به گزارش رکنا، محمدرضا عارف، امروز (سهشنبه، دوم اردیبهشت) در رویداد تحول در سرمایهگذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران اظهار کرد: بسیار خرسند هستم که افتخار حضور در جمع شما را پیدا کردم. همچنین مراتب قدردانی خود را از تلاشها و زحمات شرکت ملی نفت ایران برای برگزاری این رویداد مهم اعلام میکنم.
وی با بیان اینکه صنعت نفت نهتنها آینده اقتصادی ایران را رقم میزند، بلکه نقشی حیاتی در امنیت انرژی منطقه جهان ایفا میکند، افزود: حوزه بالادستی نفت و گاز در جمهوری اسلامی ایران با در اختیار داشتن دومین ذخایر بزرگ گاز طبیعی و سومین ذخایر نفتی دنیا نهتنها یک بازیگر مهم، بلکه یک ستون در معادلات جهانی انرژی است.
اراده سیاسی برای تحول و همکاری سازنده
معاون اول رئیس جمهوری با تأکید بر اینکه آنچه این ظرفیت را به مزیت واقعی تبدیل میکند نه فقط کمیت، بلکه موقعیت ممتاز نیروی انسانی متخصص، زیرساختهای گسترده و اراده سیاسی برای تحول و همکاری سازنده است، بیان کرد: کشور ایران با مساحتی وسیع و جمعیتی حدود ۸۵ میلیون نفر جزو ۱۸ کشور جهان به لحاظ وسعت و جمعیت است. بالا بودن دانشجویان و فارغالتحصیلان جوان، آموزش عالی، همچنین قرار گرفتن در رده کشورهای با توسعه انسانی بالا، ظرفیت بسیاری برای جذب سرمایههای داخلی و خارجی دارد.
عارف ادامه داد: به لحاظ جغرافیایی نیز جمهوری اسلامی ایران موقعیت منحصربهفردی دارد، با داشتن مرزهای آبی و خاکی با ۱۵ کشور، در مرکز اتصال خاورمیانه آسیا و اروپا واقع شده است و با توجه به قرار داشتن در کریدورهای حملونقل بینالمللی شمال به جنوب و شرق به غرب در کنار زیرساختهای مناسب میتواند نقش مؤثری در تأثیر تجارت بین مناطق مذکور ایفا کند.
وی گفت: از معدود کشورهایی هستیم که هم ذخایر بالای نفت داریم و هم ذخایر بالای گاز. ایران با ۲۰۸ میلیارد بشکه ذخایر نفت اثباتشده سومین مالک بزرگ ذخایر نفتی در جهان بهشمار میرود و با داشتن ۳۲ تریلیون مترمکعب ذخایر گاز، دومین دارنده ذخایر گازی جهان است.
صنعت نفت و گاز مزیت اقتصادی کشور
معاون اول رئیسجمهوری با بیان اینکه ایران با مجموع معادل ۳۸۰ میلیارد بشکه نفت خام درمجموع رتبه اول ذخایر را در سطح جهان در اختیار دارد، بیان کرد: وابستگی اقتصاد کشورمان به درآمدهای نفتی سبب شده است این صنعت از اهمیتی راهبردی برخوردار باشد. صنعت نفت و گاز و سرمایههای این صنعت، درواقع یکی از پشتوانههای اصلی رشد و توسعه اقتصادی کشور است.
عارف با تأکید بر اینکه صنعت نفت و گاز از مزیتهای اقتصادی و سرمایهگذاریهای کشور ما در جذب منابع بهشمار میرود،ادامه داد: سرمایهگذاری در صنایع بالادست نفت و گاز عمدتاً شامل توسعه میدانهای نفتی و گازی، بلوکهای اکتشافی، جمعآوری گازهای مشعل، احداث خطوط لوله مخازن ذخیرهسازی تقویت فشار گاز، آبشیرینکنها، طرحهای بهینهسازی و... است.
وی اظهار کرد: سرمایهگذاری در توسعه فناوریهای کلیدی و بومیسازی و انتقال فناوریهای مدرن از اقدامهای راهبردی برای تبدیل ایران به یک قدرت تأثیرگذار در حوزه نفت و گاز است. برنامه هفتم پیشرفت بهعنوان سند بالادستی نظام برنامهریزی کشور، رویکردی جامع و آیندهنگر به صنعت انرژی کشور بهویژه نفت و گاز دارد.
