پنج‌شنبه، 12 تیر، 1404

کردستان در مسیر خودکفایی کشاورزی؛ جهش تولید گندم و تنوع‌بخشی به کشت

>>>>خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: کشاورزی همواره یکی از ارکان اصلی اقتصاد و معیشت استان کردستان بوده است، با توجه به پتانسیل‌های اقلیمی و خاکی منطقه، برنامه‌ریزی و اجرای طرح‌های نوین زراعی می‌تواند نقش بسزایی در افزایش بهره‌وری و ارتقای سطح زندگی کشاورزان داشته باشد.

در همین راستا، مدیریت زراعت جهاد کشاورزی کردستان با تأکید بر مدیریت مزرعه و استفاده بهینه از نهاده‌ها، تلاش کرده است تا سال زراعی موفقی را برای استان رقم بزند.

طرح «جهش تولید در دیم‌زارها» نیز یکی از ابتکارات مهم در این زمینه است که با هدف ارتقای دانش کشاورزان و ترویج کشت محصولات تناوبی در شرایط کشاورزی حفاظتی دنبال می‌شود.

همچنین در سال زراعی جاری، استان کردستان با کشت گسترده گندم و افزایش تنوع محصولات کشاورزی، گام‌های مؤثری در راستای خودکفایی و پایداری تولید برداشته است، این گزارش به تفصیل به آمار و اقدامات انجام‌شده در حوزه زراعت استان می‌پردازد و چشم‌اندازی از آینده کشاورزی کردستان ارائه می‌دهد.

>>کشت ۶۶۸ هزار هکتار محصول گندم

یکی از مهم‌ترین دستاوردهای سال زراعی جاری، کشت گسترده محصول گندم در سطح استان است، مدیر زراعت جهاد کشاورزی کردستان در گفت‌وگو با >>خبرنگار مهر از کشت ۶۶۸ هزار هکتار گندم خبر داد که ۴۱ هزار هکتار آن آبی و ۶۲۵ هزار هکتار آن >>دیم بوده است.

فرزاد مرادی می‌گوید: پیش‌بینی می‌شود که تولید گندم استان به یک میلیون تن برسد و ۸۵۰ هزار تن آن خریداری شود که رقمی قابل توجه در راستای تأمین امنیت غذایی کشور محسوب می‌شود.

وی به وضعیت زراعی و کشاورزی اشاره و اظهار کرد: مدیریت مزرعه و استفاده از نهاده کشاورزی در زمان مناسب سال زراعی خوب برای کردستان را رقم می‌زند.

مدیر زراعت جهاد کشاورزی کردستان عنوان کرد: در سال زراعی جاری ۷۸ هزار و ۲۶۷ هکتار حبوبات داشتیم که شامل ۷۵ هزار هکتار نخود، ۳ هزار و ۲۰۰ هکتار عدس است که به صورت کشت پاییزه و بهاره، کاشت انواع دانه روغنی ۳ هزار و ۳۶۹ هکتار کشت داشتیم، که >>کلزا ۲ هزار و ۸۳۹ و >>کاملینا ۴۳۰ هکتار و کاشت گلرنگ هم ۱۴۴ هکتار است.

مرادی بیان کرد: یکی از شاخص‌ترین برنامه‌ها ایجاد مزارع الگوی پایگاه‌های نوآورانه است و در این زمینه ۵۹ مزرعه الگویی داریم که با مشارکت خود کشاورز و در قالب ارقام مشارکتی است و ارقام مختلف گندم و جو و گیاهان علوفه‌ای که این ارقام متناسب با مناطق معتدل و سرد کشت شده و در ۱۰ شهرستان و با نظارت همکاران جهاد و کشاورزان کشت آن انجام شده است.

وی ادامه داد: در بحث مزارع مقایسه‌ای با تراکم بذر در شهرستان‌های مختلف با تغذیه فسفات و ازت و اینکه با چه آیتمی انجام شود ۴ پایگاه نوآورانه داریم و در قالب طرح جهش تولید >>دیم زارها در استان انجام شده و شهرستان‌های مختلف با هدف افزایش دانش کشاورز و کشت محصولات تناوبی در شرایط کشاورزی حفاظتی با بازدید دوره‌ای در مرحله داشت و برداشت توسط کشاورز در مناطق و شهرستان‌ها انجام شده تا بهترین محصولات مناسب مناطق >>قطه در این مباحث همراه با >>بهادادن و رونق کشاورزی حفاظتی به عنوان نسخه نجات بخش اراضی >>دیم کردستان انجام شود.

