در یک نگاه کلی به اقتصاد ایران به نظر میرسد که مشکلات و چالشهای اقتصادی در ۵۰ سال گذشته ثابت و غیر قابل حل مینمایند.
روی کار آمدن دولتها با گرایشهای مختلف نیز باعث نشده تا ایرانیان در زمینه اقتصادی چشمانداز روشنی پیش روی خود ببینند.
در پروژه "نیم قرن با اقتصاد ایران" با استناد به اخبار و گزارش های روزنامههای "اطلاعات" و "دنیای اقتصاد" به نوعی هم "تاریخ اقتصادی" ۵۰ سال گذشته را روایت کرده و هم اکنونمان را از گذر این اخبار واکاوی میکنیم.
در سال جاری اخبار اقتصادی سالهای ۱۳۵۵، ۱۳۶۵ ،۱۳۷۵ ،۱۳۸۵ و ۱۳۹۵ مورد بازخوانی قرار میگیرد.
26 اردیبهشت 1355؛ مشارکت ایران و فرانسه در تاسیس فروشگاههای زنجیرهای
فرانسه و ایران موافقتنامههایی را در زمینه همکاری صنعتی و اقتصادی بین دو کشور امضا کردند که شامل قراردادهایی به ارزش 3500 میلیون دلار برای موسسههای صنعتی و بازرگانی فرانسه است.
دو کشور همچنین موافقت کردند که ارزش مناسبات بازرگانی خود را امسال به بیش از 10 میلیارد فرانک (2.2 میلیارد دلار) برسانند.
این رقم در سال گذشته بالغبر 8.2 میلیارد فرانک (1.84 میلیارد دلار) بود.
هوشنگ انصاری، وزیر دارایی ایران که این موافقتنامه را به اتفاق «ژان پییر فورکار» وزیر دارایی فرانسه امضا کرده است پس از گفتوگویی با فورکار با پرزیدنت « والِری ژیسکار دِستَن» رئیسجمهوری فرانسه و «ژان شیراک» نخستوزیر فرانسه نیز مذاکره کرد.
دولت ایران در ازای دریافت کمک فنی برای توسعه خود مقدار زیادی نفت به فرانسه میفروشد.
موافقتنامه جدید شامل یک طرح بزرگ جادهسازی به مبلغ 1.3 میلیارد دلار و طرحهایی برای احداث راهآهنهای برقی، بیمارستانها و یک سلسله سوپرمارکت و فروشگاه بزرگ در سراسر ایران است.
26 اردیبهشت 1375؛ چندنرخی بودن کالاها دیگر قابلتحمل نیست
با آغاز دور جدید مبارزه با تخلفات اقتصادی «هاشمی» معاون اجرایی رئیسجمهوری در سمینار مدیران کل سازمان بازرسی و نظارت بر قیمت و توزیع کالا و خدمات برنامه تنظیم بازار را در راستای رهنمودهای مقام معظم رهبری در زمینه انضباط اجتماعی و اقتصادی خواند و گفت: گرانی و تفاوت قیمتها موجب نارضایتی عمومی است و چند سلیقگی و چندنرخی بودن کالاها دیگر قابلتحمل نیست.
وی گفت: سازمان بازرسی و نظارت و سازمان تعزیرات حکومتی یک پیکره واحد هستند و با کار جدی و دقیق کارگزاران باید طوری عمل شود که سودجویان در برخورد با مردم جرات نکنند بگویند هرجا که میخواهی شکایت کن، بلکه مردم مطمئن باشند که به شکایاتشان در مورد گرانفروشی و اخلال در اقتصاد بازار به حتم و یقین رسیدگی میشود.
26 اردیبهشت 1385؛ تولید ال-90 قطعی شد
مدیرعامل ایرانخودرو در نشست روز گذشته خود با اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: خودروی ال-90 از شهریور به صورت آزمایشی و از مهرماه بهطور قطعی تولید خواهد شد و تا پایان امسال 20 هزار ال-90 تولید میکنیم.
سیداحمد مهدوی، مخبر کمیسیون صنایع مجلس اعلام کرد: طبق برآوردهای صورتگرفته، سود خالص ایرانخودرو در سال جدید به 560 میلیارد تومان خواهد رسید.
وی ادامه داد: در جلسه روز گذشته این کمیسیون همچنین موضوع قرارداد ال-90 بار دیگر مطرح شد و طبق اظهارات مدیرعامل ایرانخودرو، خودروی مذکور از شهریور به صورت آزمایشی و از مهرماه بهطور قطعی تولید خواهد شد.
26 اردیبهشت 1395؛ قرارداد صادرات نفت ایران به ایتالیا امضا شد
شرکت ساراس ایتالیا اعلام کرد قرارداد واردات نفت خام را از ایران امضا کرده است. پس از اجرایی شدن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) خریداران سنتی نفت ایران در اروپا، بار دیگر تمایل خود را برای خرید نفت از ایران اعلام کردند و شماری از شرکتها نیز محمولههای نفتی جدیدی تحویل گرفتند.
شرکت های توتال فرانسه، سپسای اسپانیا و هلنیک یونان ازجمله شرکتهایی هستند که در ماههای اخیر قراردادهای خرید نفت را با ایران امضا کردهاند.
رکنالدین جوادی، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران بهتازگی گفت که میزان صادرات نفت ایران تا پایان اردیبهشتماه جاری به 600 هزار بشکه در روز خواهد رسید.
«داریو اسکافاردی» مدیرعامل ساراس گفت: پس از صدور مجوز پرداخت از سوی بانکها در دو هفته گذشته، ارتباط این شرکت با ایران بهطور رسمی از سر گرفته شده است. شرکت ساراس هنوز بابت واردات نفت از ایران در دوران پیش از تحریم، به ایران بدهی دارد.
اسکافاردی گفت: بیگمان بدهی خود را به ایران میپردازیم و فرآیند این کار آغاز شده است. ما باید درباره زمانبندی دقیق این کار به توافق برسیم.