به گزارش>> خبرگزاری مهر، حجتالاسلام نجف >>لکزایی، رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در سلسله نشستهای «حکمرانی قرآنی و قیام امام حسین (>>ع)» که در این پژوهشگاه برگزار شد، اظهار کرد: عاشورا از مقدمات اصلی تشیع است و هر سال در ایام محرم مفاهیم بسیار زیادی در ذهن نه تنها شیعیان بلکه همه مسلمانان و حتی بسیاری از آزادیخواهان جهان زنده میشود. عاشورا فراتر از یک حرکت دینی و اسلامی است، همانطور که خود امام حسین (>>ع) فرمودند این حرکت در مسیر آزادی و آزادیخواهی قابل تعریف است. اگر بخواهیم قیام حضرت سیدالشهدا (>>ع) را تحلیل کنیم، باید بدانیم که نقطه شروع این حرکت از بحث سیاست و قدرت بود؛ معاویه از دنیا رفت و یزید به جای او به حکومت رسید و یزید از همه، بهویژه نخبگان و سران جهان اسلام و شخصیتی مثل امام حسین (>>ع)، خواست که با او بیعت کنند.
>>حمایت امام حسین (>>ع) از حکمرانی الهی
وی بیان داشت: حاکم مدینه دستور داشت از امام حسین (>>ع) و دیگران بیعت بگیرد که بحث از اینجا آغاز شد؛ یعنی جرقه قیام در واقع از همینجا زده شد و امام حسین (>>ع) از مدینه حرکت کرد و پایهای که در فرمایشات ایشان آمده «خائن متقن» بود و ایشان به مکه تشریف بردند و با این کار از ذلت بیعت نجات یافتند. تحلیل امام حسین (>>ع) این بود که بیعت با یزید>> ذلتآور است و عزت اسلامی را از بین میبرد ضمن اینکه دو مفهوم بسیار مهم در نهضت حسینی عزت و ذلت است و عزت برای امام حسین (>>ع) بسیار مهم بود و در قرآن کریم میخوانیم: >>«العزة لله و>> لرسوله و >>للمؤمنین»؛ یک انسان مؤمن نمیتواند زیر بار ذلت باشد، چه برسد به امام حسین (>>ع) که یک رهبر بزرگ دینی است.
رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با اشاره به ادامه مسیر قیام افزود: در مکه شرایطی پیش آمد که میخواستند امام را در همانجا به شهادت برسانند اما امام حسین (>>ع) به دعوت کوفیان به سمت کوفه حرکت کردند و حوادثی رخ داد که همه ما میدانیم. از نقطه آغاز قیام تا شهادت امام حسین (>>ع) و حرکت حضرت زینب (>>س) همه چیز در ارتباط با حکومت و حکمرانی بود و امام حسین (>>ع) یک نوع حکمرانی را طرد و از نوعی دیگر دفاع کرد تا نشان دهد حکمرانی اسلامی آنگونه که یزید میگوید نیست و رابطه حکومت و مردم نباید به شکل مورد نظر یزید باشد.
رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: امام حسین (>>ع) فرمودند «>>مثلی >>لایبایع >>مثله»، یعنی کسی مثل من با کسی مثل یزید بیعت نمیکند و ایشان حکمرانی یزید را قبول نداشتند ضمن اینکه ما به طور کلی با دو نوع حکمرانی مواجهیم؛ حکمرانی طاغوتی که انسان را از نور به ظلمت میبرد و حکمرانی توحیدی که انسان را از ظلمت جهل، شرک، خودخواهی، غرور و انواع تاریکی به سمت نور علم، تقوا و معنویت هدایت میکند.
وی با اشاره به مضامین زیارت اربعین تصریح کرد: در زیارت اربعین خطاب به امام حسین (>>ع) آمده است که «>>لِیَسْتَنْقِذَ >>عِبَادَکَ مِنَ >>الْجَهَالَهِ» یعنی تو قیام کردی تا بندگان خدا را از جاهلیت نجات دهی. در واقع فلسفه قیام امام حسین (>>ع) همان فلسفه ارسال رسولان الهی است: >>«لیقوم الناس >>بالقسط» که این قیام تجلی عدالت در برابر ظلم و جور و جنایت میباشد؛ قیام امانت در برابر خیانت و قیام توحید در برابر کفر و شرک است.
>>لزوم بازگشت جامعه اسلامی به ارزشهای واقعی است
وی افزود: امام حسین (>>ع) احساس کرد جامعه اسلامی از اهداف پیامبر اکرم (>>ص) فاصله گرفته و ارزشهای دینی را فراموش کرده است و جامعه اسلامی به برداشتی از ارزشها رسیده بود که حتی با یزید هم میتوانست کنار بیاید و بزرگان ما فرمودند حکومتی که مردم دارند در حد لیاقت خودشان است؛ اگر جامعهای حکومت ظالمانه یا فرعونی دارد، به اندازه لیاقت خودش است و اگر حکومتی عادلانه و مبتنی بر عزت و کرامت دارد، باز هم متناسب با شایستگیهای خودشان است.
رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: برای ما ایرانیها، قیام امام حسین (>>ع) عامل نجات بود و در دوره جدید هم امام خمینی (ره) قیام خود را با محرم آغاز کرد و هم زمانی که قیام به پیروزی رسید در ایام محرم و با مناسبتهای عاشورا و اربعین بود و انقلاب اسلامی با نام امام حسین (>>ع) و عاشورا پیوند خورده است.
حجت الاسلام >>لکزایی تصریح کرد: وقتی ملت ایران پیام امام حسین (>>ع) را درک کردند و فهمیدند که «خون بر شمشیر پیروز است» و زندگی با ذلت ارزشی ندارد، جان خود را برای عزت فدا کردند؛ همانطور که امام حسین (>>ع) فرمودند: >>«وعلی الاسلام السلام >>إذا بلیت >>الامة >>براع مثل یزید». یعنی اگر با یزید بیعت کنم، شاید چند صباحی بیشتر زندگی کنم، اما فاتحه اسلام خوانده میشود.
>>الگوی یزیدی در زمانه امروز
وی با اشاره به تحولات امروز منطقه اظهار کرد: امروز هم در منطقه با حکومتهایی روبهرو هستیم که با کمال >>وقاحت در برابر دوربینها با رژیم کودککش صهیونیستی پیمان همکاری امضا میکنند و این همان اسلام یزیدی است که ادامه پیدا کرده و امروز به شهادت کودکان یمنی و فلسطینی منجر شده است، در حالیکه این حکومتها چشم بر جنایات بسته و حتی همکاری میکنند. در قرآن کریم خطاب به پیامبر آمده است: >>«یاایها النبی >>جاهد >>الکفار و >>المنافقین». پیامبر دو نوع دشمن داشت؛ دشمن بیرونی یعنی کفار و دشمن درونی یعنی منافقین. قیام امام حسین (>>ع) قیام علیه نفاق و آسیب داخلی امت اسلامی بود.
حجت الاسلام >>لکزایی در پایان گفت: امروز امت اسلامی با وجود حدود ۶۰ کشور اسلامی گرفتار انحطاط است و اگر مسلمانان به سفارش پیامبر اکرم (>>ص) بازگردند که فرمود: «من در میان شما قرآن و عترتم را میگذارم، اگر به هر دو تمسک کنید هرگز گمراه نمیشوید»، مشکلاتشان حل خواهد شد.