پس از هشتمی محمدرضا شاکری در جام تختی، آیا ممکن است سینا خلیلی که گفته شد به دلیل مصدومیت در اصفهان کشتی نخواهد گرفت، بدون رقابت داخلی دیگری در وزنی که قهرمانش یک غیرایرانی بود، ملیپوش جهانی شود؟
به گزارش سرویس ورزشی تابناک، مسابقات جام تختی هم تمام شد و در حالیکه پیش از این احمد جوان، رحمان عموزاد و امیرحسین فیروزپور حضور خود در مسابقات جهانی را قطعی کرده بودند، علی مومنی و امیرحسین زارع هم به عضویت تیم جهانی درآمدند تا تکلیف ۵ وزن از اوزان دهگانه ایران در مسابقات کشتی آزاد جهانی زاگرب که شهریور ماه برگزار میشود، مشخص شده باشد. پس از برگزاری ۵ وزن دوم جام تختی در اصفهان، نگاهی خواهیم داشت بر سکوی این اوزان.
>>شکست ملیپوش ۲۰۲۴ مقابل کشتیگیر درجه دوی آسیایی
در ۶۱ کیلوگرم که نتایج جام تختی تعیینکننده ملیپوش نبود و فروردین ماه احمد جوان به عنوان ملیپوش این وزن معرفی شده بود، مثل ۶۵ کیلوگرم، یک ایرانی قهرمان نشد. بکزات آلماز اولو که جزو مدعیان درجه دوی کشتی آسیاست، با شکست رضا مومنی به عنوان قهرمانی جام تختی رسید.
رضا مومنی هرچند امسال جایگاه خود را در تیم ملی از دست داده، با این حال تجربه حضور در مسابقات جهانی ۲۰۲۴ اوزان غیرالمپیکی را دارد و شکستش مقابل اولو، نشان میدهد که همچنان در این وزن مدعیان مطمئنی در چنته نداریم. نکته ناامیدکنندهتر اینکه کشتیگیری که حضورش در مسابقات جهانی را قطعی کرده، کشتیگیر باثباتی در این سالها نشان نداده و باوجود تغییر وزن، همچنان در ۶۱ کیلو هم کیلوهای نسبتاً زیادی را کم میکند. جوان باید در زاگرب خودش را اثبات کند.
اهورا خاطریِ قهرمان نوجوانان جهان که شروع نسبتاً خوبی در رده سنی بزرگسالان داشت و در جایگاه سومی رقابتهای کشوری قرار گرفت، در اصفهان به مقامی بهتر از هفتمی نرسید.
>>تبدیل گزینه اصلی جهانی به اولین خروجی شاخص چرخه ۲۰۲۵
سرمربی تیم ملی در پایان جام تختی در اصفهان در مصاحبهای خروج محمدرضا شاکری از چرخه را محتمل دانسته، همان کشتیگیری که خودش وزن ۷۴ کیلوگرم را برای بازگشت دوباره به تشک بعد از جراحی کتف انتخاب کرده بود و اسفند ماه گزینه اصلی اعزام به مسابقات جهانی هم بود! محمدرضا شاکری قهرمان سال ۲۰۲۳ وزن ۶۵ کیلوگرم جوانان جهان، اسفند ماه وقتی به فینال ۷۴ کیلوگرم انتخابی جام تختی رسید، نماینده این وزن ایران در مسابقات قهرمانی آسیا شد، چون تنها گزینه زیر ۲۳ سال کادرفنی تیم ملی برای اعزام به اردن بود.
در اردن، اما روی سکو نرفت و بعد از آن، کادرفنی تشخیص داد که وزنش مناسب ۷۰ کیلوست، در حالیکه مربیانِ نزدیک به او تأیید میکردند که تشخیص خودش در مورد وزن جدیدش درست بوده و شرایطش برای ۷۴ کیلوگرم مناسب است، اما در چرخه ۷۰ کیلوگرم به او این شانس داده شد که همراه با سینا خلیلی در جام تختی شرکت کرده و هر کدامشان قهرمان شدند، به عضویت تیم ملی درآیند.
در مورد سینا خلیلی که در آستانه مسابقات اعلام شد به دلیل آسیبدیدگی کتف در اصفهان کشتی نمیگیرد، اما شاکری روی تشک رفت و البته جایگاهی بهتر از هشتمی را به خود اختصاص نداد و اگر به صحبت سرمربی تیم ملی در مورد او استناد کنیم، احتمالاً گزینه اصلی دوبنده ۷۴ کیلوگرم تیم ملی پیش از مسابقات قهرمانی آسیا، حالا اولین خروجی شاخص چرخه ۲۰۲۵ بعد از جام تختی است. همچنین این احتمال هم مطرح میشود که باتوجه به قهرمانی یک غیرایرانی و فاصله فنی سینا خلیلی با نفر دوم این وزن (محمدعلی عموزاد) که در کمتر از یک دقیقه مقابل یک روسِ نه چندان مطرح و مدعی، ضربه فنی میشود، خلیلی حتی باوجود غیبت در جام تختی، ملیپوش این وزن شود و صرفاً پیش از جهانی، در یک تورنمنت دیگر محک بخورد.
>>مدلِ جدید یزدانی؛ کشتیگیر درجه ۲ قهرمان جام تختی هم نشد!
