دانشجو: با وجود بحثهای متعددی که درسالیان اخیر و محافل مدیریت شهری در مورد ایمنی پاساژ علاءالدین شده است، همچنان این مرکز تجاری پرتردد از ایمنی لازم برخوردار نیست.
علی کیمیایی نوشت: پاساژ علاءالدین یکی از مراکز تجاری پرتردد پایتخت که در خیابان جمهوری واقع است، نه تنها از ایمنی مناسب برخوردار نیست بلکه به نظر میرسد که مالک این مرکز تجاری پرتردد با وجود هشدارهای فراوان کارشناسان، مدیریت شهری و اصحاب رسانه همچنان اقدامی جدی برای رفع نواقص این پاساژ و ایمن کردن آن نکرده است چنانکه بیم آن میرود تا پلاسکویی دیگر را رقم بزند.
درسالهای اخیر به خصوص درسال ۱۴۰۳، موضوع ایمنی پاساژ علاءالدین به یکی از داغترین موضوعات شهری تبدیل شد. این مسئله واکنشهای گستردهای از سوی مسئولان آتش نشانی، شهرداری، شورای شهر، کارشناسان حوزه ایمنی و اصحاب رسانه به همراه داشت و بارها مورد بررسی قرار گرفت.
نگاهی به دی ماه ۱۴۰۳، زمانی که صحبتها در مورد پاساژ علاءالدین بالا گرفت
قبل از آنکه به سخنان مسئولین در دی ماه سال گذشته اشاره کنیم؛ در یکی از آخرین اظهارات در مورد ایمن نبودن پاساژ علاءالدین مهدی بابایی رئیس کمیته ایمنی شورای اسلامی شهر تهران ۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ در خصوص ایمنسازی پاساژ علاءالدین اظهار کرد: با توجه به پیگیریهایی که شهرداری منطقه ۱۱ داشت، تعهد مالک بر این بود که تا پایان خردادماه ایمنسازی را انجام دهد.
بابایی افزود: با این وجود سرعت اقدامات این پاساژ مورد تأیید ما نیست و باید هرچه سریعتر برخورد قضائی لازم با آن صورت بگیرد.
وی با بیان اینکه انتظار بنده این است که دستگاه قضائی برخورد لازم را با مالک پاساژ انجام دهد، تصریح کرد: این تشخیص قاضی است که پلمپ شود یا خیر؟ شاید با یک اخطار به مالک، فرایند ایمنسازی اجرایی شود. هدف ما تعطیلی نیست بلکه هدف ما ایمنسازی به روشهای قانونی است.
با وجود اشاره رئیس کمیسیون ایمنی شورای شهر تهران به "اخطار دادن" به مالک این پاساژ و "تعهد دادن" این شخص باید گفت تقریبا مدت زیادی است که بحث اخطار دادن به مالک این مرکز تجاری و از طرفی دیگر "تعهد دادن" این شخص مطرح است، اما این اخطارها تاکنون تاثیری نداشته است. به نظر میرسد جان شهروندانی که در طول روز در این پاساژ تردد میکند اهمیت چندانی برای وی ندارد.
مالک علاءالدین سال گذشته تعهد داده بود طی دوهفته ایمن سازی کند!
۳ دی ماه سال ۱۴۰۳ به دلیل عدم توجه مالک پاساژ علاءالدین به اخطارهای مکرر در راستای حفظ جان مردم و حقوق شهروندی توسط شهرداری منطقه ۱۱ تهران سازه نیوجرسی روبروی ورودی ساختمان پاساژ علاالدین قرار گرفت و از تردد ممانعت شد.
شهردار منطقه ۱۱ در این خصوص گفت: مالک متعهد شده بود که نما را اصلاح کند و بعد از تأکیدات شهرسازی، متأسفانه شاهد عدم پیگیری و همکاری مالک هستیم؛ بنابراین با توجه به ۱۰ اخطار داده شده طی ۶ ماه گذشته به مالک پاساژ علاءالدین که نمای شهر را آلوده بصری کرده و حقوق شهروندان را نادیده گرفته است، به شهردار ناحیه یک منطقه ۱۱ دستور داده شد تا شخصاً نسبت به جمع آوری نمای فعلی و پوشش ساختمان اقدام کند که با ممانعت از ورود به ساختمان مواجه شدیم.
