به گزارش>> خبرنگار مهر، در جلسه علنی امروز (چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴) مجلس شورای اسلامی، رسیدگی به گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مورد لایحه معاهده مشارکت جامع راهبردی بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در دستورکار قرار گرفت.
نمایندگان با ۱۹۱ رأی موافق، ۸ رأی مخالف و ۲ رأی ممتنع از مجموع ۲۱۲ نماینده حاضر در جلسه با کلیات این لایحه موافقت کردند.
در ادامه جزئیات این لایحه به تصویب رسید.
نمایندگان درباره لایحه معاهده ایران و روسیه چه گفتند؟
اظهارات نمایندگان مجلس شورای اسلامی و نمایندگان مجلس درباره کلیات این لایحه به شرح زیر است:
فرهاد بشیری در موافقت با کلیات لایحه معاهده مشارکت جامع راهبردی بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه، گفت: منافع کشور اقتضا میکند که در تعامل با دنیا از همه ظرفیتها استفاده کنیم.
نماینده مردم پاکدشت در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: باید به انعقاد قراردادهای دوطرفه با کشورهای مختلف اهتمام داشته باشیم.
در ادامه، منصور علیمردانی، نماینده مردم ابهر در مجلس شورای اسلامی در مخالفت با کلیات این لایحه، گفت: اگر به متن معاهده توجه داشته باشید، در برخی از مفاهیم کلیدی و سازوکارهای اجرایی آن ابهام وجود دارد. برای مثال، طرح پرداخت دوجانبه در این معاهده آمده اما جایگزین سوئیفت و راهکارهای آن به طور مشخص نیامده است.
تقویت نفوذ منطقهای ایران با اجرای معاهده ایران و روسیه
در ادامه، حجتالاسلام حمید رسایی در موافقت با کلیات این لایحه، گفت: این معاهده از جهت اقتصادی، امنیتی، ژئوپولیتیک و امنیتی اهمیت دارد. هر دو کشور تهدیدات مشترکی دارند و این معاهده میتواند باعث تقویت تعاملات امنیتی و دفاعی دو کشور شود.
وی ادامه داد: این معاهده در مسائل اقتصادی و تجاری نیز اهمیت ویژهای دارد. در حوزه انرژی هم از طریق این معاهده میتوانیم همکاری داشته باشیم. میتوانیم با این معاهده قطب جدیدی در برابر نفوذ آمریکا در شرق ایجاد کنیم. از سوی دیگر، ایران برای آنکه نقش پررنگتری در سازمانهایی چون شانگهای داشته باشد، به این معاهده احتیاج دارد.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: این معاهده به دستیابی ما به فناوریهای پیشرفته کمک میکند و یک فرصت استراتژیک است تا در شرایط سخت تحریمی، امنیت اقتصادی و نفوذ منطقهای ایران را تقویت کند.
توجه دولت چهاردهم به سیاست همسایگی
وحید جلالزاده، معاون پارلمانی وزیر امور خارجه نیز در این مورد گفت: سیاست همسایگی دولت چهاردهم همان سیاستی است که در دولت شهید رئیسی مورد توجه قرار میگرفت و دولت فعلی هم همچنان پایبند به گسترش سیاست همسایگی است.
وی تاکید کرد: روسیه هم دوست روزهای سخت و هم همسایه ما بوده است و در بسیاری از پیمانهای منطقهای و بینالمللی از جمله >>بریکس، شانگهای و اوراسیا >>جزو کشورهای نزدیک به هم هستیم. در سازوکارهای بین >>المللی غالباً پشتیبان آرای یکدیگر هستیم و عموماً ایران، روسیه و چین در کنار یکدیگر هستند.
جلالزاده اظهار کرد: معاهده جامع راهبردی ایران و روسیه >>جزو راهبردهای موفق و >>مؤثر و دشمنشکن است، اما منافاتی با گسترش روابط کشور با دیگر کشورها از جمله حوزه آمریکای لاتین ندارد. دستگاه سیاست خارجی ما طی چند ماه اخیر دهها کار را پیگیری میکند و این معاهده هم یکی از این کارها است.
ابراهیم عزیزی نیز درباره این معاهده راهبردی، گفت: سیاست موازنهسازی راهبردی همواره مورد توجه جمهوری اسلامی ایران بوده است. روسیه یک همسایه دارای ظرفیت موازنهسازی در غرب آسیا برای ما است و میتوانند با تهدیدات مقابله کنند.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: با تصویب این معاهده میتوانیم زمینه همکاریهای دوجانبه ایران و روسیه را تقویت کنیم که >>تاثیرش را روی سفره مردم میگذارد.
