بررسی مشخصات ژنراتورهای تولید برق مورد استفاده در واحدهای صنفی نشان میدهد بسیاری از این واحدها از ژنراتورهای بنزینی تک یا چندموتوره برای تأمین برق خود استفاده میکنند.
این ژنراتورها معمولاً توان تولیدی بین 1 تا 4 کیلووات دارند، بر همین اساس قیمت ژنراتورهای مخصوص در یک راسته تجاری معمولاً بین 10 تا حدود 100 میلیون تومان متغیر است. در این واحدها معمولاً یک یا دو یخچال ایستاده به همراه 2 تا 3 لامپ با توان 9 تا 15 وات از برق اضطراری استفاده میکنند.
البته این قیمتها بستگی به نوع واحد صنفی دارد، زیرا تا اینجا به واحدهای خرد اشاره شده و برای واحدهای فروشگاهی این میزان بههیچوجه پاسخگو نیست. میزان قیمتگذاری برای فروشگاهها که تعداد لامپهای روشنایی زیاد و همچنین یک تا 2 یخچال با ظرفیتهای 180 تا 200 وات است، مسلماً متفاوت خواهد بود.
از سوی دیگر، وضعیت واحدهای صنعتی بهمراتب متفاوتتر است. قطعیهای مکرر برق باعث افزایش چشمگیر تقاضا برای استفاده از دیزلژنراتور در واحدهای صنعتی شده است. دیزلژنراتورهای مورد استفاده در واحدهای صنعتی یعنی کارگاههای واقع در شهرکهای صنعتی با توانهای 20 تا 1000 کیلووات یا بیشتر برای کارخانهها، کارگاهها و مراکز تجاری بزرگ طراحی شدهاند و اغلب با قیمتهای نجومی مواجهند. بر اساس بررسیها، هزینه استفاده از این ژنراتورها در واحدهای صنعتی از 200 میلیون تومان شروع شده و تا حدود 8 میلیارد تومان متغیر است، که این مبلغ بسته به توان ژنراتور متفاوت خواهد بود.
ژنراتورهایی که روزانه 40 لیتر بنزین مصرف میکنند!
به گفته یکی از تولیدکنندگان در شهرک صنعتی شمسآباد تهران، قیمت ژنراتورها معمولاً از ۶۰، ۷۰ میلیون تومان به بالا شروع میشود و تا بیش از 8 میلیارد تومان نیز میرسد. اما موضوع فقط قیمت نیست، این تولیدکننده میگوید یکی از چالشهای مهم، هزینه بالای سوخت ژنراتورهاست. همچنین مصرف سوخت یک ژنراتور 11 آمپری بنزینی که فقط برای روشنایی در یک واحد صنفی استفاده میشود روزانه ۳۰ تا ۴۰ لیتر بنزین نیاز دارد. این تولیدکننده همچنین اشاره کرد نوسانات برق باعث آسیب دیدن تجهیزات حساس نیز شده است که منجر به افزایش هزینههای تعمیراتی فعالان صنفی نیز میشود.