دوشنبه، 06 مرداد، 1404

نگاه نو به آینده سبز؛ حفظ محیط زیست فارس نیازمند مشارکت و فرهنگ‌سازی

>>خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- مرضیه جوانمردی فر: در دنیایی که با سرعت سرسام‌آوری در حال پیشرفت تکنولوژیکی است، روز جهانی محیط زیست، فرصتی برای بازنگری در تعاملات انسانی با طبیعت را فراهم می‌آورد که این تعاملات نیازمند مشارکت و فرهنگ‌سازی همگانی است.

بر اثر پیشرفت تکنولوژی چالش‌های مختلفی در حوزه محیط زیست به وجود آمده است، افزایش بی‌رویه مصرف انرژی، تولید زباله‌های الکترونیکی و گسترش شهرنشینی، همگی عوامل مؤثری در تخریب محیط زیست هستند.

آلودگی هوا ناشی از فعالیت‌های صنعتی و حمل و نقل ماشینی، به ویژه در کلان‌شهری مانند شیراز، تهدیدی جدی برای سلامت انسان و اکوسیستم‌های اطراف است.

>>فارس سرزمینی با تنوع محیط زیستی جذاب

تخریب زیستگاه‌های طبیعی برای ساخت و سازها، کشاورزی و معادن، منجر به کاهش تنوع زیستی و نابودی گونه‌های مختلف جانوری و گیاهی می‌شود. افزایش دما و تغییرات اقلیمی، که عمدتاً ناشی از فعالیت‌های انسانی است، پیامدهای گسترده و خطرناکی برای منابع آب، کشاورزی و سلامت عمومی دارد. علاوه بر این، نقش فعالیت‌های صنعتی و کشاورزی در آلودگی منابع آبی و خاک نیز حائز اهمیت است.

استان فارس با وجود وسعت و گوناگونی آب و هوا، تنوع جانداران و گیاهان نیازمند توجه دوچندان به راهکارها و نوآوری‌های نوین برای حفظ محیط زیست و ایجاد تعادل بین پیشرفت تکنولوژی و پایداری زیست‌محیطی است.

توسعه انرژی‌های تجدید پذیر، مانند انرژی خورشیدی و بادی، به عنوان یکی از راهکارهای کلیدی برای کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی و کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای معرفی می‌شود.

همچنین، به‌کارگیری فناوری‌های نوین در مدیریت پسماند، از جمله بازیافت و >>کمپوست و همچنین استفاده از مواد بازیافتی در فرآیندهای صنعتی، به عنوان راهکارهایی برای کاهش حجم زباله و حفظ منابع طبیعی این استان پهناور باید مورد بررسی قرار گیرد.

توسعه شهرسازی پایدار و طراحی شهری با در نظر گرفتن اصول زیست‌محیطی، از دیگر فرصت‌های ارزشمند برای کاهش اثرات منفی شهرنشینی بر محیط زیست است.

>>نقش آموزش و آگاهی عمومی در حفظ محیط زیست

ضرورت آموزش و فرهنگ‌سازی در بین نسل‌های مختلف برای درک اهمیت حفظ محیط زیست و اتخاذ رفتارهای پایدار، همواره باید مورد بررسی قرار گیرد. نقش رسانه‌ها، سازمان‌های مردم‌نهاد در ترویج فرهنگ زیست‌محیطی و ایجاد آگاهی عمومی باید مورد توجه باشد. همچنین، نقش آموزش در مدارس و دانشگاه‌ها در ارتقای سطح آگاهی دانش‌آموزان و دانشجویان، از موضوعات مهمی است که باید مورد توجه مسئولان این استان پهناور باشد.

روز جهانی محیط زیست می‌تواند فرصتی برای تجدیدنظر در رویکردهای فعلی و ایجاد یک آینده پایدار و سبز برای نسل‌های آینده را فراهم آورد.

>>فرهنگ‌سازی راهکار اصلی حفاظت از محیط زیست

لیلا >>تاجگردون مدیرکل محیط زیست استان فارس در گفتگو با>> خبرنگار مهر با تأکید بر افزایش قابل توجه آتش‌سوزی‌ها در فصل تابستان، آموزش و فرهنگ‌سازی را رکن اساسی پیشگیری از این حوادث دانست.

وی گفت: بخش آموزش محیط زیست، همواره فعال بوده است، اما در نظر داریم در دوره کنونی فعالیت‌های این بخش را با جدیت و توان بیشتری پیگیری کنیم.

مدیرکل محیط زیست استان فارس افزود: گستردگی و تکرار آتش‌سوزی‌ها حاکی از اهمیت بالای فرهنگ‌سازی است و آگاهی‌بخشی به مردم درباره خطرات ناشی از عوامل کوچک، همچون کبریت و ته سیگار که می‌توانند منجر به حریق‌های گسترده شوند، از اولویت‌ها است.

>>تاجگردون گفت: برنامه‌ریزی برای به‌کارگیری ظرفیت تمامی تشکل‌ها و جوامع محلی در راستای ترویج فرهنگ پیشگیری و آموزش در روستاهای اطراف، که با چالش‌های بیشتری در این زمینه مواجه هستند، در دستور کار قرار گرفته است.

>>کمبود نیرو چالش جدی حفظ محیط زیست فارس است

مدیرکل محیط زیست فارس همچنین به چالش‌های جدی ناشی از تعدد آتش‌سوزی‌ها در تابستان اشاره کرد و ادامه داد: استان فارس در حال حاضر با کمبود نیرو، توان و تجهیزات کافی برای مقابله با این حوادث روبرو است. گاهی در یک روز شاهد وقوع دو آتش‌سوزی همزمان هستیم.

وی افزود: اگرچه نیروهای آتش‌نشانی، سازمان منابع طبیعی و مردم در کنار محیط زیست، در خط مقدم مهار حریق قرار دارند، اما این کمبودها مستلزم فعال‌سازی و مشارکت تمامی دستگاه‌های ذی‌ربط است.

>>تاجگردون گفت: محیط زیست به همه تعلق دارد و عبور از این بحران، نیازمند مشارکت همه‌جانبه تمامی دستگاه‌ها و مردم با تمام توان، تجهیزات و نیروی انسانی موجود است.

مدیرکل محیط زیست فارس با اشاره به چالش‌های زیست‌محیطی استان تصریح کرد: در حالی که معضلاتی نظیر آلودگی هوا در فارس، در مقایسه با برخی استان‌ها کمتر حاد است، اما مسائل مربوط به پسماند، به ویژه در شهرستان‌ها، و همچنین سیستم‌های تصفیه فاضلاب و رهاسازی فاضلاب‌های خام، به همراه کشت محصولات کشاورزی با استفاده از پساب فاضلاب، از جمله چالش‌های جدی و نیازمند توجه فوری در استان محسوب می‌شوند.

1 ماه پیش

دسته‌بندی‌ها