چهارشنبه، 11 تیر، 1404

عاشورا فریاد حق‌طلبی است؛ احیای ارزش‌های امر به معروف در عصر کنونی

>>>>خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها؛ با فرارسیدن ماه محرم، هفته امر به معروف و نهی از منکر نیز آغاز می‌شود؛ هفته‌ای که یادآور یکی از مهم‌ترین و حیاتی‌ترین آموزه‌های دین اسلام است و این ۲ فریضه الهی، به‌عنوان پایه‌های سلامت و پویایی جامعه اسلامی، نقش کلیدی در اصلاح فرد و جامعه دارند و احیای آن‌ها، ضامن استمرار ارزش‌های اخلاقی و دینی در جامعه است.

نهضت عاشورای امام حسین (>>ع)، بزرگ‌ترین نمود عملی فریضه امر به معروف و نهی از منکر در تاریخ اسلام است و آن حضرت با قیام خود علیه ظلم و فساد، نشان داد که برای زنده نگه داشتن این اصل الهی، باید حتی از جان خود گذشت و امروز نیز زنده نگه داشتن فرهنگ عاشورا، در گرو ترویج این دو واجب فراموش‌شده است.

هفته امر به معروف و نهی از منکر فرصت مغتنمی است تا مسئولان فرهنگی، نهادهای دینی و اقشار مختلف مردم در مسیر تبیین، آموزش، ترویج و اجرای صحیح این دو فریضه گام بردارند و اگر این فرهنگ در جامعه نهادینه شود، بسیاری از آسیب‌های اجتماعی، اخلاقی و فرهنگی کاهش خواهد یافت و زمینه برای شکل‌گیری جامعه‌ای آگاه، مسئولیت‌پذیر و سالم فراهم می‌شود.

>>امر به معروف و نهی از منکر دو بال سعادت جامعه است

رئیس اداره تبلیغات اسلامی محلات در گفتگو با>> خبرنگار مهر با تأکید بر جایگاه قرآنی فریضه امر به معروف و نهی از منکر اظهار کرد: این فریضه الهی ریشه در قرآن کریم دارد و عمل به آن، در واقع لبیک به ندای الهی است.

حجت‌الاسلام محمد احمدی، با اشاره به آیه ۱۰۴ سوره آل‌عمران تصریح کرد: خداوند در این آیه می‌فرماید:
«وَلْتَکُن مِّنکُمْ أُمَّةٌ یَدْعُونَ إِلَی الْخَیْرِ وَیَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَیَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنکَرِ ۚ وَأُوْلَٰئِکَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ» «و باید از میان شما جمعی باشند که به نیکی دعوت کنند، امر به معروف و نهی از منکر نمایند، و آنان همان رستگارانند» و این آیه شریفه نشان‌دهنده اهمیت و جایگاه کلیدی این فریضه در سعادت و رستگاری فرد و جامعه است.

رئیس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان محلات، با بیان اینکه قیام امام حسین (>>ع) نیز با هدف احیای این اصل قرآنی انجام شد، گفت: امر به معروف و نهی از منکر، دو بال اصلی برای رسیدن به رشد، تعالی و کمال جامعه‌اند و این اصل، نه‌تنها سبب تقویت انسجام و وحدت اجتماعی می‌شوند، بلکه در ارتقای اخلاق عمومی، گسترش فضائل و پیشگیری از فساد و جرایم نیز نقش کلیدی دارند.

رئیس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان محلات تصریح کرد: برای تحقق این مهم، باید روش‌های صحیح و منطقی امر به معروف و نهی از منکر به مردم آموزش داده شود و ترویج این فرهنگ در جامعه نیازمند تلاش مستمر، برنامه‌ریزی دقیق، مشارکت همگانی و حمایت اقشار مختلف است.