>>ثبت ۶۲۵ هزار هکتار گندم در سامانه جهش تولید

مدیر زراعت جهاد کشاورزی کردستان با بیان اینکه در سال جهش تولید هم اقدامات زیادی انجام شده و ۶۲۵ هزار هکتار گندم در سامانه جهش تولید ثبت شده، اظهار کرد: در این سامانه ۲۰۰ کارشناس دولتی و کارشناس بخش خصوصی مشغول به کار هستند که آمار و اطلاعات را روستا به روستا با رسم >>پلیکون و آمار توصیفی، نوع رقم، تاریخ کاشت، میزان کود مصرفی، اطلاعات کاشت و داشت و برداشت، مبارز با آفت و علف هرز تا انتهای مرحله برداشت همراه کشاورز هستند.

مرادی افزود: ۶۲۵ هزار هکتار اراضی گندم >>دیم، ۳۵ هزار هکتار جو >>دیم و جمعاً ۶۶۰ هزار هکتار در سامانه ثبت شده است.

وی گفت: گیاهان علوفه‌ای در سال‌های قبل با کلاس ترویجی بحث اطلاع رسانی ۸۰۳ هزار هکتار >>نقوط علوفه‌ای داریم و ۵ هزار و ۸۹۳ هکتار >>ماشک علوفه‌ای در مزارع >>دیم داریم که به صورت آبیاری سبز و از طریق بارندگی که همان آبیاری سبز است، تغذیه می‌شود و در روش برنامه تناوبی پایداری محصول تولیدی که همان محصول استراتژیک گندم است، می‌شود و هم دامدار از خرید علوفه و دامدار کشاورزها در سطح استان با کمترین هزینه و دریافت بذر یارانه‌ای در اختیار >>انها قرار می‌گیرد.

مدیر زراعت جهاد کشاورزی کردستان ادامه داد: در بحث گیاهان علوفه‌ای جمعاً ۶ هزار و ۷۷۶ هکتار کشت شد که امسال برای اولین بار ۴۰ هکتار محصول >>خلر، ۲۵ هکتار اسپرس و ۱۰ هکتار >>تریتیکاله که شرایط کشت آن در استان مناسب است، و یک هکتار گاودانه کشت شد.

مرادی ادامه داد: همچنین در بحث گیاهان دارویی هم امسال ۵۶۰ هکتار موسیر، ۱۸ هکتار >>کنر در اراضی استان کشت شده و در قالب طرح جهش تولید ۴۰۸ هکتار محصول گیاه دارویی گشنیز، ۱۰۷ هکتار خاکشیر، سیاه دانه ۱۳۲ هکتار، ۵۰ هکتار بالنگوی شهری، که جمعاً یک هزار و ۲۷۵ هکتار بود و جمع کل کاشت تاکنون در قالب جهش تولید در دیم‌زارها ۷۴۷ هزار هکتار با پیشرفت فیزیکی ۹۸ درصد انجام شده است.

وی تصریح کرد: در بحث مبارزه با آفات و بیماری‌ها شامل مبارزه با موش، سوسک، سوسک سیاه، بن مادر، پوره سن، علف هرز، مبارزه با برق زدگی نخود و سایر بیماری‌ها و آفت‌ها هم ۸۸۹ هزار و ۳۱۵ هکتار کار انجام شده است.

مدیر زراعت جهاد کشاورزی کردستان خاطرنشان کرد: در بحث کود در تولید محصولات زراعی اراضی >>دیم و آبی با توجه به کمبود کود در >>نا ترازی انرژی در سال گذشته امسال با توجه به سیاستی که داشتیم و بها دادن به محلول >>پاشی مزارع ۱۳۸ هزار هکتار محلول >>پاشی و کود سرک هم ۶۰۵ هزار و ۲۹۷ هکتار انجام شد.

وی افزود: همچنین در بحث بیمه و ادوات در قالب طرح جهش تولید برنامه ابلاغی جمعاً ۴۷۲ پرونده شامل ۲۳۶ پرونده برای بانک ملی و تجارت و ۲۳۶ انواع پرونده ماشین آلات توزیع شد که یکی از رکوردهای استان در این زمینه است.

مدیر زراعت جهاد کشاورزی کردستان عنوان کرد: در بحث جهش تولید چندین آیتم مد نظر بود که حفظ بقایای ۳۰ درصدی که جز دستورالعمل‌ها بود و ۲۰۹ هزار هکتار انجام شده و کشت عمود بر جهت شیب هم از دیگر آیتم‌های مهم است.

مرادی یادآور شد: در سطح استان با توجه به شیب اراضی که داریم با کار کارشناسی در سطح مزارع توسط کارشناسان و در سال جهش تولید ۱۹۰ هزار و ۸۴۵ هکتار عمود بر شیب انجام شد.

