زینب حقی : تحولات سیاسی در عرصه داخلی و بین المللی آنقدر با سرعت پیش میرود که تحلیل های ناظران سیاسی به سرعت به تحلیل جدید همزمان با تغییر شرایط سیاسی منجر می شود .
خبر فوری برای بررسی مسائل سیاسی روز در روزهای پایانی اردیبهشت میزبان دکتر علی شکوری راد ، فعال سیاسی اصلاح طلب، عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت و نماینده مجلس ششم بود .
با شکوری راد در مورد عملکرد مسعود پزشکیان و انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم ، بازسازی بدنه اجتماعی اصلاح طلبان و جذب نسل زد ، مذاکرات ایران و آمریکا و بازی اسراییل و اپوزوسیون در این میان و وضعیت چالش های سلامت کشور به گفت و گو نشستیم .
نمره پزشکیان بالاتر از حد انتظار است
عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت تفسیر خود از حمایت اصلاح طلبان از پزشکیان را اینگونه بیان می کند و می گوید: پزشکیان کاندیدایی بود که برای انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کرد و اصلاح طلبان از او حمایت کردند. پزشکیان از اصلاح طلبان خواست که از او حمایت کنند و آنها نیز این کار را انجام دادند و نوعا شعارهایش اصلاح طلبانه بود با این تفسیر معتقدم پزشکیان نمره قبولی بیشتر از انتظار هم می گیرد.
وی با بیان اینکه ؛ نمیشود اقداماتی که صورت نگرفته است را به حساب این گذشت که پزشکیان نخواسته است ، تصریح کرد: در شرایط فعلی کشور ، همین مقدار کار، توفیق حساب میشود . پزشکیان محصول مصالحه نانوشته بین حاکمیت و منتقدین اصلی آن یعنی اصلاح طلبان بود و اصلاح طلبان از این تدبیر استقبال کردند و بازی برد - برد رقم خورد.
شکوری راد ادامه می دهد: نتیجه بازی برد- برد انتخابات چهاردهم ریاست جمهوری مذاکره با آمریکا است که به سمت توافق پیش می رود و این توفیق بزرگی است . دکتر پزشکیان واسطه این اتفاق خوب بوده است .
طبیعت اصلاح طلبان حفظ نظام و اصلاح آن است
فعال سیاسی اصلاح طلب در پاسخ به این پرسش که آیا در انتخابات ریاست جمهوری اصلاح طلبان درصدد بازیابی بدنه اجتماعی خودشان بودند ؟ گفت: بازسازی بدنه اجتماعی فرع بر اهداف اصلاح طلبانه است . اهداف اصلاح طلبانه باید دنبال شود چه مردم استقبال بکنند یا خیر . برای جبهه اصلاحات؛ اهداف مهم است و اگر مردم همراهی نکردند باید با صبر و ممارست تلاش کرد تا مردم با آنها همراهی کنند . کاری که مردم در انتخابات ریاست جمهوری کردند مبتنی بر اهداف اصلاح طلبانه بود . طبیعت ما اصلاح طلبان این است که خواستار حفظ نظام و اصلاح آن هستیم و نه براندازی .
موضوع از دست رفتن بدنه اجتماعی اصلاح طلبان را هشدار داده بودیم
وی در خصوص اینکه آیا اصلاح طلبان توانستند برای جذب طیف معترض کاری انجام دهند ؟ گفت: بدنه اجتماعی اصلاح طلبان تا حدودی از دست رفته است و ما این موضوع را بارها هشدا داده بودیم که اگر بدنه اصلاح طلبان ریزش کند به دامان حاکمیت و موافقان وضع موجود نمی آید ، بلکه به دامن براندازان و مخالفان وضع موجود که از اصلاحات نا امید شدند میروند، یعنی به سمت کسانی میروند که وعده بزرگ را می دهند ولو بدون شفافیت. معتقدم بخشی از بدنه اصلاح طلبان قابلیت بازگشت دارد به شرط اینکه امیدی در این طرف ظهور پیدا کند که هنوز به اندازه کافی ظهور و بروز نداشته است.
احساس شریک جرم بودن در مشکلات را داریم
شکوری راد با بیان این اعتقاد که مجموع اصلاح طلبان و اصولگرایان مردم را در انتخابات ریاست جمهوری دعوت کردند و به 50 درصد نرسید ، تصریح کرد : در این شرایط در دوره برزخی هستیم که ما اصلاح طلبان از این وضعیت رضایت نداریم و احساس ناخوشایندی داریم. احساس میکنیم که شریک جرم در مشکلات هستیم ، اما امیداریم حاکمیتی که تواست انتخابات ریاست جمهوری را رقم بزند این تدبیر را ادامه دهد و مردمی که با صندوق رای قهر کردند را به پای صندوق بازگرداند.
شرکت در انتخاباتی با نیمی از جمعیت برایمان تلخ بود
وی خاطر نشان کرد: برای ما تلخ بود که در انتخاباتی شرکت کردیم که بیش از نیمی از مردم در آن شرکت نکردند ، ولی میتوانیم با عمل درست خود بدنه اجتماعی را برگردانیم.