وی ادامه داد: شرط اثرگذاری این فریضه، نهادینه‌سازی صحیح آن با شیوه‌ای اخلاق‌مدار، عقلانی و متناسب با شرایط روز جامعه است و ضروری است که اهمیت و ضرورت این دو اصل الهی بیش از پیش برای مردم تبیین شود تا بتوان شاهد جامعه‌ای سالم، پویا و در مسیر کمال بود.

>>امر به معروف و نهی از منکر هدف اصلی قیام عاشورا بود

امام جمعه دلیجان در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به فرارسیدن ایام سوگواری سیدالشهدا (>>ع) و اهمیت تبیین اهداف قیام عاشورا، اظهار کرد: یکی از اصلی‌ترین فلسفه‌های قیام امام حسین (>>ع) در روز عاشورا، مقابله با ظلم و فساد و احیای فریضه امر به معروف و نهی از منکر بود.

حجت‌الاسلام ابوالقاسم غفوری با بیان اینکه ماه محرم فرصت مناسبی برای بازخوانی آرمان‌های عاشورا و تقویت روحیه مسئولیت‌پذیری در جامعه است، افزود: امام حسین (>>ع) در زمانی قیام کرد که ارزش‌های دینی در جامعه اسلامی در حال فراموشی بود و حاکمان اموی با تحریف دین و گسترش ظلم و فساد، جامعه را از مسیر اسلام ناب منحرف کرده بودند.

وی ادامه داد: اگر در جامعه‌ای ظلم، فساد، بی‌عدالتی و منکرات رواج پیدا کند و کسی در برابر آن واکنش نشان ندهد، آن جامعه دچار انحطاط خواهد شد و به همین دلیل است که امام حسین (>>ع) در برابر یزیدیان که نماد ظلم و منکر بودند، قیام کرد و جان خود و یارانش را برای احیای حق و عدالت فدا کرد.

امام جمعه دلیجان با اشاره به جایگاه این دو فریضه در قرآن و روایات اهل بیت (ع)، گفت: همان‌طور که نماز، روزه و سایر واجبات دینی بر ما فرض شده، امر به معروف و نهی از منکر نیز وظیفه‌ای الهی است که در کنار سایر عبادات باید زنده نگه داشته شود و هدف قیام امام حسین علیه السلام «اُرِیدُ أن آمُرَ بِالْمَعرُوفِ و أنهی عَنِ الْمُنکَرِ» است.

وی با تأکید بر نقش مردم در زنده نگه داشتن این دو واجب، تصریح کرد: امر به معروف و نهی از منکر، یک وظیفه همگانی است و همه اقشار جامعه باید به سهم خود در ترویج خوبی‌ها و مقابله با زشتی‌ها تلاش کنند.

حجت‌الاسلام غفوری افزود: گسترش فرهنگ امر به معروف، به معنای حاکم شدن ارزش‌های الهی در جامعه است و زمانی که خوبی‌ها و فضیلت‌ها رواج پیدا کند، زمینه برای بروز منکرات از بین می‌رود و همان‌گونه که نور خورشید، تاریکی را از بین می‌برد، رواج معروف‌ها نیز منکرات را کم‌رنگ و بی‌اثر خواهد کرد.

وی گفت: اقامه امر به معروف و نهی از منکر، به‌معنای احیای حیات دینی و اخلاقی جامعه است و تحقق جامعه اسلامی مطلوب بدون این دو فریضه ممکن نخواهد بود و ماه محرم بهترین فرصت برای ترویج این فرهنگ و عمل به مسئولیت اجتماعی همگان در برابر فساد و بی‌عدالتی است.

