به گزارش اقتصادنیوز، دونالد ترامپ از مبارزات انتخاباتی تاکنون که تنور مذاکرات غیرمستقیم ایران به میانجیگری عمان گرم شده است، بارها و به شکلهای مختلف از ایران سخن به میان آورده است. تحلیل اظهارات و واژه شناسی مواضع او، اهداف ترامپ در کسوت رئیسجمهوری آمریکا را در قبال ایران و مذاکرات جلوه می دهد.
اقتصادنیوز در این گزارش به بررسی اظهارات ترامپ در خصوص ایران و مذاکرات هسته ای از زمان آغاز دومین دوره ریاستجمهوریاش بر آمریکا پرداخته است. دونالد ترامپ به محض آغاز ریاست جمهوری اش، تهدید به اقدام نظامی و از سوی دیگر پیشنهاد مذاکره را مطرح کرده است. چنین به نظر می رسد در این پنج ماه که ترامپ بر صندلی اتاق بیضی شکل کاخ سفید تکیه زده، ایران تبدیل به یکی از محورهای اصلی خود در حوزه سیاست بین الملل شده است.
واکاوی اقتصادنیوز از سخنان ترامپ درباره ایران که میان خبرنگاران، نشست های خبری، مصاحبه با رسانه های داخل و خارج از آمریکا یا در دیدار با مقامات کشورهای دیگر و محافل غیرعلنی مطرح می کرد حاکی از آن است که او به دنبال کاهش نفوذ ایران در منطقه، مقابله با انرژی هسته ای و ادامه دار کردن تهدیدات نظامی خود علیه ایران است.
در بررسی های اقتصادنیوز از زمان آغاز ریاست جمهوری که مصادف با اظهارات او درباره ایران بود، حاکی از آن است که او در طول این پنج ماه 35 بار از کلید واژه «توافق»، 3 بار از کلیدواژه «توافق با ایران»، 117 بار از کلید واژه «ایران»، 8 بار از کلید واژه «مردم ایران»، 29 بار از کلیدواژه «سلاح هسته ای»، 2 بار از کلیدواژه «سلاح اتمی»، 4 بار از کلید واژه «تصمیم»، 6 بار از کلیدواژه «بمباران»، 3 بار از کلید واژه «جنگ نظامی»، 3 بار از کلید واژه «انرژی هسته ای»، 4 بار از کلید واژه «تحریم»، 5 بار از کلید واژه «توافق صلح آمیز»، 15 بار از کلید واژه «مذاکره»، 5 بار از کلید واژه «گفتوگو با ایران»، 4 بار از کلیدواژه «صلح»، 8 بار از کلید واژه «آمریکا»، 1 بار از کلید واژه «حمله»، 2 بار از کلید واژه «توافق هسته ای»، 3 بار از کلیدواژه «راستی آزمایی» و 5 بار از کلید واژه «نامه» استفاده کرد.
به نظر می رسد او در اظهارات خود به ترتیب کلید واژه های «ایران»، «توافق»، «سلاح هسته ای» و «مذاکره» را بیشتر به کار برده است.
در ادامه این گزارش، سخنان پنج ماه اخیر ترامپ را درباره ایران می خوانید.
23 اردیبهشت
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا که در عربستان سعودی به سر می برد، روز سه شنبه به وقت محلی در سخنانی ادعا کردد: مسیر جدیدی را برای آیندهای امیدوارکنندهتر به ایران پیشنهاد میدهم. من جنگ دوست ندارم. من میخواهم با ایران توافقی انجام دهم تا جهان امنتر شود.
رئیس جمهوری آمریکا ادعا کرد: اگر رهبری ایران این شاخه زیتون را رد کند و به حمله به همسایگان خود ادامه دهد، ما چارهای جز اعمال فشار گسترده و حداکثری نخواهیم داشت و تمام اقدامات لازم را برای جلوگیری از دستیابی حکومت ایران به سلاح هستهای انجام خواهیم داد. ایران هرگز سلاح هستهای نخواهد داشت. در صورت دستیابی به توافق، آیندهای بسیار روشنتری برای ایران وجود خواهد داشت.
18 اردیبهشت
دونالد ترامپ در جمع خبرنگاران در کاخ سفید افزود که به دنبال توافق با ایران هستیم و می خواهم از طریق دیپلماسی آن را حل کنیم و ایران، کشور بسیار موفقی باشد.