مرادی گفت: کشت مستقیم هم ۲۸ هزار هکتار داریم و از سیاست‌های ما این است که اراضی ما بعد از کشت گندم و جو به صورت آبی و ">>نکاشت" نماند چرا که اراضی مهم است و یکی از سیاست‌های بحث توسعه پایش سبز است که بحث کشت گیاهان علوفه‌ای در برنامه تناوبی در آن مطرح است.

وی گفت: امسال ۱۰۴ هزار هکتار کشت گیاهان علوفه‌ای در قالب برنامه تناوبی انجام شده و بحث دیگر بحث رعایت تراکم بذر مصرفی و رعایت مصرف ۸۰ درصد کود اوره که طبق تحقیقات در مراکز وابسته به جهاد انجام شده است.

مدیر زراعت جهاد کشاورزی کردستان یادآور شد: در سال زراعی جاری ۵۲۱ هزار هکتار در این قالب که ۸۰ درصد کود مصرفی در پاییز و همزمان با کشت مصرف شده در نظر گرفته شده است.

>>رکورد ۵ هزار و ۹۷۵ تن بذر مالی

مرادی افزود: در مسائل و کارهای ترویجی هم که در بحث جهش تولید انجام شده ۵ هزار و ۹۷۵ تن بذر، بذر مالی شده که یک رکورد است.

وی ادامه داد: توزیع نهاده و بذر گیاهان علوفه‌ای، خرید >>کاملینا که از دانه‌های روغنی وارد شده به چرخه تولید در بحث محصولات تناوبی در کردستان و یکی از محصولات نسخه نجات بخش است.

مدیر زراعت جهاد کشاورزی کردستان ادامه داد: ۹۰ نفر کارشناس در بخش دولتی و ۱۹۸ نفر در بخش خصوصی حضور دارند که مجموعاً ۲۸۸ نفر از کارشناسان و تحصیل کردگان این حوزه برای ارائه مشاوره به کشاورزان حضور دارند.

مرادی در بحث توصیه‌های زراعی به کشاورزان هم بیان کرد: توصیه ما با توجه به تجربه‌ای که سال‌های اخیر داشتیم و کمبودهای بخش >>نا ترازی اینکه امسال اول تیر اقدام به هماهنگی در بحث آماده سازی سامانه‌ها در بحث توزیع کود شده و کشاورزان در اسرع وقت اقدام به خرید کود کنند و استفاده از بذرهای گواهی شده برای سال بعد را انجام دهند که بسیار تأثیرگذار است و مصرف ۸۰ درصد کود اوره هم امسال همزمان با فصل کشت انجام شده است.

وی گفت: همچنین یکی از آیتم‌های مهم دیگر برای ما خاک است که با شروع کشت از کشاورزان درخواست داریم و حتماً با تاکید بر اینکه از آتش زدن بقایای زمین‌های خود خودداری کنند چون خود آن کاه باقی مانده کود است و آتش زدن آن باعث از بین رفتن میکرو ارگانیسم‌ها شده و ساختار خاک را برهم می‌زند.

مدیر زراعت جهاد کشاورزی کردستان بیان کرد: لذا از کشاورزان خواهشمندیم که اقدام به آتش سوزی مزارع نکنند چون تمام اقدام انجام شده از کاشت و داشت و برداشت و کود دهی و مراقبت در یک سو و عدم آتش زدن مزارع برای نگهداری از خاک در سمت دیگر قرار دارد.

مرادی یادآور شد: در برنامه تناوبی همکاران ما در ۴۲ مرکز جهاد کشاورزی سطح استان برای پاسخگویی مستقر هستند تا راهنمایی، بازدید و کارشناسی برای کشاورزان انجام دهند تا با مدیریت مزرعه و استفاده از نهاده کشاورزی در زمان مناسب سال زراعی خوبی را شروع کنیم.

در مجموع، سال خوب زراعی در کردستان، سالی است که با تأمین کافی آب از طریق بارندگی و مدیریت صحیح منابع آبی، همراه با دمای مناسب و دور بودن از تنش‌های شدید آب و هوایی (مانند یخبندان و خشکسالی شدید) همراه باشد، البته در کنار این نکات کشاورزان هم باید به توصیه‌ها و آموزش‌های کارشناسان توجه کنند تا این عوامل در کنار هم منجر به افزایش قابل توجه در کمیت و کیفیت محصولات کشاورزی، به ویژه غلات و حبوبات که پایه‌های اصلی زراعت استان هستند، می‌شود.

برای بررسی تازه‌ترین اخبار استان‌ها، به خوشه خبر سر بزنید

1 روز پیش

دسته‌بندی‌ها