چهارشنبه، 10 اردیبهشت، 1404

«جانان» سریالی برای نجات جان انسان است/ ادامه‌ای بر مستند «نَفَس»

علیرضا باغشنی؛ کارگردان مجموعه نمایشی «جانان» که پنجشنبه‌ها و جمعه‌ها روی آنتن شبکه دو سیما می‌رود، در گفت‌و‌گو با خبرنگار گروه فرهنگ و هنر برنا درباره شکل گیری این سریال توضیح داد: ما ابتدا یک مستند با محوریت و موضوع سقط جنین ساختیم که برای تعدادی از ماماها، کارشناسان بهداشت و محققان سلامت در شهرستان نیشابور اکران شد. بعد از آن اکران، میزان انصراف از سقط در نیشابور تقریباً سه برابر شد. این بازخورد برای ما بسیار مهم و امیدبخش بود. همین اتفاق باعث شد به این نتیجه برسیم که بخشی از محتوای تولیدشده ظرفیت توسعه دارد و میتواند به شکل یک مجموعه گسترده‌تر و اثرگذارتر ادامه پیدا کند.

>>«جانان» داستان خانواده‌هایی است که تصمیم به نگهداری فرزندانشان گرفتند

وی ادامه داد: به همین دلیل، تصمیم گرفتیم مستندی بازسازی شده و مبتنی بر داستان‌های واقعی خانواده‌هایی تولید کنیم که قصد سقط داشتند، اما در نهایت تصمیم به نگهداری فرزندشان گرفتند و اکنون از زندگی‌شان رضایت دارند. پس از پژوهش‌های میدانی، از صفر تا صد این داستان‌ها را بازسازی کردیم و در قالب یک سریال داستانی، با کیفیتی بالاتر و نگاه دراماتیک، تولید را آغاز کردیم.

>>اگر «نفس» ساخته نمی‌شد، «جانان» به وجود نمی‌آمد

این کارگردان با اشاره به اینکه در واقع «جانان» ادامه‌ای برای مستند «نَفَس» است، بیان کرد: مستند «نَفَس» در تلویزیون بار‌ها پخش شد و بازتاب‌های بسیار خوبی داشت. این مستند حتی باعث شد صداوسیما پویش‌هایی در این زمینه راه‌اندازی کند. مدیر شبکه دو پیشنهاد ساخت سریالی در این زمینه را مطرح کرد. من هم طرح را ارائه دادم که با استقبال روبه‌رو شد و فرآیند تولید آغاز شد. اگر آن مستند ساخته نمیشد، شاید «جانان» هم به وجود نمی‌آمد.

>>تمام بازیگران سریال از هنرمندان شهر مشهد هستند

باغشنی درخصوص انتخاب بازیگران این سریال توضیح داد: ما به‌دلیل اینکه در مشهد مستقر هستیم، تصمیم گرفتیم هم در بخش بازیگری و هم در تولید از ظرفیت‌های بومی همین استان استفاده کنیم. بازیگران و عوامل فنی ما اغلب از هنرمندان مشهدی هستند. حتی موسیقی سریال توسط یکی از آهنگسازان مشهدی که در تهران هم فعالیت دارد، تولید شده است. این تصمیم با نیت عدالت رسانه‌ای و دیده شدن استعداد‌های شهرستان‌ها گرفته شد.

>>سوژه‌ها از سراسر کشور انتخاب شده‌اند

کارگردان مستند «نفس» در پاسخ به این سوال که سوژه‌ها از چه مناطقی انتخاب شده‌اند، گفت: سوژه‌های داستانی ما از شهر‌های مختلف کشور جمع‌آوری شده‌اند؛ مثل نیشابور، مشهد، شیراز، زنجان، سمنان و سایر شهرها. در واقع میتوان گفت این سریال نماینده روایت‌هایی از سراسر ایران است.

باغشنی به تاثیر سریال «جانان» بر نگرش نسل جوان نسبت به موضوع سقفط جنین اشاره کرد و افزود: اجازه دهید با یک مثال این موضوع را توضیح دهم. خانم رودی، یکی از همکاران ما، در همایشی با یکی از مادرانی که به لطف پروژه «نفس» از سقط منصرف شده بود، مواجه شد. این مادر پیش‌تر تصمیم قطعی برای سقط داشت، اما شب قبل مستند ما را دیده بود، گریه کرده و نهایتاً تصمیم به نگه‌داشتن فرزندش گرفته بود. این یعنی یک اثر تصویری، وقتی با صداقت و واقع‌گرایی ساخته شود، میتواند کاری کند که گاهی مشاوره‌های طولانی نمی‌توانند.

>>شخصی گفت کاش این سریال چند سال زودتر ساخته می‌شد!

وی افزود: بازخورد مخاطبان بسیار تأثیرگذار بوده است. پیامک‌هایی که در زمان پخش سریال برای ما می‌فرستند، واقعاً دل آدم را میلرزاند. مثلاً مادری نوشته بود: «پسر من دقیقاً مثل سوژه فیلم شماست؛ به من بگویید چه کار کنم.» یا فرد دیگری گفته بود: «کاش این سریال چند سال زودتر ساخته شده بود، شاید دست به آن اشتباه نمیزدم.» این پیام‌ها نشان می‌دهند که ما تنها سرگرمی نساخته‌ایم، بلکه اثری خلق کرده‌ایم که میتواند جلوی یک فاجعه را بگیرد.

کارگردان سریال «جانان» در پاسخ به این سوال که آیا سازوکاری برای کمک به افرادی که شرایط مالی سختی دارند، درنظر گرفته شده است؟، بیان کرد: بله. پویش «نَفَس» به‌جز اقناع ذهنی، سازوکاری برای کمک عملی به مادرانی که به‌خاطر مشکلات مالی تصمیم به سقط دارند نیز فراهم کرده است. یک سامانه مشاوره به نام «مشورت» معرفی می‌شود که مخاطبان می‌توانند از طریق آن پیگیر کمک‌هایی مانند اشتغال، حمایت مالی یا حتی تهیه جهیزیه شوند. البته نکته مهم این است که بیش از ۷۰ درصد تصمیمات سقط، دلایل اقتصادی ندارد؛ بلکه بیشتر به نگرش‌های اشتباه خانوادگی برمی‌گردد. مواردی مثل ترس از داشتن فرزند دختر یا نگرانی از تحصیل در دوران بارداری. ما تلاش کرده‌ایم این نگاه‌ها را اصلاح کنیم.

انتهای پیام/

8 ساعت پیش

دسته‌بندی‌ها