ترامپ با تکرار ادعاها و تهدیدات تو خالی واشنگتن در راستای سیاست فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی ایران مدعی شد: تلاش میکند «بدون بمباران، با ایران، تعامل و همکاری» کند.
17 اردیبهشت
ترامپ همچنین در گفت و گو با «هیو هیویت» درباره مذاکرات میان تهران – واشنگتن گفت: توافق با ایران ساده است. توافق قوی و قابل راستیآزمایی با ایران را ترجیح میدهم. ما کارشناسان بسیار خوبی داریم که میتوانند این توافق را راستیآزمایی کنند.
رئیس جمهوری آمریکا در پاسخ به سوالی درمورد برنامه غنیسازی اورانیوم ایران با تکرار تهدیدات خود مدعی شد: ما ترجیح می دهیم توافق قوی و قابل راستی آزمایی داشته باشیم اما اگر چنین توافقی حاصل نشود، فقط دو گزینه باقی می ماند.
ترامپ سپس با تکرار ادعاها و تهدیدات تو خالی خود و واشنگتن علیه برنامه هسته ای ایران مدعی شد: یا تاسیسات آنها به نرمی و یا با خشونت نابود خواهد شد.
به گزارش اقتصادنیوز، او در همین تاریخ در جمع خبرنگاران در کاخ سفید در پاسخ به سوالی درباره موضع واشنگتن درباره غنی سازی اورانیوم از سوی ایران گفته بود: ما هنوز در این خصوص تصمیم نگرفتهایم. ما این کار را خواهیم کرد. در آینده تصمیم خواهیم گرفت اما در حال حاضر هیچ تصمیمی اتخاذ نشده است.
16 اردیبهشت
ترامپ همچنین در اظهارات دیگری در خبرنگاران در کاخ سفید گفته بود: به نظر من، زمان حساسی برای ایران است. این مهمترین دوره در تاریخ ایران است. آنها تاریخ طولانی دارند و امیدوارم که تصمیم درست را بگیرند. ترامپ با تکرار ادعاهای واشنگتن درباره عدم دستیابی تهران به سلاح هسته ای افزود که خواهان یک توافق صلحآمیز و قدرتمند با ایران است و تاکید کرد: من دوست دارم یک توافق صلحآمیز ببینم، یک توافق صلح قوی. آنها نباید سلاح هستهای داشته باشند.
او بار دیگر مدعی شد: ما میخواهیم ایران کشوری بزرگ باشد. بگذارید کشوری بسیار موفق و ثروتمند باشد. آنها هرچه را لازم است دارند. مردم ایران فوقالعاده هستند. آنها منابع عظیم نفت و دارایی دارند.
ترامپ ادعا کرد: نمیخواهیم کاری بکنیم که مانع موفقیت ایران شود، اما آنها نمیتوانند سلاح هستهای داشته باشند. و اگر تصمیم بگیرند مسیر دیگری را بروند، این اتفاق بسیار ناراحتکنندهای خواهد بود. اما چارهای نداریم. آنها سلاح هستهای نخواهند داشت.
14 اردیبهشت
دونالد ترامپ در مصاحبه با برنامه «میت دِ پرس» (Meet the Press) از شبکه خبری «انبیسی» در اقامتگاه «مارالاگو» خود در پالمبیچ فلوریدا، با تکرار ادعاهای قبلی، مدعی شد که هدفش از مذاکرات با تهران به منظور دستیابی به توافق، «برچیدن کامل» برنامه هستهای ایران است. وی در عین حال ادعا کرد که تمایل به شنیدن استدلالهایی در مورد برخورداری ایران از انرژی هستهای صلحآمیز دارد.
رئیسجمهوری آمریکا با بیان اینکه فکر میکنم حاضرم آن [دیدگاهها] را بشنوم، مدعی شد: انرژی غیرنظامی اغلب به جنگ نظامی منجر میشود. ما نمیخواهیم آنها سلاح هستهای داشته باشند. این توافقی ساده است.
