به گزارش >>خبرگزاری مهر، >>آئین گشایش این نمایشگاه با حضور مصطفی فیضی، قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی، رضا خوراکیان، مدیر عالی حرم مطهر و جمعی از فرهنگدوستان، یکشنبه، چهارم خردادماه ۱۴۰۴، در نگارخانه این موزه در پایتخت، برگزار شد.
در نمایشگاه فرنود هشت، مجموعه آثاری از حرم مطهر حضرت رضا (>>ع) به نمایش درآمده که برای نخستین بار مجوز خروج آنها از حرم مطهر و انتقال این آثار به کتابخانه و موزه ملی ملک، موقوفه فرهنگی آستان قدس رضوی در تهران، گرفته شده است.
این مجموعه شامل آثار مذهبی، هنری و تاریخی نفیسی میشود که طی سالها هنرمندان در رشتههای مختلف خلق نموده و برای ابراز ارادت به اهل بیت به حرم مطهر رضوی اهدا کردهاند.
مصطفی فیضی، قائم مقام تولیت آستان قدس در مراسم رونمایی خاطرنشان کرد، بخش زیادی از زائرانی که به حرم مطهر مشرف میشوند به دلیل محدودیت زمانی، بیشتر وقت خود را صرف زیارت میکنند و شاید فرصتی برای تماشای گنجینههای هنری نداشته باشند اما با این تدبیر، فرصتی فراهم شده تا افراد در فضایی آرام و با فراغ بال، جزئیات این آثار را ببینند و با دقت به ارزش، ظرافت و زیبایی آنها پی ببرند.
از مهمترین آثار هنری و اهدایی این نمایشگاه میتوان به قلمدانهای مشبک اهدایی شاه سلطان حسین صفوی بهعنوان شاهکارهای هنر مشبککاری، شمشیرهایی منسوب به شاه عباس صفوی و لطفعلی خان زند که در خوانچههای دور ضریح حرم مطهر استفاده میشده است اشاره کرد.
همچنین کاشیهای زرینفام، از قرون ششم، هفتم و هشتم تا قرون جدید، صندوقپوش زر بافت دوره قاجاریه که چند لایه، تمام ابریشم و در نوع خود از منسوجات بینظیری است، شیروانیپوش ضریح فولادی حرم مطهر رضوی و پارچه ترمه دورههای زندیه و افشاریه که مدت طولانی بر روی سنگ >>مضجع شریف حضرت رضا (>>ع) پهن بوده و ویژگیهای هنری خاص خود را دارد.
افزون بر آن قبههای روی گنبد و >>سرطوقی >>مطلای روی گنبد که مردم فقط آنها را از دور دیدند، در این نمایشگاه در معرض نمایش قرار دارد و علاقهمندان برای اولین بار میتوانند از این آثار ارزشمند از نزدیک، دیدن کنند.
قفلهای نقره دربهای حرم رضوی که مخصوص تولیتهای این آستان مقدس، در ادوار تاریخی گذشته بوده که شبها دربهای حرم مطهر، قفل میشده است، از دیگر آثار این نمایشگاه کتابخانه و موزه ملی ملک، به شمار میآید.
فرشهای نفیس پردهای، قاب آینههای حرم مطهر رضوی، ضریحپوش حرم مطهر، گلدان فوق ضریح مطهر و کتیبههای خاتمکاری شده داخل ضریح، از جمله این آثار است.
همچنین میتوان به زیارتنامههای چوبی و فلزی نفیس که در گذشته به دیوارههای حرم مطهر نصب بوده همچون زیارتنامه چوبی بهخط >>نیریزی، استاد خوشنویس، اشاره کرد.
در حال حاضر، نمایشگاه «فرنود هشت» از چهارم خرداد ماه به مدت یک ماه همهروزه به جز روزهای تعطیل، در ساعات ۸:۳۰ تا ۱۶:۳۰، در نگارخانه کتابخانه و موزه ملی ملک به نشانی تهران، خیابان امام خمینی (ره)، خیابان سیتیر، خیابان یارجانی، خیابان ملل متحد (میدان مشق)، پذیرای دوستداران تاریخ و هنر اسلامی- ایرانی است.