>>امر به معروف و نهی از منکر، روح و جوهره قیام عاشورا است

کارشناس مذهبی و امام جماعت روستای خلیفه کندی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: امر به معروف و نهی از منکر، روح نهضت عاشورا و نیاز امروز جامعه ماست

حجت‌الاسلام سید محمدحسین فتحی با اشاره به جایگاه والای فریضه امر به معروف و نهی از منکر در نهضت عاشورا اظهار کرد: قیام امام حسین (ع) ریشه در احیای این واجب فراموش‌شده دارد و آن حضرت در وصیت‌نامه خود به محمد حنفیه صراحتاً هدف از حرکتشان را اصلاح امت پیامبر (ص) و اجرای امر به معروف و نهی از منکر عنوان کرده‌اند.

کارشناس مذهبی تصریح کرد: حضرت حسین (ع) در طول مسیر کربلا بارها بر این اصل تأکید نمودند و در نهایت نیز جان خود و یارانشان را در راه این فریضه الهی فدا کردند و حقیقت این است که امر به معروف و نهی از منکر، روح و جوهره قیام عاشورا است و بدون آن، این حرکت عظیم معنا و جهت نمی‌یابد.

حجت الاسلام فتحی با بیان اینکه در شرایط کنونی جامعه نیز احیای این فریضه ضروری‌تر از همیشه است، تصریح کرد: در برابر هجمه‌های فرهنگی، ترویج منکرات و عادی‌سازی گناهان، تنها راه حفظ سلامت و پویایی جامعه، بازگشت به این آموزه قرآنی و عاشورایی است و قیام امام حسین (ع) الگویی جاودانه برای هر انسانی است که دغدغه اصلاح جامعه و مبارزه با ظلم و فساد دارد.

وی با اشاره به آسیب‌هایی که منجر به کمرنگ شدن این فریضه در جامعه می‌شود، گفت: ناآگاهی از جایگاه این واجب، ترس از واکنش‌های اجتماعی، شیوه‌های نادرست در تذکر، ناامیدی از اثرگذاری و رواج منکرات از جمله عواملی است که موجب تضعیف فرهنگ امر به معروف در جامعه شده است و همچنین نگاه فردگرایانه به دین باعث شده برخی افراد، خود را نسبت به اصلاح جامعه مسئول ندانند.

استاد حوزه علمیه و دانشگاه تصریح کرد: روحانیون و هیئات مذهبی در ایام محرم مسئولیتی ویژه در تبیین فلسفه عاشورا و احیای این فریضه واجب الهی دارند به طوری که آنان با آموزش روش‌های درست، تشویق عمومی و فراهم کردن بستر مشارکت مردمی، می‌توانند نقشی مؤثر در نهادینه‌سازی این فرهنگ در جامعه ایفا کنند و هیئات نیز باید خود را از هرگونه ناهنجاری پاک کرده و الگویی از فضای اخلاقی و تربیتی ارائه دهند.

حجت الاسلام فتحی بر ضرورت رعایت اصول و ظرافت‌های این فریضه تأکید کرد و افزود: علم و آگاهی نسبت به موضوع، نیت خالص، رعایت مراتب امر و نهی، شناخت دقیق مخاطب و استفاده از گفتار مؤثر و محترمانه از جمله مواردی است که باید در انجام این وظیفه الهی مورد توجه قرار گیرد و همچنین فرد آمر و ناهی باید خود عامل به معروف‌ها و پرهیزکار از منکرات باشد تا کلامش نافذتر شود.

وی با بیان توصیه‌هایی به جوانان، اظهار کرد: جوانان به دلیل روحیه فعال و مطالبه‌گر خود، می‌توانند نقش جدی‌تری در ترویج این فریضه ایفا کنند، چه در محیط‌های آموزشی، چه در فضای مجازی، با اخلاق نیکو، استدلال منطقی و عمل‌گرایی می‌توانند الگوی امر به معروف موفق و اثرگذار باشند و مهم آن است که این فریضه با دلسوزی، احترام و نیت خیرخواهانه انجام شود تا منجر به رشد و اصلاح واقعی در جامعه شود.

برای بررسی تازه‌ترین اخبار استان‌ها، به خوشه خبر سر بزنید

1 روز پیش

دسته‌بندی‌ها