11 اردیبهشت
او همچنین در سخنانی در مراسم روز ملی دعا در کاخ سفید با اشاره به تحریمهای اخیر وزارت خزانهداری کشورش علیه بخشهای نفت و پتروشیمی ایران، در ادامه تهدیدهای خود و عصبانیت واشنگتن از فروش نفت ایران به رغم تحریم های یکجانبه آن، کشورهای جهان را تهدید کرد: من دیشب تحریم هایی علیه ایران اعمال کردم .هر کسی که از ایران نفت بخرد، اجازه تجارت با آمریکا را نخواهد داشت.
8 اردیبهشت
تارنمای فاکس نیوز بهنقل از رئیسجمهوری آمریکا نوشت که وی انتظار دارد که مذاکرات با ایران به نتیجه برسد. وی گفت: بدون آنکه مجبور به آغاز بمباران باشیم، به چیزی دست خواهیم یافت. رئیسجمهوری آمریکا به خبرنگاران گفته بود مذاکرات هستهای جاری بسیار خوب پیش میرود و در این مورد به زودی به توافقی دست خواهیم یافت.
5 اردیبهشت
به گزارش اقتصادنیوز، دونالد ترامپ پیش از سفر به ایتالیا برای شرکت در مراسم تشییع پیکر پاپ فرانسیس گفت: مذاکرات با ایران بسیار خوب پیش می رود.
او همچنین در جمع خبرنگاران پیش از ترک کاخ سفید گفته بود: به نظر من موضوع ایران بسیار خوب پیش می رود، باید ببینیم چه میشود.
رئیس جمهوری آمریکا همچنین روز جمعه در هواپیمای ایر فورس وان به خبرنگاران گفت که به دنبال مذاکرات طولانی و پیچیده با ایران نیست، بلکه به دنبال یک توافق ساده است.
ترامپ افزود: گفتوگوها و توافق با ایران بسیار خوب پیش میرود. ما در بالاترین سطح در حال مذاکره هستیم و فکر میکنم آنها هم میخواهند به توافق برسیم و این خواسته ما نیز هست. رئیس جمهوری آمریکا همچنین تصریح کرد: برخی افراد هستند که میخواهند نوع دیگری از توافق انجام شود، که نامناسب است و نمیخواهم این اتفاق برای ایران بیفتد. ما میتوانیم از آن دوری کنیم.
رئیس جمهوری آمریکا بار دیگر برغم اظهارات مقامات جمهوری اسلامی ایران گفت: داشتن سلاح هسته ای هزینه بر و خطرناک است و آنها فقط نمیتوانند سلاح هستهای داشته باشند.
2 اردیبهشت
دونالد ترامپ در اظهارات دیگری اعلام کرد که با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل در مورد موضوعات متعددی از جمله تجارت و ایران گفتوگو کرده است.
1 اردیبهشت
به گزارش اقتصادنیوز، رئیس جمهوری در کاخ سفید درباره شروع مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا به خبرنگاران گفت: ما دیدارهای بسیار خوبی با ایران داشتیم.
28 فروردین
دونالد ترامپ روز پنجشنبه به وقت محلی در دیدار با جورجیا ملونی نخست وزیر ایتالیا با تکرار ادعای همیشگی واشنگتن افزود: من مردم ایران را میشناسم. آنها مردمی فوقالعاده هستند. همیشه باهوش و دارای انرژی بوده و موفق هستند. من نمیخواهم کاری انجام دهم که آسیبی به کسی بزند. اما ایران نباید سلاح هسته ای داشته باشد. ما به دنبال گرفتن صنعت آنها نیستیم، به دنبال گرفتن سرزمینشان نیستیم، تنها چیزی که میگوییم این است که نمیتوانید سلاح اتمی داشته باشید.
ترامپ که در آستانه دور جدیدی از مذاکرات میان تهران - واشنگتن در جمع خبرنگاران سخن می گفت بار دیگر بر رویکرد دیپلماسی تاکید و تصریح کرد: من میخواهم که ایران در آرامش باشد و دوست دارم این نخستین گزینه من باشد.
رئیس جمهوری آمریکا با تکرار ادعاهای خود ادامه داد: فکر میکنم ایران خواهان گفتوگو است. امیدوارم که بهدنبال گفتوگو باشد. برای آنها خیلی خوب خواهد شد اگر این کار را انجام دهند. دوست دارم ببینم که ایران در آینده شاهد شکوفایی خواهد بود. ترامپ در پاسخ به سوالی درباره گزارش نیویورک تایمز مبنی بر مخالفت او با حمله احتمالی اسرائیل و توقف آن گفت: نمیگویم در این قضیه نقش داشتم. من عجلهای برای آن ندارم زیرا فکر میکنم ایران این شانس را دارد که کشوری بزرگ باشد.
