سه‌شنبه، 23 اردیبهشت، 1404

فرار آمریکا از باتلاق یمن؛ ترامپ شکست را «پیروزی» جلوه داد!

روزنامه آمریکایی «نیویورک‌تایمز» در مطلبی تحت عنوان اینکه چرا «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا ناگهان بر نیروهای مسلح یمن اعلام «پیروزی» کرد، نوشت در حالی که آمریکا با بمباران گسترده و عملیات پرهزینه به‌دنبال شکست مقاومت یمن بود، نیروهای یمنی با سرنگونی پهپادها، حمله به ناوها و تاب‌آوری در برابر حملات، واشنگتن را وادار به عقب‌نشینی کردند. ترامپ آتش‌بس را «پیروزی» نامید، اما واقعیت شکست را نمی‌توان پنهان کرد.

براساس این گزارش، گروه مقاومت یمن همچنان به کشتی‌ها شلیک می‌کرد و پهپادها را ساقط می‌کرد، در حالی که نیروهای آمریکایی به‌سرعت مهمات خود را مصرف می‌کردند. وقتی ترامپ با کمپین بمباران نیروهای مسلح یمن برای باز کردن مسیر کشتیرانی در دریای سرخ موافقت کرد، انتظار داشت ظرف ۳۰ روز از شروع حملات نتیجه بگیرد.

طبق گفته مقام‌های دولتی، در روز ۳۱، ترامپ که همواره از درگیری‌های طولانی‌مدت نظامی در غرب آسیا واهمه داشت، خواستار گزارش پیشرفت شد. اما نتیجه‌ای حاصل نشده بود. آمریکا حتی برتری هوایی بر مقاومت یمن به دست نیاورده بود. در عوض، پس از ۳۰ روز از تشدید عملیات علیه مقاومت یمن، تنها چیزی که نمایان شد، درگیری پرهزینه و بی‌نتیجه‌ دیگری از سوی آمریکا در این منطقه بود.

یک میلیارد دلار برای هیچ!

مقاومت یمن چندین پهپاد MQ-۹ ریپر آمریکا را ساقط کرد و همچنان به کشتی‌های جنگی در دریای سرخ از جمله ناو هواپیمابر آمریکایی شلیک می‌کرد. و حملات آمریکا تنها در ماه نخست، حدود یک میلیارد دلار از مهمات و تسلیحاتش را مصرف کرد.

وضعیت زمانی بدتر شد که دو جنگنده F/A-۱۸ سوپر هورنت به ارزش ۶۷ میلیون دلار از ناو هواپیمابر آمریکا که مأمور عملیات علیه مقاومت یمن بودند، به‌طور تصادفی به دریا افتادند. آن زمان، ترامپ دیگر کاسه صبرش لبریز شده بود.

به‌گفته‌ مقام‌های آمریکایی و عربی که با نیویورک‌تایمز صحبت کردند، «استیو ویتکاف» نماینده ترامپ در امور غرب آسیا که در حال گفت‌وگوهای هسته‌ای با ایران به واسطه عمان است، گزارش داد که مقام‌های عمانی پیشنهادی مناسب برای خروج آبرومند ترامپ از ماجرای مقاومت یمن داده‌اند.

مقاومت یمن آمریکا را وادار به عقب‌نشینی کرد

طبق این پیشنهاد، آمریکا بمباران را متوقف می‌کرد و مقاومت یمن دیگر کشتی‌های آمریکایی در دریای سرخ را هدف قرار نمی‌داد، بدون آن‌که تعهدی برای توقف حملاتی علیه کشتی‌های مرتبط با رژیم صهیونیستی بدهد.

مقام‌های فرماندهی مرکزی آمریکا در ۵ مه به‌طور ناگهانی از کاخ سفید دستور توقف عملیات تهاجمی را دریافت کردند. در حالی‌که ترامپ پیش‌تر وعده نابودی کامل مقاومت یمن را داده بود، هنگام اعلام پایان درگیری‌ها، لحنی تحسین‌آمیز نسبت به آن‌ها داشت.

رئیس‌جمهور آمریکا گفت: «ما به‌شدت آن‌ها را هدف قرار دادیم، اما آن‌ها توان زیادی برای تحمل ضربه داشتند. می‌شود گفت که شجاعت زیادی در آن‌ها بود.»

او افزود: «آن‌ها به ما قول دادند که دیگر به کشتی‌ها شلیک نکنند، و ما به این قول احترام می‌گذاریم.»

این‌که آیا این قول تحقق یابد یا نه، هنوز مشخص نیست.

