class="startmessage ">>به گزارش >>فرتاک نیوز، به گفته استادیار دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، اینکه ادعا میشود، قارچ و فرآوردههای گانودرما با خواص درمانی بسیار زیاد، اثر ضددیابت دارند و درمانکننده قطعی مرض قند هستند، پایه علمی ندارد.
قارچ گانودرما که از آن به نام قارچ جان افزا یاد میشود و به آن لقب شاه گیاهان دارویی داده اند، از دیرباز در کشور چین کاربرد داشته است و از آن جا که عصاره این قارچ بسیار تلخ و دارای طعم و بوی نامطبوعی است در حال حاضر آن را با چای، قهوه،هات چاکلت و دیگر نوشیدنیها ترکیب و فرآوردههای جدیدی تولید میکنند.
دکتر محمد علی زارعیان، پزشک متخصص طب سنتی و استادیار دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد میگوید: گانودرما، نوعی قارچ دارویی و غیربومی ایران است که نباید به صورت خام یا خودسرانه مصرف شود، چون غذا نیست و میتواند عوارض دارویی داشته باشد. فرآوردهها و مشتقات این قارچ بیشتر از چین و ژاپن وارد کشور میشود و اغلب خالص نبوده و مواد موثره یکسان و خواص درمانی مورد نظر را ندارند. اکثر مطالعات انجام شده روی گانودرما حیوانی بوده و بهدلیل محدود بودن آزمایشهای انسانی نمیتوان به آن استناد کرد و در حال حاضر بحث تجاری بودن این محصول پررنگتر از خواص درمانی آن است.
>>عمدهترین مصرف گانودرما
درحال حاضر بیشترین مصرف گانودرما برای کاهش قند خون در افراد دیابتی است که به گفته دکتر زارعیان در نتیجه برخی مطالعات حیوانی این موضوع تایید و برخی مطالعات دیگر آن را رد کردهاند. یک نمونه مطالعه انسانی نیز انجام شده که پاسخ درمانی جدی نداشته و به اعتبار آن نمیتوان مصرف این قارچ را تجویز کرد و اینکه ادعا میشود این قارچ اثر ضددیابت دارد و درمانکننده قطعی مرض قند است پایه علمی ندارد، چون دیابت را نمیتوان صرفا به اعتبار مصرف یک گیاه درمان کرد و تنها با مصرف منظم و تجویز شده داروهایی قابل کنترل است و با وجودی که در ایران گیاهان بومی و تایید شده زیادی برای کاهش قند خون وجود دارد، استفاده از گانودرما توجیهپذیر نیست.
>>خواصی با شواهد ناکافی
از دیگر خواصی که به گانودرما نسبت دادهاند خاصیت ضدسرطانی، تقویتکننده سیستم ایمنی و کبد، اثرات آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی و ادعاهای عجیبتر بهبود اماس، برص، اگزما، زگیل تناسلی، آسم و... با این قارچ است. دکتر زارعیان میگوید: ادعاهای مربوط به خواص ضدسرطانی گانودرما توسط یک گروه پژوهشی در چند مقاله مطرح شده که مطالعات انسانی محدود و شواهد ناکافی است.
در مورد اثرات تقویتکنندگی سیستم ایمنی و آنتیاکسیدانی گانودرما نیز باید بدانید این خواص در همه گیاهان از جمله سبزیها و میوهجات نیز وجود دارد. اما آیا میتوان با چنین نگرش کلی، گانودرما و مشابه آن تمام میوهها و سبزیجات را درمانکننده انواع بیماریها بدانیم؟ مطالعات حاکی است، مصرف پودر گانودرما در مدت زمانی بیش از یک ماه غیرایمن بوده و همراه با خطر آسیب به کبد است، اما مصرف خوراکی عصاره آن احتمالا بیخطر است و چون به نظر میرسد این قارچ قادر به کاهش فشار خون باشد مصرف همزمان آن با داروهای ضدفشارخون و ضدانعقاد توصیه نمیشود. ضمن اینکه در حال حاضر اطلاعات علمی کافی برای تعیین دوز درمانی مناسب گانودرما وجود ندارد.