او با تکرار ادعاهای توخالی آمریکا ادامه داد: آنها میتوانند توافق کنند، گزینه دوم برای ایران خیلی بد خواهد شد. ترامپ درباره برجام نیز گفت: توافقی که با اوباما امضا شد، توافق بدی بود. مسیر مشخصی برای دستیابی ایران به سلاح اتمی فراهم میکرد. این توافق بسیار کوتاه بود و من چنین چیزی را نمیپذیرفتم. به همین دلیل از آن خارج شدم و خواستار موفقیت ایران هستم.
25 فروردین
دونالد ترامپ حتی هنگام دیدار با رئیس جمهوری السالوادور هم درباره ایران سخن به میان آورده و در جمع خبرنگاران گفته بود: با ایران مشکل داریم اما من این مشکل را حل خواهم کرد. این، تقریبا مساله آسانی است.
رئیس جمهوری آمریکا بار دیگر با تکرار ادعای واشنگتن به رغم تکذیب آن از سوی سازمان های اطلاعاتی این کشور درباره دسترسی ایران به سلاح هسته ای تاکید کرد: ایران نباید به سلاح هسته ای دست پیدا کند. هیچ کس نمی تواند سلاح هسته ای داشته باشد. ایران خواستار توافق و تعامل با آمریکا است، اما آنها نحوه و چگونگی آن را نمیدانند. روز شنبه با آنها دیداری داشتیم. شنبه پیش رو با آنها دوباره دیدار خواهیم کرد.
رئیس جمهوری آمریکا همچنین مدعی شد: ما روز شنبه با ایرانی ها جلسه داشتیم. قرار است شنبه آینده جلسه دیگری داشته باشیم. من گفتم، این فاصله زیادی است. میدانید، این مدت زیادی است. بنابراین فکر میکنم آنها ممکن است وقت ما را تلف کنند (ما را سر بدوانند). ایران باید ایده سلاح هستهای را کنار بگذارد. آنها نمیتوانند سلاح هستهای داشته باشند.
او با تکرار ادعاهای خود مدعی شد: زمانی که من رئیس جمهور بودم هیچ حملهای به اسرائیل رخ نداد، حماس مانند هفت اکتبر به اسرائیل حمله نکرد زیرا ایران ورشکسته بود البته من میخواهم ایران کاملاً ثروتمند باشد. تنها خواسته من خیلی ساده است و آن هم این است که ایران نمیتواند سلاح هستهای داشته باشد. آنها باید سریع اقدام کنند. اگر لازم باشد اقدام سختی (دشواری) انجام بدهیم، آن را انجام خواهیم داد و من این کار را برای آمریکا انجام نمیدهم بلکه برای تمام جهان انجام خواهم داد. آنها انسان های افراطی هستند. بنابراین نباید سلاح هستهای داشته باشند.
ترامپ بار دیگر با تکرار تهدیدات خود با وجود درخواست مذاکره مستقیم با ایران در راستای سیاست فشار حداکثری برای دستیابی به اهدافش، در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه این اقدام شدید شامل حمله به تاسیسات هسته ایران می شود ادعا کرد: البته که شامل آن می شود.
دونالد ترامپ به خبرنگاران گفت که با مشاورانش در مورد ایران دیدار کرده و پیشبینی میکند که بهسرعت تصمیمی اتخاذ شود. وی جزئیات بیشتری در این خصوص ارائه نکرد. ترامپ گفت: ما خیلی سریع تصمیمی درباره ایران خواهیم گرفت.
24 فروردین
به گزارش اقتصادنیوز او در نخستین اظهارنظر پس از نخستین دور گفتوگوهای غیرمستقیم میان تهران - واشنگتن در مسقط اعلام کرده بود: گفتوگوها با ایران خوب پیش میرود.
23 فروردین
دونالد ترامپ همچنین در هواپیمای ایر فورس وان، هواپیمای ریاست جمهوری این کشوردر مسیر فلوریدا با تکرار ادعاهایی گفت: میخواهم آنها (ایران) سلاح هستهای نداشته باشند. میخواهم ایران کشوری فوقالعاده، بزرگ و شاد باشد، اما آنها نمیتوانند سلاح هستهای داشته باشند.
