>>خبرگزاری مهر- گروه استانها: طیبه سادات سعادتی نیک: از گذشته تاکنون نان به عنوان قوت غالب مردم بر سفره هر ایرانی محسوب میشد. گذشتگان اعتقاد داشتند که سفره بدون نان برکت ندارد و در هر صورت یک قرص نان به عنوان برکت روی سفره میگذاشتند.
از پیامبر اسلام (>>ص) نقل شده که «نان را گرامی بدارید زیرا که برکت الهی در آن است.»
نان حلال در فرهنگ ایرانی علاوه بر اینکه نماد برکت و تلاش است نشان دهنده قوت و روزیای است که از طریق کسب و کار مشروع و قانونی به دست آمده باشد.
با پیشرفت علم و تکنولوژی نان در چند سال گذشته در اندازه و سایز و نوعهای خاصی تولید شده و به همین منظور در سال ۱۴۰۱ بود که با هدف بهبود نظام توزیع آرد طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان اجرا شد.
طرحی که با چالشهای متعددی رو به رو شد، به نوعی که برخی افراد سودجو از این راه کسب درآمد میکنند.
به گفته مردم در شهرستان کهگیلویه نه تنها طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان کمکی به اصلاح مصرف نکرد بلکه عملاً راه تخلفات را به روی >>خبازان باز کرده است.
>>کم فروشی و تراکنشهای صوری
به گفته مردم و مسئولان متولی شورای آرد و نان کم فروشی و تراکنشهای >>صوری و فروش آرد یارانهای در بازار آزاد تخلفاتی است که در واحدهای خبازی شهر >>دهدشت دیده میشود اما مشاهدات عینی نشان میدهد برخورد جدی و قاطع با این گونه تخلفات انجام نشده است.
در کمیسیون آرد و نان شهرستان کهگیلویه که با حضور یکی از مسئولین امنیتی و به ریاست فرماندار برگزار شده بود تخلفات گسترده برخی از نانواییها که حالا تخلف برای آنها عرف و رویه عادی شده است مورد بحث بود.
>>آرد یارانهای سر از بازار آزاد در میآورد
اگر هم سری به سایتهای نیازمندیهای اینترنتی بزنید روزانه چندین آگهی فروش آرد در >>دهدشت مشاهده میکنید که قیمت آزاد هر کیسه آرد ۳۰۰ تا ۳۶۰ تعیین شده است.
فروش آرد یارانهای در بازار آزاد سود خوبی برای نانواییهای متخلف دارد. این دسته از نانواییها به دلیل اینکه فروش نان خود را بالاتر نشان میدهند سهمیه آرد بالاتری نیز دریافت میکنند.
متخلفان صنف خبازی برای بهرهمندی از پاداش طرح مردمی سازی یارانهها، نان نمیفروشند اما با تراکنش >>صوری پول و پاداش آن را به جیب میزند.
بر اساس گزارشهای مردمی گفته میشود در برخی از نانواییهای >>دهدشت، رفتارهای غیر متعارف و سوءاستفاده از سهمیه آرد وجود دارد. متخلفان در این مورد سهمیه آرد را دریافت میکنند، اما هیچ نانی به مردم تحویل نمیدهند. این رفتارها نه تنها غیر اخلاقی است، بلکه باعث محرومیت مردم از دسترسی به نان میشود.
تخلفات نانواییهای >>دهدشت به این موارد ختم نمیشود، یک منبع آگاه میگوید یک واحد خبازی در این شهرستان ماهانه ۱۲۰ تن آرد در اختیار دارد و ۹ واحد خبازی متعلق به یک نفر است.
>>تخلفات نانوایی به علت عملکرد ضعیف اعضای کمیسیون آرد و نان است
فرماندار کهگیلویه که از زمان انتصاب، نخستین جلسه کمیسیون آرد و نان را تجربه میکند، بعد از شنیدن بخشی از صحبتهای اعضای کمیسیون تخلفات را متوجه عملکرد ضعیف اعضای این کمیسیون دانست.
سید ایرج کاظمیجو گفت: اگر این تخلفات مشهود صورت گرفته دادستان باید علیه کمیسیون آرد و نان اعلام جرم میکرد.
فرماندار کهگیلویه با انتقاد از عملکرد کمیسیون آرد و نان شهرستان، اعلام کرد که تمامی ناملایمات موجود نتیجه ضعف نظارت این کمیسیون است.