هرچند این فرصت خوب و طلایی برای یونس امامی وجود داشت که با طلای جام تختی حضورش در مسابقات جهانی را قطعی کند، اما یونس در ادامه مسیر ناامیدکردن همه از خود، فینال خوبی را مقابل امیرمحمد یزدانی کشتیگیری که چند ماه است تغییر وزن داده، پشت سر نگذاشت. امامی همان کشتیگیری است که رئیس فدراسیون بعد از المپیک او را کشتیگیر درجه دو خوانده بود و البته کارنامه قابل دفاعی در ماههای بعد از المپیک از خود برجا نگذاشت تا بار دیگر در دایره کشتیگیران معافی و محبوب قرار بگیرد.
در مقابل امیرمحمد یزدانی گل کشتیهای جام را با حسین ابوذری گرفت و این مدعی پرتلاش ۷۴ کیلوگرم را با بدلکاریهای فوقالعاده خود، ۹ - ۹ برد. امیرحسین شامی را در نیمهنهایی مغلوب کرد تا به فینال با یونس امامی برسد و ملیپوش باسابقه این وزن را با ارائه نمایشی حساب شده، برد تا انتخاب ملیپوش این وزن به رویارویی یا تورنمنت بعدی کشیده شود.
امیرمحمد استارت خوبی در ۷۴ کیلوگرم نزده بود و در لیگ پادوبنی، یکطرفه مغلوب سیداکوف شد و انتقادات زیادی را به جان خرید. باختش در فینال لیگ برتر به سینا خلیلی در ۷۰ کیلو، انتقادات بیشتری را به سمتش روانه کرد و خیلیها او را تمام شده دانستند، اما چند ماه، بدون سروصدا تمرین کردن، نتیجهاش شد قهرمانی جام تختی و ماندن در کورس. حالا کادرفنی تیم ملی باید اعلام کند ادامه مبارزه مدلِ جدید یزدانی در ۷۴ کیلوگرم و یونس امامی در کدام میدان خواهد بود.
>>مبین عظیمی؛ همیشه مدعی، اما ناکام در رسیدن به دوبنده
او سال ۲۰۲۳ قهرمان وزن ۹۲ کیلوگرم بزرگسالان جهان را در فینال جوانان جهان شکست داد، اما برخلاف رضابک آیتموخان، به بلگراد نرفت. قزاقها به بازنده محمدمبین عظیمی این فضا و فرصت را دادند که یک ماه بعد از حضور در مسابقات جوانان جهان در بزرگسالان جهان هم کشتی بگیرد و ثمرهاش طلای ارزشمندی بود که در بلگراد از آن خودش و کشتی قزاقستان کرد.
مبین عظیمی که از سال ۲۰۲۲ اسمش را در کشتی مطرح کرده و یکی از بهترینهای مسابقات داخلی بوده که از هیچ مسابقهای هم معاف نشده، هنوز به دوبنده تیم ملی بزرگسالان نرسیده و قهرمانی است که قهرمانیهایش در جام تختی و قهرمان کشوری و... تا امروز بیثمر بوده است. او قبلاً در ارومیه با نمایشی بسیار خوب، قهرمان ۹۲ کیلوگرم جام تختی شده بود، حالا هم در اصفهان بدون رقیب، طلای ۹۲ کیلوگرم را از آن خود کرد، اما پیش از این، امیرحسین فیروزپور صاحب دوبنده این وزن تیم ملی بزرگسالان در مسابقات جهانی شده بود، چراکه آنها در تورنمنت رنکداری که با هم در رقابت بودند، مبین تن به شکست داد و فیروزپور صاحب طلا شد و با قهرمانی در آسیا، کار ملیپوش شدنش را تمام کرد.
محمدمبین عظیمی البته باتوجه به شایستگیهایش، گزینه ۹۷ کیلوگرم برای قهرمانی آسیا شد و با شکست ابوالفضل بابالو به دوبنده رسید، اما باتوجه به سطح بالای رقابتهای ۹۷ کیلوگرم آسیا، به مقام سومی رضایت داد و البته بار دیگر به ۹۲ کیلوگرم برگشت و حالا به نظر گزینه اصلی اعزام به مسابقات جهانی زیر ۲۳ سال خواهد بود.
>>برتری قاطع و دوباره زارع و اعتراض همیشگی معصومی
حتی اگر داوران چهار امتیاز به بدلکاری امیررضا معصومی مقابل امیرحسین زارع میدادند، ادامه روند کشتی دو کشتیگیر مازندرانی و گیلانی سنگینوزن ایران نشان داد که زارع امتیاز از دست داده را جبران کرده و همچنان مقتدرانه از پس حریف جوانترش عبور کرده و برای ششمین سال متوالی ملیپوش ۱۲۵ کیلوگرم کشتی آزاد میشد. با این وجود معمولاً فردین و امیررضا معصومی به مبارزه با زارع معترضند و این بار هنوز مصاحبه پدر درنیامده، پسر که از گفتوگو با خبرنگاران در اصفهان خودداری کرده، طی استوری اینستاگرامی اعتراضش را به داوری کشتی با زارع عنوان کرده و از «شرافت» گفته است!
به هرشکل در شایستگی و پتانسیلهای فوقالعاده معصومی تردیدی نیست و سطح فنی او به قدری بالاست که اگر زارع را سد راه خود نمیدید، قطعاً در چند سال اخیر در رده سنی بزرگسالان ملیپوش شده و به مدال جهانی و حتی المپیک هم رسیده بود، اما هرچه که هست، زارع در این سالها با انتخابی به عضویت تیم ملی درآمده و جای بحثی باقی نگذاشته است. البته که همیشه چرخه به سود عنواندار سال گذشته جهان و المپیک نوشته میشود و زارع در این سالها هیچ مسابقهای را بدون مدال تمام نکرده و طبیعتاً مسیر هموارتری در مقایسه با امیررضا معصومی برای رسیدن به دوبنده تیم ملی داشته است.