عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور در گفت و گو با خبرنگار برنا با اشاره به تولید کنسانتره پروتئینی داخلی، گفت: این کنسانتره توانسته جایگزین بخش عمده کنجاله سویا در تغذیه طیور شود، بدون آنکه آثار منفی بر عملکرد، سلامت یا سیستم ایمنی پرندگان داشته باشد. این یافته میتواند گامی مؤثر در مسیر خودکفایی در تولید خوراک دام و طیور و کاهش وابستگی به نهادههای وارداتی محسوب شود.
حسنا حاجاتی، با تاکید بر اهمیت کاهش مصرف کنجاله سویا در شرایط نوسانات ارزی و تغییرات اقلیمی، افزود: در این طرح پژوهشی، کنسانترهای بر پایه ضایعات باقلای کم تانن و دیگر ضایعات کشاورزی و افزودنیهای خوراکی، طراحی و در آزمایشگاه، تولید شد. این ترکیب حاوی ۴۳ درصد پروتئین خام، ۷.۹ درصد چربی، ۲۹.۵ درصد الیاف خام و حدود ۲۵۳۰ کیلوکالری انرژی قابل متابولیسم بود.
وی ادامه داد: این کنسانتره در قالب تیمارهای تغذیهای مختلف بر روی جوجههای بومی مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج نشان داد که جایگزینی ۷۵ درصد از کنجاله سویا با این ترکیب باعث بهبود وزنگیری، بهینه شدن ضریب تبدیل غذایی و کاهش هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم افزایش وزن بدن شد. حتی در تیمارهایی که صددرصد کنجاله سویا حذف شده بود، عملکرد رشد پرندگان حفظ شد.
بر اساس گفتههای این پژوهشگر، آزمایشهای تکمیلی در حوزه سلامت طیور نیز حاکی از بیضرر بودن این جایگزین پروتئینی بود. شاخصهای عملکردی کلیه و کبد، شاخصهای خونی، پاسخهای ایمنی همورال (SRBC) و ایمنی سلولی (CBH) در همه تیمارها در محدوده طبیعی باقی ماند. این یعنی نهتنها کارایی تغذیهای ترکیب تأیید شد، بلکه ایمنی آن نیز به اثبات رسید.
حاجاتی با بیان مزیتهای اقتصادی و محیطزیستی این جایگزین، بیان کرد: در شرایطی که تولید سویا در داخل کشور محدود و واردات آن وابسته به بازار جهانی است، حمایت در تولید و استفاده از این منابع داخلی راهبردی و پایدار به نظر میرسد.
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، در پایان اظهار امیدواری کرد با حمایت نهادهای اجرایی، این دستاورد پژوهشی به مرحله تولید صنعتی برسد و سهم قابل توجهی در تأمین پایدار خوراک طیور کشور ایفا کند. حذف سویا از جیره طیور دیگر یک رؤیا نیست؛ ما در آزمایشگاه به آن دست یافتهایم و حالا زمان عبور از پژوهش به عمل است.
انتهای پیام/