مقاومت یمن روز جمعه موشکی بالستیک به‌سوی اراضی اشغالی فلسطین شلیک کرد که موجب به صدا درآمدن آژیرهای خطر در تل‌آویو و تخلیه ساحل‌ها شد. به ادعای تل‌آویو، این موشک توسط سامانه دفاع هوایی رژیم صهیونیستی رهگیری شد.

اعلام ناگهانی پیروزی بر مقاومت یمن نشان داد که برخی اعضای تیم امنیت ملی ترامپ، این گروه مقاوم و سرسخت را دست‌کم گرفته بودند.

به گفته مقام‌های آگاه، ژنرال «مایکل ای. کوریلا» فرمانده نیروهای سنتکام، خواستار عملیات شدید نظامی شده بود که ابتدا وزیر دفاع و مشاور امنیت ملی آمریکا هم از آن حمایت کرده بودند.

اما مقاومت یمن در طول بمباران‌های شدید، پناهگاه‌ها و انبارهای سلاح خود را تقویت کرد.

مهم‌تر از همه، مقام‌های آمریکایی میزان تحمل ترامپ برای درگیری‌های نظامی در این منطقه را هم اشتباه ارزیابی کردند، منطقه‌ای که او این هفته به آن سفر کرده و در عربستان، قطر و امارات توقف خواهد داشت.

ترامپ هرگز به درگیری‌های نظامی طولانی‌مدت در غرب آسیا اعتقادی نداشت و در دوره اول ریاست‌جمهوری خود تلاش می‌کرد نیروها را از سوریه، افغانستان و عراق خارج کند.

پهپادهای سرنگون‌شده و جنگنده‌های غرق‌شده؛ شکست پر سر و صدای آمریکا

افزون بر این، ژنرال «دن کین» رئیس جدید ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا نگران بود که ادامه‌ عملیات علیه نیروهای مسلح یمن منابع نظامی را از منطقه آسیا-اقیانوسیه منحرف کند. ژنرال «چارلز براون» رئیس پیشین ستاد مشترک، هم پیش از برکناری در فوریه، همین نگرانی را داشت.

طبق گفته بیش از دوازده مقام فعلی و سابق که از بحث‌های داخلی تیم امنیت ملی ترامپ اطلاع داشتند اما به شرط ناشناس ماندن درباره گفت‌وگوهای داخلی صحبت کردند، تا ۵ مه، ترامپ آماده بود که پرونده این عملیات را ببندد.

ترامپ روز چهارشنبه در کاخ سفید گفت: «ما به تعهد و قول آن‌ها احترام می‌گذاریم.»

«آنا کلی» یکی از سخنگوهای کاخ سفید در بیانیه‌ای به نیویورک‌تایمز گفت: «رئیس‌جمهور ترامپ موفق شد آتش‌بس را برقرار کند که این یک معامله خوب دیگر برای آمریکا و امنیت ماست.»

او همچنین مدعی شد که ارتش آمریکا بیش از ۱۱۰۰ حمله انجام داده و صدها نفر از نیروهای مقاومت یمن را کشته و تجهیزات آن‌ها را نابود کرده است.

در همین حال «شان پارنل» سخنگوی اصلی پنتاگون، گفت که این عملیات از ابتدا قرار بود محدود باشد. او در بیانیه‌ای ایمیلی گفت: «تمام جوانب این عملیات در بالاترین سطوح رهبری نظامی و غیرنظامی هماهنگ شده بود.»

یکی از مقامات ارشد پیشین که از مذاکرات درباره یمن آگاه است، از «مایکل والتز» مشاور امنیت ملی سابق ترامپ دفاع کرد و گفت او صرفاً نقش هماهنگ‌کننده داشت و فراتر از تحقق هدف رئیس‌جمهور آمریکا، سیاست خاصی را دنبال نمی‌کرد.

ژنرال کوریلا از نوامبر ۲۰۲۳ که نیروهای مقاومت یمن حمله به کشتی‌های عبوری مرتبط با تل‌آویو از دریای سرخ را در پاسخ به جنایات رژیم صهیونیستی به غزه آغاز کردند، به‌دنبال حمله به آن‌ها بود. اما جو بایدن، رئیس‌جمهور وقت آمریکا معتقد بود که ورود به یک نبرد شدید با نیروهای مقاومت یمن، جایگاه این گروه را در صحنه جهانی بالا خواهد برد. در نتیجه، او دستور حملات محدودتری علیه آن‌ها را صادر کرد.

فرمانده جدید، نقشه‌ جدید

اما این اقدام نیز نتوانست مقاومت یمن را متوقف کند. اکنون ژنرال کوریلا با فرمانده کل جدیدی مواجه بود.

