به گزارش>> خبرنگار مهر، آئین سنتی ذکر صبحگاهی واقعه کربلا در حسینیه روستای تاریخی >>طزره دامغان به صورت>> مقتلخوانی اجرا میشود، این مراسم از دیرباز به عنوان یکی از آئینهای ویژه عزاداری در این روستا شناخته میشود.
در این برنامه که هر صبحگاهان در ابتدای>> مراسمات عزاداری برگزار میشود، مداحان با لحنی خاص به خواندن اشعاری سوزناک از واقعه کربلا میپردازند و حضار به صورت هماهنگ پاسخگوی هر بند از این ذکر مصیبت هستند.
ذکر صبحگاهی>> طزره که ترکیبی هنرمندانه از ادبیات عاشورایی و موسیقی آئینی است، از اشعار شاعران بزرگی چون محتشم کاشانی و صباحی بیدگلی بهره میبرد.
این برنامه در دستگاههای مختلف موسیقی ایرانی از جمله شور، همایون و بیات اجرا شده و با فراز و فرودهای متناسب، صحنههای مختلف واقعه عاشورا را به تصویر میکشد.
از ویژگیهای منحصر به فرد این آئین، ترکیب روضهخوانی سنتی با پاسخهای جمعی عزاداران است که فضایی معنوی و آموزنده از >>عاشوراشناسی را ایجاد میکند.
در ادامه مراسم، بندهای متعدد سینهزنی اجرا میشود که بر شور و حال حسینی حاضرین میافزاید.
این آئین با >>لعن بر یزید و یارانش و درود بر امام حسین (>>ع) و اصحاب باوفای ایشان آغاز میشود. از جمله اشعار تأثیرگذار صباحی بیدگلی که در این مراسم خوانده میشود میتوان به این ابیات اشاره کرد:
آبش ندادهاند دو لب تشنه کشندهاند
این ظلم بر حسین و بر اولاد او چرا
آمد به سوی >>مقتل و بر >>هرکه میگذشت
میشست آب دیده غبار از >>عذار وی
>>یارب به رسالت رسول ثقلین
>>یارب به >>غزا کننده بدر و >>حنین
عصیان مرا دو نیمه کن در عرصات
نیمی به حسن ببخش و نیمی به حسین
این آئین که به عنوان میراث معنوی منطقه شناخته میشود، هر ساله با استقبال پرشور مردم روستا و مناطق همجوار مواجه شده و در انتقال مفاهیم عمیق عاشورایی به نسلهای جدید نقش بسزایی ایفا میکند.