با این وجود نیوجرسی صبح روز بعد از جلوی درب ورودی پاساژ برداشته شد.
عبدالمطهر محمدخانی سخنگوی شهرداری تهران همان روز در جمع خبرنگاران در مورد قراردادن نیوجرسی مقابل درب ورودی پاساژ توضیحاتی داد و گفت: اولین مشکل پاساژ علاءالدین نیز پوشش کامپوزیت آن است که مالک تعهد داده که ظرف دوهفته این مشکل را برطرف کند و نیوجرسیها به همین دلیل برداشته شد. گرچه مشکلات ایمنی دیگری نیز دارند که در حوزههای شهرسازی است و آن اولویت دوم است ولی در زمینه ایمنی مماشات نداریم و موضوع را به جد پیگیری خواهیم کرد.
در نهایت نتیجه تعهد مالک این پاساژ از سوی شهرداری تهران اعلام نشد و مشخص نشد که این مالک این بار چه دلیلی برای عمل نکردن به تعهدات خود دارد.
اخطارهای بی ثمر به مالک پاساژ
عبدالمطهر محمدخانی، سخنگوی شهرداری تهران ۱۷ دی ماه ۱۴۰۳ در نشست خبری در پاسخ به سوال خبرنگار در خصوص آخرین اقدامات شهرداری تهران برای ایمنسازی پاساژ علاءالدین گفت: اخطارهای متعددی به مالک ساختمان داده شده است. مشکلات ایمنی ساختمان علاالدین جدی است و اشکالات به کرات به مالک اعلام شده، بخشی از اشکالات مربوط به آتش نشانی و بخشی به ایمنسازی سازه است. بحث پارکینگ مطرح است که تأمین نشده و ترافیک دائمی را ایجاد کرده، همه این موارد به عنوان پایانکار باید متصور باشد.
سخنگوی شورای شهر درحالی چندین بار از وعدههای مالک این پاساژ برای ایمن سازی خبرداد که در نهایت ایمن سازی این پاساژ انجام نشد.
وی افزود: پاساژ علاءالدین پایانکار ندارد، به دلیل مشکلاتی که مطرح شد نتوانسته پایانکار بگیرد، شهرداری اصرارش بر این است که روال قانونی باید طی شود و پایانکار پاساژ گرفته شود؛ بنابراین موضع شهرداری در این خصوص محکم و قاطع است و مالک باید برای دریافت پایانکار تکالیف اش را در مسیر قانونی طی کند.
رئیس شورای شهر هم از بی توجهی مالک به اخطارها میگوید!
مهدی چمران رئیس شورای شهر تهران ۱۸ دی ۱۴۰۳ درباره پاساژ علاءالدین گفت: این پاساژ تاییدیه ندارد و مردم شانسی در این محل حضور دارند. اخطارهای زیادی به مالک داده شده و توجهی نمیکند و اگر اتفاقی بیفتد مالک باید پاسخگو باشد.او افزود: در زمان آقای قالیباف ۶ ماه برنامه ریزی شد و برنامه عملیاتی حساب شده مهندسی ارائه دادیم تا یک طبقه از آن تخریب شد.
چمران گفت: پاساژ پایان کار ندارد و شهردار باید به قوه قضاییه نامه ارسال کند تا حکم قوه دریافت شود که یا تعطیل شود و در صورت اصلاح باید اصلاحات صورت بگیرد. جان مردم نمیتواند بازیچه پول دیگری باشد.
با اشاره رئیس شورای شهر تهران مبنی بر ارسال نامه از سوی شهردار تهران به قوه قضاییه درصورت لزوم برای پیگیری قانونی این موضوع، میتوان از شهردار تهران پرسید که چرا تاکنون این کار انجام نشده است؟ مالک این پاساژ چه تعهداتی داده است که این موضوع تاکنون از طریق دستگاه قضا به شکل جدی پیگیری نشده است؟ و آیا تاکنون به تعهدات خود عمل کرده است؟
شهردار ناحیه ۱ منطقه ۱۱ دست مالک پاساژ را خوانده است
فرداد عدالتخواه شهردار ناحیه۱ منطقه۱۱ تهران ۲۳ دی ۱۴۰۳ اعلام کرد: پاساژ علاالدین پایان کار ندارد، تامین ۱۳۸۷ پارکینگ را به مدت ۱۳ سال انجام نداده، تخلفات متعدد شهرسازی دارد، ناایمن است و سازه آن برای شهروندان و کسبه خطرناک است و کلکسیونی از تخلفات عدیده است.