او یک عملیات هشت تا ۱۰ ‌ماهه پیشنهاد داد که طی آن جنگنده‌های نیروی هوایی و نیروی دریایی سیستم‌های پدافند هوایی مقاومت یمن را هدف قرار دهند.

به گفته سه مقام آمریکایی، او گفت که پس از آن، نیروهای آمریکایی ترورهای هدفمند را با الگوگیری از عملیات اخیر رژیم صهیونیستی علیه حزب‌الله اجرا خواهند کرد.

مقامات سعودی از طرح ژنرال کوریلا حمایت کرده و فهرستی از ۱۲ رهبر ارشد مقاومت یمن ارائه دادند که به‌زعم آن‌ها، کشته شدنشان این جنبش را فلج می‌کرد. اما امارات متحده عربی، دیگر متحد قدرتمند آمریکا در منطقه، چندان مطمئن نبود، زیرا مقاومت یمن سال‌ها بمباران‌های سعودی‌ها و اماراتی‌ها را تاب آورده بود.

اوایل ماه مارس، ترامپ بخشی از طرح ژنرال کوریلا را تأیید کرد؛ حملات هوایی به پدافند هوایی مقاومت یمن و حمله به رهبران این گروه.

عملیات شکست‌خورده «سوارکار خشن»

«پیت هگست» وزیر دفاع آمریکا هم این عملیات را «سوارکار خشن» نام‌گذاری کرد.

در مقطعی، عملیات هشت تا ۱۰ ‌ماهه ژنرال کوریلا فقط ۳۰ روز فرصت یافت تا نتیجه بدهد.

در همان ۳۰ روز نخست، نیروهای مقاومت یمن هفت پهپاد MQ-۹ آمریکایی (به ارزش تقریبی هر کدام ۳۰ میلیون دلار) را سرنگون کردند که توان فرماندهی مرکزی آمریکا برای ردیابی و حمله را به شدت تضعیف کرد.

به گفته چند مقام آمریکایی، چند فروند جنگنده اف-۱۶ و یک اف-۳۵ نیز به‌شدت در معرض هدف قرار گرفتن پدافند هوایی مقاومت یمن قرار گرفتند و احتمال تلفات آمریکایی را واقعی کردند.

این احتمال به واقعیت تبدیل شد، آن هم وقتی دو خلبان و یک خدمه عرشه پروازی در دو حادثه جداگانه با جنگنده‌های F/A-۱۸ سوپر هورنت، که هر دو طی ۱۰ روز از عرشه ناو هواپیمابر «هری اس. ترومن» به دریا افتادند، مجروح شدند.

افشای اطلاعات محرمانه؛ خشم و رسوایی در کاخ سفید

در همین حال، چند عضو تیم امنیت ملی ترامپ درگیر افشای این موضوع بودند که «هگست» با انتشار برنامه‌های عملیاتی حمله‌ها علیه مقاومت یمن در یک چت در اپلیکیشن سیگنال که به سیگنال‌گیت معروف شد، جان خلبانان آمریکایی را به خطر انداخته بود.

«والتز» این چت را آغاز کرده بود و به‌طور تصادفی یک خبرنگار را نیز در آن گنجانده بود.

هزینه سرسام‌آور جنگ؛ یمنی‌ها همچنان مقاوم

پنتاگون در گزارشی مدعی شد که حملات آمریکا بیش از ۱۰۰۰ هدف را مورد اصابت قرار داده‌اند، از جمله مراکز فرماندهی، سامانه‌های پدافندی، کارخانه‌های تولید تسلیحات پیشرفته و انبارهای آن‌ها.

همچنین، به گفته ارتش آمریکا، بیش از دوازده نفر از رهبران مقاومت یمن کشته شدند اما هزینه این عملیات سرسام‌آور بود.

به گفته منابع مطلع، پنتاگون دو ناو هواپیمابر، بمب‌افکن‌های بی-۲، جنگنده‌های اضافی و سامانه‌های دفاعی پاتریوت و تاد را به غرب آسیا اعزام کرده بود.

به گفته مقامات، تا پایان ۳۰ روز اول عملیات، هزینه‌ها از یک میلیارد دلار فراتر رفت.

به گزارش نیویورک‌تایمز، تعداد زیادی مهمات دقیق، به‌ویژه از نوع پیشرفته و دوربرد، مصرف شده بود که برخی از برنامه‌ریزان اضطراری پنتاگون نسبت به کاهش ذخایر کل و تأثیرات احتمالی در صورت حمله احتمالی چین به تایوان ابراز نگرانی کردند.