ترامپ تصریح کرد: ما روز شنبه با آنها مذاکره میکنیم. ما یک نشست مهم با آنها داریم. در مورد ایران، میخواهم آنها شکوفا شوند، اما آنها نمیتوانند سلاح هستهای داشته باشند.
18 فروردین
دونالد ترامپ در کاخ سفید با تکرار ادعاها به خبرنگاران گفت: ما در حال گفتگوهای مستقیم با ایران هستیم. ما روز شنبه نشست بسیار بزرگی خواهیم داشت. همه موافق هستند که انجام یک توافق بر انجام امور بدیهی ارجحیت دارد و بدیهی است. امری نیست که من بخواهم از آن استفاده کنم. ما وارد مرحله بسیار خطرناکی شده ایم.
ترامپ که در کنار بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل در اتاق بیضی کاخ سفید صحبت میکرد، گفت که یک نشست بسیار بزرگ روز شنبه برگزار خواهد شد و این دیدار بصورت مستقیم و در سطح عالی برگزار می شود اما تاکید کرد که تهران نمی تواند به سلاح هسته ای دست یابد.
رئیس جمهوری آمریکا ادعا کرد: ما روز شنبه ملاقاتی بسیار بزرگ و بصورت مستقیم با آنها خواهیم داشت. بعضیها میگویند که مذاکرات از طریق واسطه و با شراکت کشورهای دیگر خواهد بود. خیر، ما با آنها مستقیما در تماس هستیم. شاید بتوانیم به توافق برسیم که برای ایران توافق خیلی خوبی خواهد بود، ولی فعلا قرار است روز شنبه در سطحی بسیار بالا با آنها ملاقات کنیم و ببینیم چه پیش میآید.
او ابراز خوشبینی کرد که مذاکرات در متقاعد کردن ایران به دست کشیدن از برنامه هستهای خود که تهران می گوید برای اهداف صلحآمیز است، موفقیتآمیز باشد. ترامپ تصریح کرد: امیدوارم این گفتگوها موفقیت آمیز باشد. از نظر من موفقیت این مذاکرات به نفع ایران خواهد بود. ما امیدواریم که این اتفاق رخ دهد.
رئیس جمهوری آمریکا با تکرار ادعاها و تهدیدات مدعی شد: اگر مذاکرات با ایران موفقیتآمیز نباشد، فکر میکنم ایران در خطر بزرگی خواهد بود. خطر بسیار زیاد. چون آنها نمیتوانند سلاح هستهای داشته باشند. فرمول پیچیدهای نیست، ایران نمیتواند سلاح هستهای داشته باشد. به همین سادگی. اکنون کشورهایی هستند که قدرت هستهای شده اند که نباید میشدند و شاید بتوانیم با آنها هم بعدا مذاکره کنیم، اما ایران نمیتواند سلاح هستهای داشته باشد و اگر این مذاکرات موفقیتآمیز نباشد، به نظرم روز بدی برای آنها خواهد بود.»
ترامپ با بیان اینکه همه موافق هستند، رسیدن به توافق بهتر از گزینههای دیگر است، گفت: خواهیم دید چه چیزی ممکن است رخ دهد.
رئیس جمهوری آمریکا در پاسخ به این سوال که اگر بخواهید بر سر یک توافق جدید با ایران مذاکره کنید، می توانید توضیح دهید چگونه این توافق بیشتر از برجام متفاوت است؟ گفت: واقعا نمی توانم این را بگویم توافق در دست مذاکره، متفاوت با برجام خواهد بود. ولی توافقی قوی تری خواهد بود.
رئیس جمهوری آمریکا با بیان اینکه با نتانیاهو درباره ایران و مسائل تجاری میان آمریکا و اسرائیل گفتگوی خوبی داشته است، تصریح کرد: ما میخواهیم اسرائیل در هر توافقی درباره ایران مشارکت داشته باشد، اما در عین حال بهدنبال جلوگیری از هرگونه تنش و درگیری هستیم.
15 فروردین
دونالد ترامپ ادعا کرد: من فکر می کنم ایران می خواهد مستقیما مذاکره کند.
