>>اقتصادآنلاین؛ گروه استان ها_ قطعی برق یکی از چالشهای جدی در بسیاری از شهرهای ایران، به ویژه اصفهان، به شمار میآید که این مشکل نه تنها زندگی روزمره مردم را تحت تأثیر قرار میدهد، بلکه به شدت بر فعالیتهای صنعتی و تولیدی نیز اثرگذار است.
موضوع وقتی جدی تر می شود که بدانیم اصفهان بخش زیادی از برق کشور را تولید می کند اما بیشترین قطعی برق را نیز مردم نصف جهان تحمل می کنند، اکنون که خبرهایی از مازوت سوزی مجدد در نیروگاه اصفهان به گوش می رسد، برای مردم استان هنوز مشخص نیست چرا آنها باید تاوان فداکاری خود را با قطعی برق هر روزه و دو ماه زودتر از بقیه کشور و همچنین تحمل آلودگی ناشی از مازوت سوزی بدهد و مسئولان حاضر نباشند حتی گاز نیروگاه اصفهان را به هر شکلی تامین کننند.
در این میان از ابتدای جریان قطعی برق در سال گذشته انگشت اتهام کارشناسان سمت ماینرها رفت چیزی که مسئولان آن را انکار کردند و حتی هنوز هم توجه درستی به آن ندارند.
اخیرا احمد مرادی عضو کمیسیون انرژی مجلس در این ارتباط با اشاره به ضرورت برنامه ریزی برای رفع ناترازی ۲۵ هزار مگاواتی برق، گفته است که برای مبارزه با استفاده رمزارزهای غیرمجاز و استخراج غیرقانونی آنها، آماده کمک به دولت برای تصویب لایحه در این زمینه است، این سخن نشان می دهد که یا وجود برق خواری جدی صنعت رمزارز، منافعی که یقینا نمی توان آن را منافع ملی نامید، مانع از مبارزه جدی با ماینرها است چراکه هنوز حتی قانون مشخصی در این ارتباط نداریم.
مشکلات جدی مردم و تولیدکنندگان اصفهان در اوج تابستان
در این ارتباط علی شفیع فر کارشناس اقتصادی در گفت و گو با اقتصادآنلاین قطعی برق را مشکل جدی برای کشور و به ویژه اصفهان خواند و اظهار کرد: از سال گذشته، اصفهان با مشکلات جدی در تأمین برق مواجه بوده است که این مسئله به ویژه در فصلهای گرم سال که مصرف برق به اوج خود میرسد، بیشتر حس میشود.
وی با بیان اینکه قطعی برق به طور مستقیم بر تولید کارخانهها و صنایع تأثیر میگذارد و باعث کاهش بهرهوری و افزایش هزینهها میشود، افزود: به گفته مدیران بسیاری از کازخانه جات و حتی صنایع بزرگی مانند فولاد، این امر موجب کاهش تولید آنها شده است به نوعی که بسیاری از کارخانهها به دلیل قطعیهای مکرر برق مجبور به توقف فعالیتهای خود شدهاند، این امر باعث کاهش تولید، تعدیل نیروها و گاه کاهش درآمد آنها شده است.
این کارشناس با تاکید بر اینکه قطعی برق موجب افزایش هزینههای عملیاتی کشور میشود، گفت: برخی کارخانهها برای جبران این مشکل مجبور به استفاده از ژنراتورهای دیزلی هستند که هزینههای بالایی را به همراه دارد.
کاهش اشتغال و بیکاری در منطقه
وی ادامه داد: کاهش تولید و تعطیلی کارخانهها میتواند منجر به کاهش اشتغال و بیکاری در منطقه شود و این امر نه تنها بر کارگران بلکه بر خانوادههای آنها نیز تأثیر منفی خواهد گذاشت.
نقش مهم و غیرقابل انکار ماینرها در ناترازی
شفیع فر در ادامه به نقش مهم ماینرها در قطعی برق پرداخت و گفت: ما از ابتدا در این ارتباط هشدارهای جدی دادیم، یقین بدانید که وقتی به شکل ناگهانی چنین ناترازی عجیبی در کشور ایجاد می شود، باید علاوه بر دلایل زیرساختی و عدم ذخیره برق و غیره، مشکل را در جای دیگری جست و جو کرد.