و با همه این‌ها، نیروهای مسلح یمن همچنان به سوی کشتی‌ها و پهپادها شلیک می‌کردند، سنگرهای خود را تقویت می‌کردند و تسلیحات را به زیر زمین منتقل می‌کردند.

از طرف دیگر، کاخ سفید شروع به فشار بر فرماندهی مرکزی برای ارائه شاخص‌هایی از «موفقیت» در این عملیات کرد. اما فرماندهی مرکزی در پاسخ، فقط داده‌هایی از تعداد بمب‌های رها شده ارائه داد!

جامعه اطلاعاتی آمریکا هم مدعی شد که «تا حدودی» توانایی مقاومت یمن کاهش یافته است. با این حال آنها تأکید کرد که این گروه می‌تواند به‌راحتی خود را بازسازی کند.

در پی آن، مقامات ارشد امنیت ملی دو مسیر را بررسی کردند.

آن‌ها می‌توانستند عملیات را برای یک ماه دیگر تشدید کنند و سپس با استفاده از دو ناو هواپیمابر، «کارل وینسون» و «ترومن»، تمرین‌های موسوم به «آزادی کشتیرانی» در دریای سرخ انجام دهند.

و اگر نیروهای مسلح یمن به کشتی‌ها شلیک نمی‌کردند، دولت ترامپ اعلام پیروزی می‌کرد. یا به گفته مقامات، عملیات می‌توانست تمدید شود تا به نیروهای وابسته به دولت مستعفی یمن فرصت داده شود مقاومت یمن را از صنعا و بنادر اصلی بیرون کنند.

اواخر آوریل، «هگست» یک تماس ویدیویی با مقامات سعودی، اماراتی و مسئولان وزارت خارجه و کاخ سفید ترتیب داد تا راه‌حلی پایدار و قابل اجرا برای عملیات بیابند و به رئیس‌جمهور آمریکا ارائه کنند.

به گفته مقامات آمریکایی، این گروه به اجماع نرسید.

اکنون ژنرال «کین» رئیس جدید ستاد مشترک نیروهای مسلح در دولت ترامپ هم که به مذاکرات پیوسته، کسی است که نسبت به تمدید عملیات تردید داشت. به گفته دستیارانش، ژنرال کین نگران منابعی بود که به نظر او برای منطقه آسیا-اقیانوسیه مورد نیاز بودند.

افراد دیگری که نسبت به ادامه جنگ علیه مقاومت یمن تردید داشتند، شامل «جی‌دی ونس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا، «تولسی گابارد» رئیس اطلاعات ملی، «مارکو روبیو» وزیر خارجه و «سوزی وایلز» رئیس دفتر ترامپ بودند.

به گفته منابع آگاه، «هگست» در بحث‌ها موضع مشخصی نداشت و بین دو نظر نوسان می‌کرد. اما ترامپ به مهم‌ترین فرد مخالف ادامه عملیات تبدیل شده بود.

به گفته چند مقام آمریکایی، در ۲۸ آوریل، ناو «ترومن» مجبور شد برای فرار از آتش مقاومت یمن، به شدت تغییر مسیر دهد. این حرکت باعث شد یکی از جنگنده‌های «سوپر هورنت» که از روی عرشه ناو به دریا سقوط کند. سپس در ۴ مه، یک موشک بالستیک مقاومت یمن از سامانه دفاعی هوایی رژیم صهیونیستی عبور کرد و در نزدیکی فرودگاه بین‌المللی بن‌گوریون در خارج از تل‌آویو فرود آمد.

در روز سه‌شنبه، دو خلبان دیگر از یک جنگنده «سوپر هورنت» در ناو ترومن مجبور به خروج اضطراری شدند، چون هواپیمایشان نتوانست کابل مهار را بگیرد و به دریای سرخ سقوط کرد.

در این مرحله، ترامپ تصمیم گرفت عملیات را «موفقیت‌آمیز» اعلام کند.

در پی آن، مقامات مقاومت یمن و هوادارانشان هم فوراً اعلام پیروزی کردند و هشتگ «یمن آمریکا را شکست داد» را در شبکه‌های اجتماعی پخش کردند.

با وجود حملات گسترده و هزینه‌ یک میلیارد دلاری آمریکا، نیروهای مسلح یمن همچنان مقاوم باقی ماندند، پهپادها و جنگنده‌های آمریکایی را سرنگون کردند و حتی موشکی را به تل‌آویو رساندند. ترامپ، تحت فشار داخلی، تلاش کرد شکست را «پیروزی» جلوه دهد. و یمن بار دیگر آمریکا را تحقیر کرد.

انتهای پیام

12 ساعت پیش

دسته‌بندی‌ها