وی ادعا کرد: من فکر می کنم اگر صحبت های مستقیم داشته باشیم بهتر است. به این شکل اوضاع سریعتر پیش می رود و ما می توانیم طرف مقابل را خیلی بهتر بشناسیم تا اینکه واسطه ها ایفای نقش کنند. آنها می خواستند از واسطه ها استفاده کنند. فکر نمی کنم این خواسته دیگر لزوماً ادامه داشته باشد.
8 فروردین
به گزارش اقتصادنیوز، دونالد ترامپ در کاخ سفید در جمع خبرنگاران با تکرار ادعاهایش افزود: ترجیح میدهم مسائل را با ایران حل و فصل کنیم اما اگر نتوانیم این مسائل را حل و فصل کنیم اتفاقات بسیار بدی برای ایران رخ خواهد داد.
رئیس جمهوری آمریکا در پاسخ به سوالی درباره ایران و پهپادهایش با اشاره به ارسال نامه اش به تهران گفت: ایران پهپادهای زیاد و موثری می سازد و در صدر فهرست اولویت های من قرار دارد. در نامه نوشتم وقت تصمیم است، حرف بزنیم و حل و فصل کنیم. از موضع ضعف یا قدرت نمی گویم. ترجیح می دهم حل و فصل کنیم.
5 فروردین
دونالد ترامپ روز سه شنبه به وقت محلی به خبرنگاران با بیان اینکه ما نامهای به ایران فرستادیم مدعی شد: آنها یا به آن شکل یا شکل دیگری با ما به زودی صحبت خواهند کرد. ترامپ همچنین ادعا کرد: حوثی ها (انصارالله) اکنون در حال فرار هستند و بدترین آنها توسط نیروهای ما کشته شدند و ما به ایران گفتیم که باید با ما مذاکره کند.
27 اسفند
به گزارش اقتصادنیوز، دونالد ترامپ روز دوشنبه به وقت محلی در شبکه اجتماعی خود موسوم به تروث سوشیال عنوان کرد که نگذارید هیچکس فریب بخورد! صدها حملهای که توسط حوثیها انجام میشود، همگی از سوی ایران سرچشمه میگیرد و توسط ایران طراحی شده است. ترامپ در ادامه اتهامات خود علیه ایران مدعی شد ایران هر حرکت آنها (انصارالله یمن) را دیکته میکند، سلاح در اختیارشان میگذارد، پول و تجهیزات نظامی بسیار پیشرفته تأمین میکند و حتی آنچه «اطلاعات» خوانده میشود را نیز در اختیارشان قرار میدهد.
رئیس جمهوری آمریکا در ادامه اتهامات ضد ایرانی خود ادعا کرد: از این لحظه به بعد، هر گلولهای که توسط حوثیها شلیک شود، بهعنوان گلولهای در نظر گرفته خواهد شد که از سوی ایران و تحت هدایت ایران شلیک شده است. او در سخنان اتهامی خود مدعی شد: حوثی ها با حمایت مالی ایران به هواپیماهای آمریکایی موشک شلیک کرده و نیروهای ما و متحدان ما را هدف قرار دادهاند.
19 اسفند
به گزارش اقتصادنیوز، خبرنگار فاکس نیوز در مصاحبه با دونالد ترامپ با اشاره به گزارشهایی مبنی بر اینکه روسیه اعلام کرده است به آمریکا برای مذاکره در مورد یک توافق هستهای با ایران کمک خواهد کرد از رئیسجمهور آمریکا پرسید که شما به دنبال چه نوع توافقی با ایران هستید؟ ترامپ در پاسخ مدعی شد: 2 راه در مواجهه با ایران وجود دارد، اقدام نظامی یا دستیابی به یک توافق. ترجیح میدهم توافقی حاصل شود، چراکه در پی آسیب زدن به ایران نیستم.
وی در ادامه با بیان اینکه ایرانیها، مردمان فوقالعادهای هستند، بار دیگر اظهار داشت: ترجیح میدهم برای [دستیابی به] یک توافق مذاکره کنم. مطمئن نیستم همه با من موافق باشند، اما میتوانیم به توافقی برسیم که به همان اندازه خوب باشد که [گویی] در یک رویارویی نظامی پیروز شدهاید.