سید ایرج کاظمیجو با اشاره به اینکه پاشنه آشیل را میداند، به این موضوع اشاره کرد که برخی عشایر، نان خود را از نانواییها تهیه میکنند و تخممرغ و لبنیات خود را از شهر میخرند، اما همچنان از خدمات عشایری استفاده میکنند.
وی با تأکید بر اینکه کار نظارت و برخورد با متخلفان نان میلنگد، به ضعف نظارت ناظران اشاره کرد و خواستار بررسی دقیق این موضوع شد.
او همچنین معتقد است که قصور در این رابطه بر عهده سیستم اداری بوده و مسئولان در انجام وظایف خود کمکاری میکنند.
فرماندار کهگیلویه با انتقاد از عدم اجرای مصوبات کمیسیون آرد و نان خواستار پیگیری مصوبات توسط فرمانداری از اعضای کمیسیون شد.
وی با تأکید بر لزوم ارائه پیشنهادات کاربردی، از سخنرانی و کلیگویی در جلسات انتقاد کرد و خواستار اجرای قانون و رعایت انصاف و شرافت شد.
کاظمی جو همچنین از مسئولان خواست که در مواقع بازرسی و برخورد با متخلفان پشت در قاعده را عوض نکنند.
>>تخلفات در نانواییها به علت سامانه نانینو است
معاون برنامهریزی فرماندار کهگیلویه علت وقوع تخلفات را به سامانه >>نانینو ربط میدهد و میگوید: ما به سامانه >>نانینو دسترسی کامل نداریم، تراکنشهای غیر متعارف را نمیبینیم و به همین علت راه تخلف برای نانواییها باز است که فرماندار این جواب را پاک کردن صورت مسئله دانست.
>>توزیع ۱۸۴ تن آرد خارج از شبکه
حجازی هم چنین از توزیع گسترده آرد خارج از شبکه در شهرستان خبر داد و میافزاید: در یک ماه ۱۸۴ تن آرد خارج از شبکه توزیع شده است.
وی کمفروشی و عدم رعایت ساعات کاری را از دیگر تخلفات نانواییها اعلام کرد و افزود: مردم از کیفیت نان رضایت ندارد البته این موضوع علاوه بر کیفیت آرد، به استاندارد دستگاهها، مهارت شاطر و نیروی کار هم مربوط است.
معاون برنامه >>ریزی فرماندار کهگیلویه تاکید کرد که رفع پلمب باید منوط به رعایت کامل موارد باشد.
وی هم چنین با اشاره به تجمع >>خبازان و درخواست افزایش قیمت نان گفت: تعیین قیمت نان برعهده استانداری است.
>>توزیع آرد اضافه بین نانواییها سلیقهای انجام میشود
به گفته مسئول امور اقتصادی فرمانداری کهگیلویه، مدیران کل سلیقهای آرد اضافه پخت تخصیص میدهند و قانون لحاظ نمیشود.
صفا حبیبی در تکمیل این ادعا گفت: که در یک مورد مدیرکل مربوطه تماس گرفتند ۱۶ نانوایی را اسم آوردند که شما به این اسامی باید آرد اضافه پخت اختصاص بدهید.
وی در پاسخ به خبرنگاران حاضر در جلسه که خواستار شفاف سازی موضوع بودند، تاکید کرد: اسم نمیتوانم بیاورم اما مدیرکل سابق بود!
>>سودهای غیر متعارف در جیب متخلفان
مسئول امور اقتصادی فرمانداری کهگیلویه در خصوص این تخلف افزود: برخی از نانواییها برای خود و اعضای خانوادهشان کارت صادر میکنند و در ساعاتی که باید به مردم خدمت رسانی کنند، به جای آن از سهمیه آرد استفاده میکنند.
وی با اشاره به اینکه قیمت افزایشی نان به پیشنهاد >>خبازان به استان ارسال شده است، گفت :۱۷ واحد نانوایی در این شهر، بدون هماهنگی و در حالی که قیمت نان در سامانه ۶۵۰ تومان بود، دستگاه خود را به لواش تغییر داده و هر قرص نان را بیش از ۱۰۰ تومان گرانتر به مردم میفروشند.
رئیس تعزیرات حکومتی کهگیلویه هم میگوید: پلمب نانوایی به علت تخلفات حتی برای نانوا سود هم دارد زیرا با خیال راحت زیر کولر نشسته و با تراکنشهای غیر واقعی سود به جیب میزند.
