شنبه، 14 تیر، 1404

امام حسین (ع)، اصلاح‌گر ارزش‌های اعتقادی و اخلاقی

اصغر طهماسبی بلداجی در گفتگو با>> خبرنگار مهر، با تسلیت ایام سوگواری محرم و شهادت حضرت >>أباعبدالله الحسین (>>ع) با اشاره به اینکه این امام >>همام همچون سایر ائمه (>>ع)

با تاسی به قرآن و پیامبر اکرم (>>ص) در راستای ترویج آموزه‌های دینی در جامعه کوشیدند، اظهار کرد: حضرت در این زمینه تلاش خود را انجام دادند و در این راه تمام هستی خود را فدای راه خدا کردند.

عضو هیئت علمی گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه شهرکرد با ذکر اینکه سیره امام حسین (>>ع) در اصلاح ارزش‌های اعتقادی و اخلاقی مبتنی بر دو مبنای اصلاح ارزش‌ها و تبیین صحیح آنها بود، ادامه داد: در جامعه آن روز با توجه به حکومت ظالمانه و غاصبانه >>بنی >>امیه و تلاش آنها برای جعل و تحریف تعالیم اسلامی از یک‌سو و تفسیر به رأی برخی صحابه و تابعین درباره قرآن از سوی دیگر، باعث شده بود که انحرافاتی در آموزه‌های اسلام به وجود بیاید.

>>ترویج آموزه‌های دینی در ساحت اعتقادی

طهماسبی بیان کرد: در بعد اعتقادی، باور به تشبیه خداوند و یا دیدن باری تعالی و مقایسه خداوند با مخلوقات از انحرافاتی بود که نیاز به اصلاح جدی داشت؛ امام حسین (>>ع) با روش‌های مختلف به اصلاح این امر پرداختند و با استناد به آیات قرآن مباحث خداشناسی را تبیین فرمودند.

وی با تصریح اینکه تلاش در مسیر اصلاح ارزش‌ها توسط امام حسین (>>ع) در نهایت به واقعه عاشورا منجر شد، افزود: امام (>>ع) با آن حماسه بزرگ راه >>کجروی و انحراف بدخواهان اسلام را برای همیشه مسدود کردند و با خون خود موجبات جاودانگی آخرین شریعت الهی را فراهم ساختند.

این مدرس دانشگاه به برخی تلاش‌های امام حسین (>>ع) در اصلاح ارزش‌های دینی پرداخت و توضیح داد: دعوت به خداشناسی و مباحث اعتقادی از اهداف مشترک تمام پیامبران بوده و امام حسین (>>ع) نیز به تاسی از انبیا و نیز در امتداد راه پدر و برادر بزرگوارشان، تلاش خود را برای دعوت مردم به مباحث اعتقادی انجام دادند و در نهایت در همین مسیر به شهادت رسیدند.

>>انحرافات در زمینه خداشناسی در زمان امام حسین (>>ع)

طهماسبی با تأکید بر انحرافات موجود در زمینه خداشناسی در زمان امام حسین (>>ع)، افزود: حضرت اقدامات متعددی در تبیین و ترویج ارزش‌های اعتقادی در جامعه داشتند از جمله اینکه همواره به تبیین صحیح توحید و شناخت خداوند می‌پرداختند.

وی ادامه داد: اعتقاد به یگانگی خداوند، تسبیح، تقدیس و تحمید باری تعالی از اصول مسلم زندگی اسلامی است و در ذیل آیات قرآن و روایات صحیح از معصومین (>>ع)، معرفی خداوند دور از هرگونه تشبیه و >>تجسیم و محدودیت است؛ شناخت جامع و کامل که هر گونه نقص و جهل و محدودیت را از ذات خداوند منزه می‌دارد.

طهماسبی با اشاره به تبیین توحید و خداشناسی از سوی امام حسین (>>ع)، بیان کرد: یکی از مهم‌ترین اقدامات حضرت در جامعه آن روز به تاسی از قرآن و سنت نبوی، شناسایی صحیح خداوند بدون هر گونه تشبیه به صفات مخلوقین بود. متأسفانه در برخی فرق اسلامی عدم تفسیر صحیح از آیات قرآن و تمسک به روایات نامعتبر باعث شده تا قائل به تشبیه خداوند به مخلوقات و حتی دیدن خداوند به چشم ظاهر شوند که امام (>>ع) تلاش داشتند این دست انحرافات را اصلاح کنند.

این نویسنده و پژوهشگر دین تأکید کرد: امام حسین (>>ع) علاوه بر اینکه خودشان به تبیین معارف دین برای مردم می‌پرداختند، به سوالات و نامه‌هایی که برای ایشان نوشته می‌شد نیز به طور کامل پاسخ می‌دادند.

طهماسبی بیان >>مفاهم دینی در قالب دعا را از دیگر روش‌های تعلیمی امام (>>ع) در ترویج دین دانست و ادامه داد: دعا یکی از ابزارهای تعلیمی و تربیتی است که معصومین (>>ع) به آن توجه داشته‌اند و امام حسین (>>ع) نیز از این رویکرد در جهت بیان معارف الهی بهره می‌بردند. دعای عرفه مهم‌ترین دعایی است که امام حسین (>>ع) به مضامین عالی در خداشناسی و معرفت الهی اشاره می‌کنند.

عضو هیئت علمی دانشگاه شهرکرد با یادآوری اینکه مسئله جانشینی و ولایت پس از پیامبر (>>ص) از همان آغاز در میان مسلمانان مطرح بود، افزود: مناقشات فراوانی از آغاز تا کنون در >>این‌باره وجود داشته و هر گروهی برای اثبات اعتقاد خود به ادله‌ای استناد جسته‌اند. قرآن کریم اما در چند جا از جمله آیات یکم، ۱۳ و ۵۵ از سوره مبارکه مائده به این مهم اشاره داشته که امام حسین (>>ع) نیز به تبعیت از فرامین قرآن و پیامبر اکرم (>>ص) به روشنگری در این زمینه پرداختند و مواضع گوناگون این اصل مهم اعتقادی را برای مردم تبیین کردند.

>>مجاهدت امام (>>ع) در ساحت ارزش‌های اخلاقی

طهماسبی اظهار کرد: امام حسین (>>ع) در ساحت ارزش‌های اخلاقی در دو محور اخلاق فردی و اخلاق اجتماعی به اصلاح ارزش‌ها و تبیین فضائل اخلاقی پرداختند، گفت: سیره آن حضرت نشانگر اهتمام ایشان به جامعه و اصلاح ارزش‌ها در بعد اجتماعی است که اصلاح اختلافات، امر به معروف و نهی از منکر و کمک به اقشار مستمند جامعه از مهم‌ترین تلاش‌های حضرت در این زمینه است.

وی در پایان گفت: سیره امام حسین (>>ع) و عملیاتی‌شدن این سیره در جامعه عصر حاضر هم زمینه احیای معارف حسینی را فراهم می‌کند و هم تبیین و ترویج این مباحث و نهادینه‌سازی آنها در جوامع اسلامی ضامن سلامت فردی و اجتماعی و تعالی فرهنگ اسلامی خواهد بود.

برای بررسی تازه‌ترین اخبار استان‌ها، به خوشه خبر سر بزنید

1 هفته پیش

دسته‌بندی‌ها