رئیسجمهور آمریکا همچنین ادعا کرد: نامهای برای آنها نوشتهام و در آن گفتهام که امیدوارم مذاکره کنید، چراکه اگر مجبور به اقدام نظامی شویم، برای آنها بسیار بد خواهد بود.
17 اسفند
به گزارش اقتصادنیوز، دونالد ترامپ روز جمعه به وقت محلی در جمع خبرنگاران در اتاق بیضی در کاخ سفید گفت: ما به آخرین مرحله با ایران رسیده ایم. زمان جالبی خواهد بود و ما خواهیم دید که چه اتفاقی می افتد. ترامپ تصریح کرد:ما به لحظات پایانی رسیده ایم. ما در لحظات پایانی هستیم. ما نمیتوانیم به آنها اجازه دهیم سلاح هستهای داشته باشند.
دونالد ترامپ در مصاحبه ای با فاکس بیزینس گفت که نامه ای به رهبر عالی ایران ارسال کرده و درخواست مذاکره داده است. رییس جمهوری آمریکا در این مصاحبه گفت که این نامه روز پنجشنبه به مقامات ایران، ارسال شد.
دیگر رسانه های بین المللی از جمله رویترز نیز گزارش دادند که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا میخواهد بر سر توافق هستهای با ایران مذاکره کند و روز پنجشنبه نامهای به رهبری این کشور ارسال و در عین حال ابراز امیدواری کرده است که طرف ایرانی با مذاکره موافقت کند. رویترز به نقل از این مصاحبه فاکس بیزینس نوشته بود: من گفتم امیدوارم شما مذاکره کنید، زیرا برای ایران بسیار بهتر خواهد بود.
وی مدعی شد: من فکر میکنم آنها میخواهند این نامه را دریافت کنند. جایگزین دیگر این است که ما باید کاری انجام دهیم، زیرا شما نمیتوانید اجازه دهید سلاح هسته ای دیگری به وجود بیاید.
2 اسفند
به گزارش اقتصادنیوز، دونالد ترامپ همچنین در نشست ابتکارات سرمایهگذاری آینده در شهر میامی در ایالت فلوریدا مدعی شد که باید در خاورمیانه ثبات و آرامش برقرار باشد و به همین دلیل سیاست فشار حداکثری علیه ایران را برای برقراری صلح از سر گرفته است.
ترامپ تصریح کرد: ما دوباره سیاست فشار حداکثری علیه ایران را با هدف برقراری صلح اعمال کردیم. ما نمیتوانیم به کشورها از جمله ایران اجازه بدهیم تسلیحات هستهای داشته باشند.
23 بهمن
در این تاریخ خبرنگار شبکه فاکس نیوز از ترامپ پرسید: به نظر شما امکان معامله با ایران وجود دارد؟ ترامپ گفت: بله. فکر میکنم در مورد ایران معامله ای انجام خواهیم داد. من چنین ترجیحی می دهم. افراد زیادی فکر می کنند ما یا اسرائیل با کمک یا تایید ما قصد داریم ایران را بمباران کنیم؛ اسرائیل (برای حمله به ایران) به (کمک نظامی) ما نیاز دارد. همه به ما نیاز دارند. ما سلاح های لازم را داریم. ما قدرتش داریم. ما چیزهایی داریم که هیچ کشور دیگری ندارد. بنابراین آنها به ما نیاز دارند.
وی افزود: من ترجیح می دهم این اتفاق نیافتد. من ترجیح می دهم مادامی که امکانش هست، توافقی تحت نظارت، بررسی و بازرسی با ایران انجام دهیم یا اطمینان یابیم که دیگر (توان) هستهای (نظامی) وجود ندارد.
خبرنگار فاکس نیوز گفت: یعنی توافقی بهتر از توافق هستهای اوباما!
رئیس جمهوری آمریکا در ادامه ادعا کرد: (برجام) احمقانهترین توافق و راهی به سوی سلاح هسته ای است که تا الان دیگر منقضی شده است. (برجام) یک توافق کوتاه مدت بود. نمیشود توافق محدود به چند سال باشد. این قرارداد تا الان منقضی شده و آنها از حق قانونی داشتن سلاح هسته ای برخوردار خواهند بود.