>>توزیع ناعادلانه آرد در دهدشت
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کهگیلویه از توزیع ناعادلانه آرد بین نانواییها انتقاد کرد و گفت: برخی واحدها با وجود پخت تنها یک نوع نان، ۵۰۰ کیسه سهمیه آرد در ماه دریافت میکنند.
حکمت الله همتی همچنین بر لزوم بررسی روستاهای فاقد نانوایی و >>نانوادار شدن آنها با همان سهمیه آرد روستایی تاکید کرد و یادآور شد: انتقال محل نانوایی نیازمند مصوبه کمیسیون است و از نانوایی داران درخواست میشود از هرگونه اقدام خودسرانه در این زمینه خودداری کنند.
وی بر استفاده از ظرفیت بسیج برای بازرسی از نانواییها تاکید کرد و خواستار رعایت بهداشت در این واحدها شد.
>>در برخورد با تخلفات نانواییها تعارفی نداریم
رئیس >>صمت کهگیلویه با اشاره به وظایف نظارتی جهاد کشاورزی بر واحدهای صنفی بر اساس قانون، تأکید کرد که اتاق اصناف و اتحادیههای صنفی در خط مقدم نظارت قرار دارند.
مصطفی قدیمی گفت: اداره >>صمت پیشگام در پیگیری این تخلفات بوده و تمام اتهامات را به جان میخرند.
وی از اعمال قانون و ارسال پروندههای تخلف به تعزیرات خبر داد و تصریح کرد: در این زمینه هیچ تعارفی وجود ندارد.
رئیس اداره >>صمت کهگیلویه افزود: برخی نانواییها از مدار قانون خارج شدهاند و اداره >>صمت و جهاد کشاورزی را قبول ندارند.
وی بیان کرد: کمفروشی به یک رویه و عرف در برخی نانواییها تبدیل شده و جریمههای فعلی بازدارنده نیستند.
قدیمی ابراز کرد: هر نانوایی حداقل ۱۰ بار به تعزیرات معرفی شده است.
>>تناقض در معرفی نانواییهای متخلف به تعزیرات حکومتی
رئیس تعزیرات حکومتی کهگیلویه هم اما با رد این ادعا گفت: که هیچگونه گزارشی مبنی بر اینکه یک واحد صنفی ۱۰ بار برای تخلف ارسال شود، وجود ندارد.
علمدار بازرگان با اشاره به وضعیت نانواییها اظهار کرد: که برای چند واحد خبازی که تخلف کردهاند، حکم پلمب صادر شده و این احکام با موافقت مدیرکل به مرحله اجرا در میآید.
وی همچنین به موضوع اجاره کارت برای دریافت سهمیه آرد اشاره کرد و یادآور شد: این عمل در تضاد با قوانین است.
رئیس تعزیرات حکومتی کهگیلویه با ذکر ماده ۱۷ قانون نظام صنفی گفت: افراد صنفی >>مکلفند قوانین و مقررات جاری کشور از جمله قوانین و مقررات صنفی، انتظامی، بهداشتی، ایمنی، حفاظت فنی و زیباسازی محیط کار و دستورالعملهای مربوط به نرخگذاری کالاها و خدمات را که از سوی مراجع قانونی ذیربط ابلاغ میگردد، رعایت و اجرا کنند.
وی تأکید کرد که نظارتها و بازرسیها باید بهطور دقیقتری انجام شود تا از تخلفات اینچنینی جلوگیری گردد و حقوق مردم بهطور کامل تأمین شود.
>>به علت افزیش قیمت حق بیمه، قیمت نان هم باید افزایش پیدا کند
رئیس اتحادیه >>خبازان کهگیلویه به دفاع از این صنف پرداخت و تصریح کرد: در حالی که هزینههایی از جمله حقوق و بیمه کارگران افزایش یافته اما قیمت نان تغییری نکرده است.
پیروز که خود نیز نانوایی دارد گفت: اصلاح قیمت باید هر چه زودتر اعلام شود.
وی در پاسخ به الزام نصب دوربین در نانواییها این کار را نشدنی خواند و افزود: در نانواییها نیروی خانم مشغول به کار است و نصب دوربین به صلاح نیست.
در سایه ضعف نظارتها تخلفات نانواییها در >>دهدشت به امری عادی و در برخی موارد عرف رایج تبدیل شده است.
متولیان امر به خوبی از تخلفات آگاهی دارند و به آن اقرار میکنند اما اینکه چرا با این تخلفات برخوردی صورت نمیگیرد سوالی است که افکار عمومی منتظر پاسخ متولیان امر هستند.