او افزود: هفته گذشته با فشار رسانهها و اقدام شهرداری بر شفاف سازی و تبیین وضعیت این ساختمان، مالک در اقدامی سوال برانگیز پردههای مشکی که یک سال روی سازه را پوشانده بود برداشت و ظن اقدام برای ایمن سازی ایجاد شد، اما هیچ مراجعهای به شهرداری برای ایمن سازی و اقدامی نشد تا اینکه روز گذشته شاهد پرده گذاری مجدد روی بنا بودیم و این بار با رنگ سفید.
عدالتخواه گفت: آقای علاالدین بازی با افکار عمومی را باید تمام کند و حقوق شهر و شهروندان را محترم بداند و برای ملکش اقدام کند.ابن بازیهای سیاه به سفید فقط برای این است که فشار اهالی رسانه را بی پاسخ نگذارد و بگوید در حال کار هستیم، اما اولین اقدام برای کار مراجعه به شهرداری و اعلام همکاری برای ایمن سازی و شروع عملیات تحت قوانین و رفع آسیبهای چندین ساله به شهر و مردم است.
همانطور که شهردار ناحیه ۱ منطقه ۱۱ اشاره کرد، مالک این پاساژ مدتی با فریب اذهان عمومی توانست برای خود وقت بخرد و از انجام اقدامات ایمنی سر باز بزند. با این وجود نیاز است که دستگاه قضا با کمک نهادهای شهری اقدامات جدی تری انجام دهند تا از تکرار حادثه تلخی مانند پلاسکو جلوگیری شود.
پلاسکو را یادتان هست؟ همان که در یک چشم برهم زدن فروریخت
این روایتی بود از دی ماه سال گذشته، زمانی که بحث ایمن نبودن پاساژ علاءالدین و سهل انگاری مالک آن به اوج خود رسیده بود. ناگفته نماند چندین سال است که ایمن نبودن پاساژ علاءالدین دغدغه شهروندان، اهالی رسانه و بعضی از مدیران شهری بوده است. اما با این وجود تاکنون اقدام جدی در راستای آن صورت نگرفته است. نقطهی مشترک در تمامی سخنان مدیران شهری، اخطارهای مکرری است که به مالک این پاساژ داده شده است. اما پرسش قابل تأمل اینجاست: یک مرکز تجاری پرتردد مانند علاءالدین تا چه حد میتواند اخطار دریافت کند؟ و مالک آن تا چه زمانی میتواند تعهدات جدید بدهد، بدون آنکه اقدام عملی صورت گیرد؟ شاید در میان این روند تکراری اخطار و تعهد، حادثهای ناگوار رخ دهد و دیگر فرصتی برای هشدارهای بعدی باقی نماند.
چندین ماه از مصاحبهها و اخطارهای مدیران شهری مبنی بر پلمپ و برخورد جدی با مالک پاساژ گذشته است اما همچنان وضعیت این مرکز تجاری در هاله ای از ابهام قراردارد و مشخص نیست مالک آن برای به تعویق اداختن وعدههای خود چه بهانههایی دارد. به نظر میرسد برای رفعل این خطر بزرگ احتیاج است دستگاه قضا با جدیتی هرچه تمام تر با مالک سهل انگار این ملک برخورد کند تا جان شهروندان بیگناهی که در این مرکز تجاری تردد میکنند در خطر نباشد.
درسالیان اخیر داستان ایمنی پاساژ علاءالدین مانند یک بازی "پینگ پنگ" میان مدیران شهری و مالک این پاساژ تبدیل شده است که در آن "اخطارها" و "تعهدات" متعددی بین این دو رد و بدل میشود اما غافل از اینکه وقوع حادثه تلخی مانند "پلاسکو" میتواند در یک چشم برهم زدن رخ دهد.