جمعه، 03 مرداد، 1404

آماده‌باش زیست‌محیطی در پی بحران‌های منطقه‌ای

احمدرضا لاهیجان‌زاده، معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌ها، در گفتگو با خبرنگار>> خبرگزاری مهر در تشریح اقدامات انجام شده برای محافظت از اکوسیستم‌های دریایی و تالاب‌ها در مناطق ساحلی ایران، با توجه به تنش‌های اخیر در منطقه و تجربه حوادث گذشته، توضیحاتی ارائه کرد.

لاهیجان‌زاده با اشاره به حادثه‌ای که حدود یک تا یک و نیم ماه پیش در بندرعباس رخ داد، گفت: این حادثه، با وجود اینکه شاید بخشی از زنجیره خرابکاری دشمن محسوب شود، یک هشدار برای همکاران ما در محیط زیست بود.

وی افزود: این اتفاق، تجربه‌ای ارزشمند برای نحوه عمل در حوادث مشابه را فراهم آورد و خوشبختانه با حضور به موقع و حمایت خوب در استان، این اخطار به خوبی دریافت شد.

>>ابلاغ آماده‌باش عمومی به وزارتخانه‌ها

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌ها تاکید کرد: پیش از جنگ اخیر و حتی بدون پیش‌بینی آن، به تمامی وزارتخانه‌ها به صورت مکتوب اعلام آمادگی کامل برای مقابله با هرگونه رویداد و حادثه غیرمنتظره ابلاغ شد.

وی افزود: از آن‌ها خواستیم نقاط حساس در طول سواحل، از جمله صنایع >>آلودگی‌زا، سواحل و تالاب‌های ساحلی، و بنادر و اسکله‌های شیلاتی را شناسایی کنند و مواردی را که بالقوه می‌توانند منشأ آلودگی >>ن

>>اشی از حوادثی مانند آتش‌سوزی باشند، بررسی کنند. لاهیجان‌زاده به دو مورد آتش‌سوزی در سواحل جنوبی کشور در یک ماه گذشته اشاره کرد که گواه این آمادگی نسبی بود.

>>درس‌هایی از جنگ‌های گذشته و تاکید بر مستندسازی

لاهیجان‌زاده به تجربه جنگ اول و دوم آمریکا با عراق اشاره کرد که خسارات زیست‌محیطی فراوانی را به ایران تحمیل کرد.

وی به آتش زدن سکوهای نفتی، دکل‌های نفتی در کویت و آتش زدن نیزارهای تالاب‌های بین‌النهرین توسط صدام و همچنین خشکاندن این تالاب‌ها که منجر به گرد و غبار شدید شد، اشاره کرد.

وی تصریح کرد: متأسفانه در آن مقطع زمانی، اواخر دهه ۶۰ و ۷۰، ما مستندسازی شایسته و بایسته‌ای انجام ندادیم و نتوانستیم این آلودگی‌ها و خسارات را به هزینه‌های >>مطالبه‌گری تبدیل کنیم. با توجه به این تجربه، در بحران اخیر، محیط زیست ایران بلافاصله بر بحث مستندسازی قوی تاکید کرد.

لاهیجان‌زاده گفت: از همکارانمان خواستیم هر جایی که مورد هجوم قرار می‌گیرد و منجر به تولید آلودگی می‌شود، از جمله آتش‌سوزی و آلودگی هوا، نشت مواد نفتی و آلودگی خاک ناشی از مواد منفجره، عکس و فیلم تهیه کنند.

وی افزود: خوشبختانه پس از ۱۲ روز توقف جنگ، تمامی اتفاقات در این مدت ثبت شده و دستورالعمل مفصلی برای پایش و اندازه‌گیری ابلاغ شده است.

>>عدم تأثیر جدی بر مهاجرت پرندگان و حیات وحش در تالاب‌ها

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌ها در مورد تأثیر جنگ بر مهاجرت پرندگان و حیات وحش در تالاب‌ها اظهار داشت: در این موضوع که پیش آمد، گزارش آن‌چنانی نداشتیم که مثلاً در محدوده‌های تالابی یا سواحلی ما اتفاق خاصی افتاده باشد یا موضوع اضطراری پیش آمده باشد.

وی افزود: اگر این وضعیت ادامه پیدا می‌کرد، قطعاً مسائل عدیده‌ای به وجود می‌آمد.

>>پیگیری‌های بین‌المللی و تهیه گزارش برای سازمان‌های منطقه‌ای

لاهیجان‌زاده در خصوص همکاری‌های بین‌المللی در زمینه محافظت از محیط زیست دریایی گفت: ما یک گزارش تهیه کرده‌ایم که برای مرکز حفاظت از محیط زیست خلیج فارس و دریای عمان ارسال شود.

وی افزود: این گزارش در حال نهایی شدن است تا به آن‌ها اعلام شود که ایران در این قضایا در کنار آن‌هاست و همچنین پیگیری کنند که تمامی کشورها اهدافی را که می‌تواند باعث آلودگی خلیج فارس شود، رعایت کنند؛ مانند آسیب به نفتکش‌ها یا صنایع ساحلی.

وی خاطرنشان کرد: در حوزه دریای خزر خوشبختانه گزارش اتفاق خاصی نداشتند، اما کنوانسیون تهران مسئولیت پیگیری در آن حوزه را دارد.

>>نرسیدن جنگ به دریا و تأثیر محدود بر حیات وحش دریایی

لاهیجان‌زاده در پاسخ به سوالی درباره تأثیر حملات هوایی و موشکی بر حیات وحش دریایی و اکوسیستم‌های حساس ساحلی گفت: خوشبختانه جنگ به دریا کشیده نشد و ما بیشتر در حوزه صحنه سرزمینی این موارد را داشتیم.

وی افزود: در حوزه دریا اتفاق خاصی نیفتاد و گزارشی در این زمینه نداشتند.

مسائل اجتماعی و دغدغه‌های جامعه را در خوشه خبر پیگیری کنید

4 هفته پیش

دسته‌بندی‌ها