>>اقتصاد آنلاین؛ گروه استان ها_ امیر یوسفی در سمینار آموزشی تبیین فرصتها و چالشهای موافقتنامه تجارت آزاد ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا اظهار کرد: در شرایط فعلی اقتصادی کشورهای اوراسیا مهمترین مبدا برای توسعه تجارت است.
وی بیان کرد: از سال ۹۸ و با اجرای توافقنامه تجاری بین ایران و اتحادیه اوراسیا بیش از ۷۵ میلیون دلار در سال بین ایران و اوراسیا تبادل تجاری انجام شده است.
یوسفی بیان کرد: اتحادیه اقتصادی اوراسیا در سال ۲۰۱۵ با هدف تقویت همکاریهای اقتصادی، ایجاد بازار مشترک، کاهش موانع تجاری، و هماهنگ سازی سیاستهای اقتصادی، پولی و گمرکی بین کشورهای عضو تأسیس شد و کشورهای روسیه، بلاروس، قزاقستان، ارمنستان، قرقیزستان عضو اصلی این اتحادیه هستند که جمهوری اسلامی ایران نیز با امضاء توافقنامه به این اتحادیه پیوست.
رییس اتاق بازرگانی گرگان ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران در سالهای اخیر، روابط خود را با این اتحادیه گسترش داد و از سال ۱۳۹۸ یک توافقنامه تجارت ترجیحی بین ایران و اتحادیه اجرایی شده که اکنون به عضویت این اتحادیه در آمد.
وی افزود: در حال حاضر، حجم تبادلات کالایی بین کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا بیش از ۷۵ میلیارد دلار در سال است که این تبادلات شامل انرژی، فلزات، مواد غذایی، ماشین آلات، محصولات کشاورزی، نساجی و مواد اولیه صنعتی است.
یوسفی گفت: هدف اصلی از تشکیل این اتحادیه، ایجاد بازار واحد، افزایش رقابت پذیری اقتصادی کشورهای عضو، کاهش وابستگی اقتصادی به غرب، هماهنگی سیاستهای اقتصادی و گمرکی و هماهنگی سیاستهای اقتصادی و گمرکی میباشد.
وی تصریح کرد: در توافق تجارت آزاد بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا، حدود ۸۰ درصد کالاها مشمول کاهش یا حذف تعرفه شدند که از این میان، حدود ۴۵۰۰ قلم کالا دارای تعرفه صفر هستند.
به گفته رییس اتاق بازرگانی گرگان، این کالاها شامل محصولات کشاورزی، محصولات صنعتی سبک، ماشین آلات و تجهیزات سبک، محصولات دارویی و بهداشتی و سایر کالاها میشود.
یوسفی بیان کرد: طبق آمارهای رسمی، حجم تجارت ایران با کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا در سال ۱۴۰۲ حدود ۶.۲ میلیارد دلار بوده است. این میزان نسبت به سالهای قبل افزایش چشمگیری داشته و انتظار میرود با اجرای توافق تجارت آزاد، این رقم تا ۱۰ میلیارد دلار در سالهای آینده افزایش یابد.
وی اظهار کرد: سهم عمده صادرات ایران به کشورهای عضو شامل محصولات کشاورزی، خشکبار، مصالح ساختمانی، فرآوردههای نفتی، فرش و مواد غذایی است، در حالی که واردات ایران شامل غلات، روغن، ماشین آلات، چوب، و تجهیزات صنعتی میباشد.
یوسفی عنوان کرد، امید داریم با این توافقنامه تجارت آزاد با اوراسیا شاهد ارتقای جایگاه اقتصادی ایران وگلستان در جهان باشیم.