در حزب اتحاد هم نتوانستیم جوان جذب کنیم
شکوری راد با بیان این اعتقاد که در مورد جمعیت دهه 70-80 موضوع متفاوت است ، گفت : این طیف، سیاسی نیستند و به دنبال زندگی غیر سیاسی هستند و مطالبه آنها این است که آزادی های اجتماعی، معیشت و آینده داشته باشند و بحث های سیاسی رایج برای آنها مطرح نیست . اصولگرا و اصلاح طلب برای آنها فرقی ندارد. باید اعتراف کنم که در حزب اتحاد ملت هم ما نتوانستیم جوان جذب کنیم. حزب ما عمدتا با نیروهای قدیمی خود فعالیت میکند . برای این باید چاره اندیشی جدید در سطح کلان صورت گیرد ، البته من ارزش گذاری نمی کنم.
عده ای اجازه کار به پزشکیان نمی دهند
عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت در پاسخ به این سوال که وضعیت اقتصادی مردم را چگونه میبنید ؟ آیا سنگ اندازی هایی در مسیر اقتصاد وجود دارد و یا بهبود وضعیت اقتصادی نیازمند تحول است، گفت: ناترازی در حقیقت زیبا سازی شده ورشکستگی است . پزشکیان از یک طرف میراث دار همه ورشکستگی ها است، از طرف دیگر نمی گذارند که کارهای خود را انجام دهد. میزان مداخلات نمایندگان مجلس در عزل و نصب مدیران بیش از هر زمان دیگری است.
پزشکیان فکر نمی کرد رییس جمهور شود
شکوری راد با بیان اینکه پزشکیان فکر نمی کرد رییس جمهور شود و حتی برای ستاد انتخاباتی اش تیم نداشت چه برسد به دولت ، اظهار داشت: در چنین شرایطی باید دولت را کمک کنیم و بدانیم که دستش برای انجام هر کاری بخواهد بکند باز نیست . معتقدم شاید به دلیل نیت پاک اقای پزشکیان کارهایش خوب پیش رفته است . برخی اصلاح طلبان فکر میکنند رییس جمهور اصلاح طلب انتخاب کردند و انتظاراتشان را در حد یک رییس جمهور اصلاح طلب بالا می برند و از او انتقاد میکنند که به نظرم بی تدبیری است . البته طرح انتظارات و مطالبات کمک به دولت است.
نباید بازی برد –برد تبدیل به باخت – باخت شود
نماینده اسبق مجلس تصریح کرد: با این روندی که تا حالا بوده اگر انتخابات بخواهد برگزار شود، بخش اعظمی از مردم پای صندوق نخواهند آمد و تبدیل به بازی باخت - باخت میشود. اما معتقدم برعهده حاکمیت است که تدبیر کرد آن انتخابات را رقم زد و باید امروز تلاش کند تا بازی برد - برد تبدیل به بازی باخت- باخت نشود.
باید از ریل مذاکرات حمایت کنیم
شکوری راد ادامه داد : معتقدم باید از ریلی که حاکمیت جلو میبرد و در آن مذاکره را پیش میبرند حمایت کنیم و خیلی به فکر فردا نباشیم . باید اعتماد کنیم و اگر توافق حاصل شد باید کمک کنیم به سمت حکمرانی خوب برویم و سرمایه اجتماعی که بخشی کوچکی بازگشته بود را بیشتر باز گردانیم .
وی با بیان این اعتقاد که نقطه عطف آغازریزش سرمایه اجتماعی با یک تعریف خودی و غیر خودی آغاز شد، تصریح کرد: باید این خودی و غیر خودی کنار گذاشته شود و امتیازات خاص خودی ها از بین برود و قانون بری همه جامعه یکسان اجرا شود. در مرحله بعد باید مبارزه با فساد به جدیت دنبال شود اینها اگر دنبال شود کم کم سرمایه اجتماعی برمی گردد، اگر توافقی هم انجام شود کم کم وضعیت اقتصادی مردم بهتر میشود و توزیع ثروت اتفاق خواهد افتاد .
مذاکرات با مدیریت مستقیم رهبری پیش می رود
شکوری راد در خصوص روند مذاکرات ایران و آمریکا نیز گفت : معتقدم همانطور که ترامپ می تواند تهدید باشد فرصت هم هست. فعلا گروهای مخالف در آمریکا تحث هژمونی ترامپ هستند و از سویی در ایران نیز مذاکرات مستقیم با مدیریت مقام رهبری صورت میگیرد و در واقع اقای عراقچی وزیر خارجه رهبری است تا دولت. دولت هم این را قبول کرده است و دعوا هم نمیکند.
عضو ارشد حزب اتحاد در خصوص نقش اسرائیل در مذاکرات ایران و آمریکا نیز گفت : اسراییل در زمان بایدن ترک تازی کرد و بایدن راه را برای کشتار های اسرائیل باز گذاشت و معتقدم وی شریک جنایت علیه بشریت است . ولی ترامپ از اول گفت ؛ صلح در غزه و حمایتش از اسراییل بی حد و مرز نیست و امروز اسراییل در موضع ضعف است.
وی همچنین در خصوص تلاشهای اپوزوسیون در روند مذاکرات دو کشور گفت: اپوزوسیون محل اعرابی در سیاست داخلی ندارند .
شکوری راد معتقد است ؛ چالش های حوزه درمان و دارو تا حدود زیادی در دولت چهاردهم حل شده است.
فیلم کامل این گفت و گو را در ادامه ببینید.