تبدیل ایران به مرکز مبادلات انرژی منطقه
معاون اول رئیسجمهوری با بیان اینکه رشد ۸ درصدی اقتصادی مورد تأکید در برنامه هفتم پیشرفت میتواند با استفاده از ظرفیتهای مالی داخلی و سازوکارهای شفاف و سودآور در حوزههای مختلف ازجمله حوزه نفت و گاز مورد توجه قرار گیرد،اظهار کرد: بر اساس قانون برنامه هفتم با هدف تبدیل ایران به مرکز مبادلات انرژی منطقه، باید حجم صادرات و واردات گاز بهترتیب ۴۰ میلیارد مترمکعب و ۲۰ میلیارد مترمکعب در سال افزایش یابد. برای دستیابی به اهداف برنامه هفتم پیشرفت برای صنعت نفت و گاز سرمایهگذاری بین ۱۱۰ تا ۱۲۰ میلیارد دلار نیاز است.
عارف ادامه داد: بخش عمدهای از این سرمایهگذاری باید از منابع داخلی و خارجی تأمین شود. افزایش ظرفیت تولید نفت و گاز، توسعه پالایشگاهها و ارتقای فناوریهای مرتبط، از اولویتهای اصلی این برنامه است. در شرایط کنونی فرآیندهای تأمین مالی سرمایهگذاری وزارت نفت از صندوق توسعه ملی و انعقاد قراردادهای نفتی و اوراق مشارکت است، البته طی چند سال اخیر مشارکت بانکهای کشور نیز در این حوزه برجسته شده است.
وی گفت: با توجه به اهمیت جذب سرمایههای مردمی همسو با تحقق شعار سال، یعنی سرمایهگذاری برای تولید، نقدینگی در فضای اقتصاد کشور این ظرفیت را دارد که به سمت طرحهای نفت و گاز هدایت شود.
ایجاد تحول بنیادین در صنعت انرژی کشور
معاون اول رئیسجمهوری با تأکید بر اینکه با توجه به شرایط پیش رو و زمینه مناسب برای استفاده از ظرفیتهای بانکی و بازار مالی داخلی، جذب سرمایههای خارجی و فناوریهای نوین اهمیت ویژهای دارد و بهعنوان راهکارهایی برای تأمین مالی مورد توجه هستند، افزود: برنامه هفتم نیازمند پیگیری جدی و هماهنگی دستگاههای متولی، بخشهای ذینفع و تأمین بهموقع الزامهای اجرایی است. این برنامه میتواند به ایجاد تحول بنیادین در صنعت انرژی کشور و بهبود موقعیت ایران در بازارهای انرژی منطقهای و جهانی منجر شود.
عارف اظهار کرد: اکنون ایران با تکیه بر توان داخلی خود با تعریف سیاستهای اقتصادی و صنعتی آماده آغاز دورانی تازه از مشارکتهای بزرگ و هوشمندانه با جهان است. این مشارکت با تصویب قوانین جدید، اصلاح سازوکارهای قراردادی، تضمین حقوق سرمایهگذاران و تنوعبخشی به مدلهای مالی قابل تحقق است. ما خواهان شراکتهای راهبردی پایدار و مبتنی بر منافع بلندمدت متقابل هستیم.
عارف با بیان اینکه دیپلماسی انرژی ایران، نقشه راهی جامع، مدرن و عملگرایانه در برابر سرمایهگذاران گذاشته است، تصریح کرد: ایران بهعنوان کشوری باسابقه دیرینه و با ثبات عقلانیت و همکاری منطقهای میتواند بخشی از راهحل جهانی باشد. از شما دعوت میکنم که به ایران نه فقط بهعنوان یک فرصت، بلکه بهعنوان شریک قابل اتکا و بلندنگر نگاه کنید. این کنفرانس آغازی است برای ما، آمادهایم این گفتوگو را به اقدام مشترک برای پروژههای عملیاتی با دستاوردهای ملموس تبدیل کنیم و به آینده روشن و شراکتی پایدار برسیم.
رونمایی از شیوه نامه تأمین مالی قراردادهای بالادستی نفت و گاز
شیوهنامه تأمین مالی قراردادهای بالادستی نفت و گاز و نخستین گواهی تعهد پرداخت جهت تأمین مالی پروژههای بالادستی امروز (سهشنبه، دوم اردیبهشت) در رویداد تحول در سرمایهگذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران با حضور محسن پاکنژاد رونمایی شد.
