شنبه، 03 خرداد، 1404

به دارو‌های بلندکننده قد اعتماد کنیم؟

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از خبر آنلاین، آمار‌ها نشان می‌دهند که نسبت به چند دهه اخیر، بلوغ زودرس در کودکان روندی افزایشی داشته و براین اساس والدین باید بدانند که در مواجهه با بلوغ زودرس کودکان چه راهکاری را برای رشد سالم کودک شان در نظر بگیرند.

بلوغ زودرس زمانی است که بدن کودک خیلی زود به بدن بزرگسالان تبدیل می‌شود. وقتی بلوغ در دختران قبل از ۸ سالگی و در پسران قبل از ۹ سالگی شروع شود، بلوغ زودرس محسوب می‌شود.

دکتر مینا مویدنیا، فوق تخصص غدد و متابولیسم کودکان، می‌گوید: بلوغ زودرس باعث می‌شود صفحات رشد استخوانی زودتر بسته شوند، در نتیجه کودک فرصت کافی برای رشد قدی کامل را از دست می‌دهد. کودکان مبتلا به بلوغ زودرس ممکن است در ابتدا به‌سرعت رشد کنند و از سایر همسالان خود بلندتر باشند. اما استخوان‌های آنها خیلی زود بالغ می‌شود، بنابراین رشد این کودکان اغلب زودتر از حد معمول متوقف می‌شود که می‌تواند باعث شود آنها در بزرگسالی کوتاه‌تر از حد متوسط ​​باشند.

فواید دارو‌های مهارکننده بلوغ

در حال حاضر دارو‌هایی وجود دارد که بلوغ زودرس را به تاخیر انداخته و از تاثیرات منفی آن بر روی قد جلوگیری می‌کند. این دارو‌ها که اغلب با نام آگونیست‌های GnRH شناخته می‌شوند، هورمون‌هایی را که باعث شروع بلوغ می‌شوند مهار می‌کنند. این دارو‌ها در واقع پیام‌های مغز برای تحریک تخمدان‌ها یا بیضه‌ها را موقتاً متوقف می‌کنند. همچنین جلوگیری از بسته شدن زودرس صفحات رشد، افزایش احتمال رسیدن به قد نهایی طبیعی، کنترل مشکلات روانی یا اجتماعی ناشی از ظاهر متفاوت کودک که ناشی از بلوغ بوده باشد و جلوگیری از خونریزی قاعدگی زودهنگام در دختر‌ها از جمله فواید مصرف این داروهاست.

نگران عوارض احتمالی نباشید

اکثر کودکان این دارو‌ها را بدون مشکل خاصی تحمل می‌کنند، اما ممکن است مواردی مانند گرگرفتگی، تغییرخلق، سردرد و درد در محل تزریق دیده شود. نازایی و تأثیرات منفی دراز مدت بر سیستم جنسی کودک که بسیار موجب نگرانی خانواده‌ها شده از عوارض این دارو‌ها نبوده و جای نگرانی نیست. شاید بتوان گفت تنها عارضه مورد توجه مصرف آمپول‌های مهار کننده بلوغ زودرس این باشد که تا زمانی که کودک تحت درمان است، به صورت نسبی دچار کاهش تراکم استخوان شود که البته با اتمام دوره درمان، این موضوع برگشت پذیر است و جای نگرانی وجود ندارد؛ لذا توصیه می‌شود کودکانی که تحت درمان با این آمپول‌ها هستند توجه بیشتری به دریافت لبنیات و منابع کلسیم در تغذیه روزانه شان داشته باشند. یک سری علائم و عوارض دیگر هم وجود دارد که تا زمانی که زیر نظر متخصص غدد از این آمپول‌ها استفاده شود جای هیچ نگرانی نیست.

دلایل تسریع بلوغ زودرس چیست؟

دلایل بروز بلوغ زودرس زیاد است، اما از عوامل مورد توجه آن می‌توان به ژنتیک والدین اشاره کرد یعنی اگر پدر و مادر زود بالغ شده باشند احتمال اینکه فرزند همین مسیر را طی کند زیاد است. چاقی عامل دیگر است. بافت چربی زیاد باعث افزایش تولید استروژن و شروع بلوغ زودرس می‌شود. همچنین تماس با هورمون‌ها که در برخی محصولات آرایشی، مواد غذایی یا دارو‌ها وجود دارند، قرار گرفتن در معرض محتوا‌های نامناسب فیلم‌ها، کلیپ‌ها و محتوا‌های تحریک کننده که می‌توانند روی محور هورمونی کودک اثر بگذارند و همچنین مشکلات مغزی یا غددی که البته بسیار نادر هستند از جمله عوامل تشدید بلوغ زودهنگام است.

دکتر مویدنیا تاکید می‌کند، بلوغ زودرس، مسئله‌ای جدی، اما قابل کنترل است و والدین با آگاهی، پیگیری و اعتماد به پزشک می‌توانند مسیر رشد سالمی را برای کودک‌شان فراهم و از بروز آسیب‌های جسمی و روانی در آینده کودک پیشگیری کنند.

9 ساعت پیش

دسته‌بندی‌ها