زهرا بهروزآذر همزمان با روز اسناد ملی و میراث مکتوب، با حضور در سازمان اسناد و کتابخانه ملی از نمایشگاهی دیدن کرد که بخشی از اسناد تاریخی مربوط به زندگی خانوادگی ایرانیان از دوره ایلخانی تا قاجار را در معرض دید عموم قرار داده است.
به گزارش روابط عمومی معاونت ریاستجمهوری در امور زنان و خانواده، معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده در حاشیه این بازدید، با غلامرضا امیرخانی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، دیدار و طرفین در رابطه با زمینههای فعالیتهای سازمان اسناد و کتابخانه و تعامل و همکاریهلی دوجانبه گفتوگو کردند.
در این نمایشگاه، اسنادی از دوره ایلخانی تا پایان دوره قاجار از جمله نکاحنامهها، قبالهنامهها و اسناد مربوط به هدایای مردان به همسران خود به نمایش گذاشته شده بود. هدف از برپایی این نمایشگاه، معرفی بخشی از میراث مکتوب کشور در حوزه خانواده و زنان عنوان شده است.
همچنین معاون رئیسجمهور در پیامی به همایش روز اسناد ملی و میراث مکتوب که در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد، روز اسناد ملی و میراث مکتوب را نمادی از تعهد جمعی به حفظ هویت تاریخی و سرمایههای مستند ایران دانست و این همایش را گامی مؤثر در راستای تقویت فرهنگ سندپژوهی و پاسداشت حافظه ملی و جمعی برشمرد.
وی افزود: در حوزه ابهام زدایی و تقویت و بازنگری بر اسناد یکی از موارد مهمی که به نظر میرسد، مسئله ساماندهی اسناد معاونت امور زنان و خانواده در سالهای فعالیت آن، چه به صورت مرکز امور مشارکت زنان و چه هماکنون به شکل معاونت است. البته خوشحالیم که پروژه تاریخ شفاهی با دغدغه بزرگواران در سنوات اخیر تا حدودی پیش رفته، اما با وجود گذشت بیش از ۳۵ سال از تأسیس مرکز امور زنان و خانواده، اسناد این مجموعه هنوز بهصورت نظاممند ارزشیابی و به آرشیو ملی منتقل نشدهاند که به واقع بخشی از تاریخ فعالیتهای دولت در حوزه زنان است که امیدواریم بتوانیم تحت کدی اختصاصی در آرشیو ملی در این زمینهها فعالیت جدی و مستمر داشته باشیم و همینجا بایست از تلاشهای پیشین در ایجاد تالار زنان و همچنین دانشنامه الکترونیکی زنان از متخصصین فن در کتابداری و آرشیو سازمان اسناد و کتابخانه ملی تشکر وافر داشته باشم.
معاون رئیسجمهور در پیام خود، با تأکید بر اینکه اسناد تاریخی ما، آیینه تمامنمایی از نقش و جایگاه زنان در تاریخ پرافتخار ایران هستند، تصریح کرد: پژوهشهای مبتنی بر اسناد در حوزه زنان در کشور ما بسیار محدود بوده و با قدردانی از پژوهشهای صورت گرفته، اما برنامه جامعی برای این موضوع تدوین نشده است. در این میان، البته باید از تلاشهای ارزشمند زنان تاریخپژوه و تاریخدان ایرانی قدردانی کنیم که با تعهد و پشتکار، راه را برای بازنمایی نقش زنان در تاریخ هموار کردهاند.
بهروزآذر با اشاره به موضوع اسناد نهادها و سازمانهای مردم نهاد به ویژه در حوزه زنان و خانواده خاطرنشان کرد: یکی از محدودیتهای قانون اسناد ملی، تمرکز آن بر اسناد دستگاههای دولتی و حاکمیتی است. این در حالی است که بخش قابلتوجهی از اسناد به ویژه اسناد حوزه زنان و خانواده به فعالیتهای نهادهای مدنی و سازمانهای مردمنهاد مربوط میشود. این اسناد، که روایتگر تلاشهای زنان در حوزههای اجتماعی، فرهنگی و خیریه هستند، هنوز بهصورت نظاممند جمعآوری و آرشیو نشدهاند. به نظر میرسد در این موضوع معاونت امور زنان و خانواده و سازمان اسناد و کتابخانه ملی میتوانند با همکاری یکدیگر، برای جمعآوری و حفظ چنین اسنادی چه در قالبهای موجود و چه با سازوکاری جدید و ویژه این حوزه برنامهای طراحی کنند. ایجاد محملی در آرشیو ملی برای این اسناد، نهتنها به تکمیل حافظه ملی کمک میکند، بلکه بستری برای شناخت بهتر فعالیتهای اجتماعی، فرهنگی و حتی سیاسی و اقتصادی زنان فراهم میآورد.
انتهای پیام/