این شیوهنامه که نتیجه ماهها تلاش، همفکری و برگزاری نشست نمایندگان شرکت ملی نفت ایران، نظام بانکی، وزارت امور اقتصادی و دارایی، سازمان برنامه و بودجه و شرکتهای اکتشاف و تولید است، در نهم آبان ۱۴۰۳ از سوی شورای ملی تأمین مالی به تصویب رسید و برای اجرا در نظام بانکی و سایر نهادهای مالی کشور ابلاغ شد.
بر اساس این شیوهنامه، سرمایهگذاران با تأیید شرکت ملی نفت ایران میتوانند در دو مرحله پیش و پس از تحقق تولید اولیه، از ظرفیتهای متنوع آن برای تأمین مالی طرحهای بالادستی بهرهمند شوند. ابزارهای متنوعی همچون گواهی تعهد پرداخت بر پایه تولید آتی، گواهی بر پایه مطالبات سررسید شده یا نشده و بهرهگیری از گواهی سپرده کالایی یا حواله تحویل نفت خام و میعانات گازی در این ساختار پیشبینی شده است.
در این مراسم نخستین گواهی تعهد پرداخت به ارزش ۱۰۴ میلیون دلار برای تأمین مالی طرحهای توسعه شرکت انرژی دانا در میدانهای آبان، پایدار غرب و سهراب صادر و رونمایی شد.
شرکت ملی نفت ایران در رویداد تحول در سرمایهگذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران بیش از ۲۰۰ فرصت را به سرمایهگذاران بزرگ، متوسط و کوچک در قالبهای قراردادی متنوع معرفی میکند.
ظرفیت تولید ۶.۵ میلیون بشکه ای نفت واقع گرایانه است
علی آقامحمدی در آیین گشایش رویداد «تحول در سرمایهگذاری و توسعه بالادست صنعت نفت و گاز ایران» اظهار کرد: حضور در این رویداد بزرگ، فرصتی مغتنم برای آغاز فصلی نو در اقتصاد ایران است؛ فصلی که در بستر اجرای برنامه هفتم توسعه میتواند رشد اقتصادی ۸ درصدی را محقق سازد.
وی با اشاره به اجماع انجامشده در دولتهای گذشته تصریح کرد: چه در دولت آقای روحانی و چه دولت شهید خدمت آیتالله رئیسی، وزیران نفت به این جمعبندی رسیدند که میتوانند ظرفیت ۶.۵ میلیون بشکهای نفت را محقق کنند؛ موضوعی که در حضور مقام معظم رهبری نیز در نمایشگاه پیشرفت دو نوبت مطرح شده و مورد تأیید قرار گرفته است.
رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری با بیان اینکه سرعت اجرا امروز کلید موفقیت است، افزود: خوشبختانه در دولت آقای پزشکیان، این هدف در قالب برنامهای منسجم با عنوان «برنامه اقدام و عمل» نهادینه شده و همه ارکان اجرایی کشور برای تحقق آن بسیج شدهاند.
آقامحمدی یکی از موانع جدی گذشته را پیچیدگی در روند امضای قراردادها دانست و گفت: در گذشته بستن یک قرارداد بیش از سه سال زمان میبرد، اما امروز با اصلاح شیوهنامهها، افزایش نرخ بازدهی، تنوع شیوههای تأمین مالی و تغییر نوع تعامل با سرمایهگذاران، مسیر به شکل چشمگیری تسهیل شده است.
وی با اشاره به قراردادهای آماده امضا با شرکتهای پتروشیمی برای تولید گاز اظهار کرد: این قراردادها مراحل نهایی را در شورای اقتصاد طی میکنند و احتمال دارد در همین رویداد نیز تعدادی از آنها به امضا برسد.
آقامحمدی با اشاره به سند چشمانداز ۱۴۰۴ و افق ترسیمی ۱۴۳۰ برای جمهوری اسلامی ایران گفت: با پایان امسال، دوره ۲۰ ساله چشمانداز به پایان میرسد و برنامهریزی برای افق ۲۵ ساله آینده آغاز خواهد شد. در این دوره، دو موضوع کلیدی اهمیت مضاعف دارند: یکی مسئله جوانی جمعیت و دیگری تغییر جایگاه نفت و گاز در اقتصاد جهانی، بنابراین حداکثر بهرهبرداری از ذخایر فسیلی در این بازه زمانی ضروری است و باید با کمک نسل جوان و دانشگاهیان، زمینههای تحقق اقتصاد دیجیتال و توسعه همهجانبه کشور فراهم شود.
- فیلم آواز باشکوه و بی نظیر ساره بیات ! + موزیک ویدیو با آهنگ شهاب مظفری !
- مشاهده خبر