در یک نگاه کلی به اقتصاد ایران به نظر میرسد که مشکلات و چالشهای اقتصادی در ۵۰ سال گذشته ثابت و غیر قابل حل مینمایند.
روی کار آمدن دولتها با گرایشهای مختلف نیز باعث نشده تا ایرانیان در زمینه اقتصادی چشمانداز روشنی پیش روی خود ببینند.
در پروژه "نیم قرن با اقتصاد ایران" با استناد به اخبار و گزارش های روزنامههای "اطلاعات" و "دنیای اقتصاد" به نوعی هم "تاریخ اقتصادی" ۵۰ سال گذشته را روایت کرده و هم اکنونمان را از گذر این اخبار واکاوی میکنیم.
در سال جاری اخبار اقتصادی سالهای ۱۳۵۵، ۱۳۶۵ ،۱۳۷۵ ،۱۳۸۵ و ۱۳۹۵ مورد بازخوانی قرار میگیرد.
اول خرداد 1355؛ عربستان افزایش قیمت نفت را نمی پذیرد
زکی یمانی، وزیر نفت عربستان سعودی در گفتوگو با فرهاد مسعودی اعلام کردک درآمد سعودی از نفت در سال 1970 یک میلیارد و 214 میلیون دلار بوده، این رقم در سال 1973 به چهار میلیارد و سیصد و چهل میلیون دلار رسید و در اواخر سال 1973 وقتی اوپک قیمت نفت را تعدیل کرد، درآمد سعودیها از نفت در نیمه سال 1974 بیش از 7 میلیارد دلار و در سال 1975 به حدود 30 میلیارد دلار رسید.
شیخ زکی یمانی اعلام کرد که در کنفرانس اوپک در بالی در درجه اول در مورد یکسان نگه داشتن قیمت نفت و پایین نیاوردن آن توسط برخی از اعضای اوپک تصمیم گرفته شود. شیخ صریحا گفت من معتقدم که باید تا آخر سال 1976 قیمت فعلی نفت تثبیت شود؛ چراکه این کار به بالا رفتن و افزایش تقاضا برای نفت کمک خواهد کرد و در نتیجه در پایان سال 1976 اوپک از لحاظ تقاضا و قیمت در موقعیت بهتری قرار خواهد گرفت.
یمانی گفت: این نظر که قیمت نفت را به تورم جهانی مرتبط کنیم، یک نظر یک طرفه است. آنچه بیشتر اهمیت دارد مساله عرضه و تقاضا است و ما باید آن را در ملاحظات خود منظور کنیم. اگر قانون عرضه و تقاضا به شما حکم میکند که بهتر است قیمتها را بالا نبرید باید اجازه داد که گذشت زمان و قانون عرضه و تقاضا قیمت را تعیین کند، چنین قیمتی یک قیمت واقعی و خوب خواهد بود.
اول خرداد 1365؛ 30 درصد اراضی سازمان زمین شهری به کارکنان دولت اختصاص مییابد
جلسه هیات وزیران بعد از ظهر دیروز (چهارشنبه) به ریاست حجتالاسلام والمسلمین سید علی خامنهای رئیسجمهور تشکیل شد.
در این جلسه، گزارشی از عملکرد کمیسیون ویژه رفاه کارکنان دولت به هیاتوزیران ارائه شد که طی آن به سه محور زیر اشاره شده است؛
- تصویب آییننامههای اجرایی، اختصاص 30 درصد از اراضی در اختیار سازمان زمین شهری به کارکنان دولت
- تعیین دستورالعملهای اجرایی به بانکها برای اختصاص وام به کسانی که زمین دریافت می کنند.
اول خرداد 1385؛ استخدام رسمی از سر گرفته می شود
عضو کمیسیون مشترک بررسی لایحه مدیریت خدمات کشورزی در تشریح جزئیات مصوبه این کمیسیون گفت: براساس مصوبه این کمیسیون، استخدام رسمی از ابتدای سال 86 از سر گرفته می شود.
