن شوید و در نتیجه مانع زرد شدن آن می شود.
- سپس اجازه دهید دو تا سه روز دیگر نیز شوید ها بماند تا کاملا خشک شوند.
>>
نحوه خشک کردن شوید در ماکروفر
- شوید تازه تهیه کنید و آن را به طریق بالا پاک کرده و تمیز بشویید.
- شوید ها را روی پارچه تمیزی پهن کنید تا رطوبت سبزی ها گرفته شود.
- بعد از رفتن آب شوید و گرفته شدن رطوبت آنها ، شویدها را در بشقاب و روی تکه ای دستمال کاغذی پهن کنید.
- ماکروفر را روی حداکثر قدرت قرار دهید.
- بشقاب را داخل ماکروفر بگذارید.
- هر 10 ثانیه در ماکروفر را باز کنید و سبزی را زیر و رو کنید.
- برای خشک شدن شوید حدود 2 دقیقه زمان لازم است.
- پس از این مدت زمان شوید خشک را با دست خرد کنید.
- شوید خشک شده را داخل ظرف بریزید.
خشک کردن شوید روی بخاری
استفاده از شوفاژ و بخاری از راه های استفاده از وسایل گرمایشی برای خشک کردن شوید در زمستان است. برای خشک کردن شوید روی بخاری و شوفاژ:
- شوید را پس از تهیه و پاک کردن بشویید.
- پس از اینکه آب سبزی رفت، یک پارچه تمیز را روی شوفاژ یا بخاری پهن کنید و شویدها را روی آن قرار دهید.
- حرارت باید به همه سبزی ها به طور یک نواخت برسد.
- 4 تا 12 ساعت طول می کشد تا شویدها با حرارت بخاری و شوفاژ خشک شوند
- شوید هایی که در سایه خشک شوند، خوش رنگتر می شوند.
- تقریبا هر یک کیلو شوید تازه، 50 گرم شوید خشک می دهد.
- برای داشتن نتیجه بهتر و زودتر خشک کردن شوید، شویدها را به صورت دسته ای خرد و سپس خشک کنید.
- برای خشک کردن شوید زیر آنها پارچه تمیز نخی پهن کنید و از پهن کردن روزنامه خودداری کنید، زیرا سرب موجود در روزنامه برای سلامت بدن مضر است.
- در هنگام شب شویدها را به مکان سربسته ای منتقل کنید یا روی شوید ها را با پارچه ای بپوشانید، زیرا هوای سرد شب، سبب جذب رطوبت و پلاسیده شدن سبزی می شود.
- بعد از خشک شدن شویدها، آن ها را الک کنید تا شوید یکدست تر و ریزتری داشته باشید.
>>
شویدهای خشک شده را درون ظروف شیشه یا پلاستیک که از قبل شسته و کاملا خشک شده اند، بریزید.
شوید های خشک شده را در ظرف دربسته و در محیطی خشک، خنک و دور از تابش نورخورشید قرار دهید.
باید بدانید مدت زمان نگهداری از شوید خشک شده نهایتا یک سال است و بعد از آن خاصیت و کیفیت خود را از دست خواهد داد.