ترامپ با ادعای ستیزه جو بودن ایران، ادامه داد: نمی توان به ایران یا هر کشور دیگری اجازه (دستیابی به سلاح هسته ای) داد. نمی توان به آنها اجازه داد سلاح هسته ای داشته باشند.
وی در تشریح راهکارهای خود برای تعامل با ایران گفت: 2 راه برای متوقف کردن آنها (از دستیابی به سلاح هسته ای) وجود دارد. با بمب یا با یک سند مکتوب. ترجیح می دهم توافقی را انجام دهم که به آنها لطمه ای نزند. فکر می کنم آنها نیز همین را می خواهند.
ترامپ مدعی شد: ایران بسیار نگران و بسیار مرعوب شده زیرا پدافند آنها تقریباً از بین رفته است. شاید آنها همزمان که ما مصاحبه می کنیم در حال تلاش برای دریافت پدافند هوایی جدید باشند. آنها لحظات بسیار بدی را گذرانده اند.
ترامپ با ادعای آنکه ایران بسیار مضطرب است و ترسیده اند، گفت: فکر می کنم ایران دوست دارد به توافق برسد. من دوست دارم بدون بمباران با آنها توافق کنم.
21 بهمن
دونالد ترامپ در مصاحبه اختصاصی با روزنامه آمریکایی نیویورکپست گفت: درباره ایران، می خواهم توافقی در زمینه غیرهستهای شدن با ایران انجام شود. من آن را (توافق) را به بمباران ترجیح می دهم. هیچکس نمی خواهد بمیرد.
ترامپ جزییات هر گونه مذاکرات احتمالی با ایران را فاش نکرد و گفت: به هر حال، تمایل ندارم به شما بگویم قرار است به آنها چه چیزی را بگویم، می دانید این خوب نیست. اگر توافق کنیم، اسرائیل به آنها حمله نمیکند.
رئیسجمهوری آمریکا گفت: امیدوارم آنها (ایرانی ها) تصمیم بگیرند آنچه که در حال حاضر به آن فکر می کنند، انجام ندهند. فکر می کنم آنها واقعا خوشحال خواهند شد. ترامپ در ادامه ادعاهایش اظهار داشت: به آنها می گویم که معامله ای انجام خواهم داد.
ترامپ درباره اینکه در ازای این توافق چه چیزی به ایران پیشنهاد خواهد داد، گفت: نمی توانم این را بگویم، چون گفتن آن خوب نیست. آنها را بمباران نخواهم کرد.
17 بهمن
به گزارش اقتصادنیوز، دونالد ترامپ در پیامی در شبکه اجتماعی خود معروف به «سوشال تروث» نوشت که گزارشها درباره آماده شدن آمریکا و رژیم اسرائیل برای نابودی ایران اغراقآمیز هستند. وی با بیان اینکه اولویتش رسیدن به یک توافق صلح هسته ای قابل راستی آزمایی با ایران است، گفت: ما باید فوراً کار بر روی آن را شروع کنیم و زمانی که این توافق امضا و نهایی شد، یک جشن بزرگ در خاورمیانه برگزار کنیم.
5 بهمن
به گزارش اقتصادنیوز، ترامپ در نخستین ساعات ورودش به کاخ سفید در مصاحبهای با شبکه فاکس نیوز از اظهارنظر درباره اینکه آیا از حمله پیشدستانه به تاسیسات هستهای ایران حمایت میکند یا خیر، خودداری کرد اما گفت که ایران نمیتواند سلاح هستهای داشته باشد.
وی مدعی شد در پایان دوره اول ریاست جمهوریاش «یک هفته» تا رسیدن به توافق هستهای با ایران فاصله داشت. اگر توافقی حاصل شود راههایی برای اطمینان قطعی از آن وجود دارد. و باید ۱۰ بار راستیآزمایی کرد.
ترامپ همچنین در پاسخ به سوالی درباره حمایت آمریکا از اسرائیل در حمله به تاسیسات هسته ای ایران گفت: واضح است که به این سوال پاسخ نمیدهم. باید دید چه پیش میآید. در روزهای آینده با افراد مختلفی دیدار خواهم کرد. امیدوارم این مساله بدون نیاز به اقداماتی از این دست حل شود. این واقعا خوب خواهد بود.
ترامپ همچنین گفته بود:امید است که ایران توافق بکند. اگر توافق نکنند به گمانم آن هم اشکال ندارد.