موسیالرضا ثروتی اظهار کرد: لایحه مدیریت خدمت کشوری که اردیبهشتماه سال گذشته به مجلس ارائه شد، ابتدا در کمیسیون اجتماعی و سپس در کمیسیون مشترک مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
وی با بیان اینکه مصوبه کمیسیون مشترک تفاوتهایی با لایحه ارائهشده ازسوی دولت دارد، تصریح کرد: در لایحه دولت استخدام پیمانی و قراردادی دیده شده بود، اما کمیسیون مشترک این مساله را تغییر داد و استخدام را بهصورت رسمی در ادارات و سازمانهای دولت به تصویب رساند.
دولت هند انصراف از خط لوله صلح را تکذیب کرد
دولت هند رسما اعلام کرد که پیوستن این کشور بهویژه خط لوله ترکمنستان-افغانستان پاکستان (TAPI) به عنوان جایگزینی برای خط لوله صلح نیست و تنها به این پروژه اضافه خواهد شد.
در حالی که ایران و پاکستان ضربالاجل 30 ژوئن (تیرماه) را برای تصمیم نهایی هند مطرح کردهاند، برخی از اعضای پارلمان هند با بیان اینکه پروژه ترکمنستان در راستای منافع هند قرار ندارد، از پیوستن به این پروژه و احتمال از دست رفتن فرصت همراهی با ایران و پاکستان در پروژه خط لوله صلح ابراز نگرانی کردهاند.
اول خرداد 1395؛ آغاز همکاری 5 بانک ایتالیایی با ایران
در شرایطی که ایران از روند عادی سازی روابط بانکی با غرب به طور صد درصد راضی نیست، طولانیتر شدن فهرست کارگزاران بانکی با ایران، نشانه خوبی از روند بهبود اوضاع است.
یکی از نشانههای تازه علاقه بانکداران اروپایی به کار با ایران و آغاز همکاری چند بانک بزرگ ایتالیایی با کشورمان است. شنیدههای «دنیای اقتصاد» حاکی از آن است که 5 بانک مهم ایتالیایی با دامنه فعالیت های متفاوت مدتی است روابط حسنه خود را با شرکای ایرانی شروع کرده یا از سر گرفتهاند. با اضافه شدن این 5 بانک به فهرست روابط کارگزاری می توان انتظار داشت که پس از تاکید آمریکا، فرانسه، آلمان و بریتانیا در بیانیه روز پنجشنبه بر کمک به رفع موانع عادیسازی روابط اقتصادی ایران، تعداد حاضران در این فهرست بیشتر شود.
اما این 5 موسسه کشور چکمهای اروپا که از پیشروان بازگشت به ایران بودهاند، چگونه نهادهایی هستند؟ «بانک پاپولاره سوسیتا کوئوپراتیو» یا «بانک پاپولاره»، «بانک پاپولاره دی ورونائه نووا» از توابع مهم بانک پیش گفته، «بانک پاپولاره دی برگامو»، «بانک پاپولاره دی سوندریو» و «بانک کاسا دی ریپارمیو دی بولونیا» از موسسات کوچک یا بزرگ اما قابل توجهی هستند که بناست در دوره رفع تحریمها به گسترش روابط اقتصادی و تجاری ایران با قاره سبز و ورای آن یاری برسانند.
دسترسی ضعیف به بازار بینالمللی دلیل تاخیر در یکسانسازی ارزی
رئیسکل بانک مرکزی با اشاره به برنامه ایران برای یکسانسازی نرخ ارز 6 ماه پس از اجرایی شدن برجام گفت: عدم پایبندی طرف مقابل به تعهداتش و تداوم محدودیتها در زمینه ارتباطات بانکی ایران باعث عقب افتادن اجرای این طرحها شده است.
ولی ا... سیف، رئیس کل بانک مرکزی در گفتگو با رویترز گفت: تلاشهای ایران برای یکسانسازی نرخ ارز به دلیل عدم پیشرفت در بازگشت این کشور به بازارهای بینالمللی سرمایه با مشکل مواجه شده است.
سیف که در حاشیه کنفرانس یورومانی ایران در لندن سخن میگفت، افزود: این پیشبینی ما بود ... قادر بودن به برقراری ارتباط با بازارهای بینالمللی و استفاده از همه منابع در دسترس در جریان یک بازه زمانی معقول. اما متاسفانه آنگونه که انتظار داشتیم اتفاق نیفتاد.