وی ادامه داد: متاسفانه سودجویان در سطح وسیع اقدام به تولید رمزارز آن هم در نقاطی کرده اند که برق رایگان یا قیمت آن اندک است اما متاسفانه توجه جدی به موضوع نمی شود، فقط در اصفهان بنا بر گفته معاون مشترکین توزیع برق اصفهان، یک هزار و دویست ماینر درطول تنها شش ماه کشف شده است و با نادیده گرفتن استخراجهای قانونی!! شاید باید به همین مقدار یا بیشتر، انتظار فعالیت پنهانی غیرقانونی نیز داشته باشیم!!
رمزارزها برق خوار هستند، چه قانونی و چه غیرقانونی
این کارشناس تاکید کرد: استخراج ارز بیش از آنچه تصور می شود، مصرفکننده انرژی است و در زمانهایی که شبکه برق تحت فشار است، موجب افزایش بار مصرفی میشود.
اگرچه مسئولان گاهی به موضوع ماینرها و استخراج رمزارز شاراتی میکنند، اما بسیاری از کارشناسان بر این باورند که اطلاعات دقیقی درباره میزان مصرف انرژی توسط ماینرها ارائه نمیشود و این موضوع پنهانسازی شده است که موجب عدم شفافیت در ارائه اطلاعات میشود.
بدین ترتیب عدم اعلام دقیق میزان مصرف انرژی توسط ماینرها (به دلیل عدم شناسایی کامل موارد غیرقانونی) و تأثیر آن بر شبکه برق کشور، باعث بروز بحرانهای بیشتر در آینده خواهد شد.
در ارتباط با برق خواری ماینرهای غیرمجاز علی اکبری معاون مشترکین توزیع برق اصفهان با اشاره به شناسایی ۶۰۰ هزار نقطه مشکوک به استخراج رمزارز در کشور، اظهار کرد: این مراکز غیرمجاز، نزدیک به سه هزار مگاوات از ظرفیت شبکه را به خود اختصاص دادهاند که معادل مصرف برق یک میلیون خانوار است.
معاون مشترکین توزیع برق اصفهان، از راهاندازی «سامانه گزارشگری مردمی» (شماره ۰۹۱۳۵۱۲۱۰۲۱) خبر داد و گفت: شهروندان با اطلاعرسانی این مراکز، تا ۵۰ میلیون تومان پاداش نقدی دریافت میکنند و در ۶ ماه گذشته، هزار و ۲۰۰ دستگاه ماینر غیرقانونی در استان کشف و امحا شده است.
نصب پنلهای خورشیدی، راهکار مقطعی
وی ادامه داد: در راستای کاهش وابستگی به شبکه سراسری، تفاهمنامهای با شهرداری اصفهان برای نصب پنلهای خورشیدی روی پشتبام ساختمانهای نو امضا شده است و برایناساس، سازندگان ملزم به نصب حداقل پنج کیلووات سیستم خورشید در ساختمانهای بالای چهارطبقه هستند.
قطعی برق در اصفهان نه تنها زندگی روزمره مردم را تحت تأثیر قرار داده بلکه بر صنایع و کارخانهها نیز اثرات منفی عمیقی داشته است، باید توجه کنیم که کارشناسان معتقدند، توجه به انرژی پاک و موارد مشابه به تنهایی راه حل قطعی مشکل نیستند و باید دست برق خورانی همچون ماینرها از سر کشور برداشته شود.
اصفهان برق تولید می کند، به جای پاداش تاوان می پردازد!!
برای حل این معضل، نیاز به یک برنامهریزی جامع و شفاف وجود دارد که شامل مدیریت مصرف انرژی، ارائه اطلاعات دقیق درباره ماینرها و ایجاد زیرساختهای لازم برای تأمین پایدار برق و گسترش انرژی های خورشیدی باشد.
بدون توجه به این مسائل، ادامه وضعیت کنونی میتواند منجر به بحرانهای اقتصادی و اجتماعی بیشتری شود که از تحمل جامعه و تولیدکننده به واقع خارج است؛ به ویژه در اصفهان که هم بخش زیادی از برق کشور را تولید می کند و هم بیشتر از کل کشور با آلودگی ناشی از مازوت سوزی برای تولید برق و همچنین قطعی هر روزه برق، به جای دریافت پاداش، در حال پرداخت تاوان است.