>>خبرگزاری مهر- گروه استانها- سکینه اسمی: دریاچه ارومیه که موضوع احیای آن به دغدغهای عمومی طی سالهای اخیر تبدیل شده، وضعیت مناسبی ندارد، کاهش بارندگیها و کم آبی در ماههای آتی باز بحرانی شدن این تالاب بین >>المللی را به خصوص در تابستان به یکی از دغدغههای مردم منطقه تبدیل کرده است.
نزدیک سه دهه از خشک شدن دریاچه ارومیه میگذرد در این مدت همایش، نشست، جلسات و ستادهای مختلف با صرف میلیاردها تومان اعتبار برای عبور از بحران دریاچه ارومیه انجام شده و در دست انجام است ولی این راهکارها تاکنون تنها توانسته وضعیت را کمی بهبود ببخشد و این دریاچه همچنان با بحران خشک شدن دست و پنجه نرم میکند.
با روی کار آمدن دولت چهاردهم همانند سایر دولتها احیای دریاچه ارومیه و توجه به وضعیت این تالاب بین >>المللی مورد توجه ویژه قرار گرفته و قرار است با بارور سازی ابرها اقدامات برای احیای آن وارد فاز عملی تر شود.
هر چند بر اساس اعلام مسئولان بارورسازی ابرها در سالهای گذشته نیز تجربه شده اما جوابگو نبوده است باید منتظر ماند و دید با توافق استاندار آذربایجان غربی که دبیر کارگروه نجات ملی دریاچه ارومیه نیز است با وزیر نیرو مبنی بر استقرار پهپاد و هواپیما در ارومیه و تبریز بارورسازی ابرها اجرایی شود، باید منتظر و ماند و دید این راهکار میتواند وضعیت دریاچه ارومیه را بهبود بخشیده و آن را به سمت احیا هدایت کند یا نه؟
>>توافق برای بارورسازی ابرها انجام شده است
مدیرعامل شرکت آب منطقهای آذربایجان غربی در خصوص اعلام خبر از سوی استانداری آذربایجان غربی در خصوص توافق با وزارت نیرو در زمینه بارورسازی ابرها در حوضه دریاچه ارومیه برای نجات این تالاب بین >>المللی اظهار کرد: برنامهریزی برای استقرار پهپاد و هواپیما در فرودگاههای ارومیه و تبریز جهت بارورسازی ابرها در حوضه آبریز دریاچه ارومیه در حال انجام است، در دیدار روز گذشته یکشنبه استاندار آذربایجانغربی با وزیر نیرو، مقرر شده با استقرار پهپاد و هواپیما در فرودگاههای ارومیه و تبریز، نسبت به بارورسازی ابرها در حوضه آبریز دریاچه ارومیه اقدام شود.
مجید رستگاری با بیان اینکه در دو سال گذشته نیز برای بارورسازی ابرها برای احیای دریاچه ارومیه تجربه داشتهایم، گفت: این اقدام طرح هزینه >>بری بوده و منتظر ابلاغ از سوی وزارت نیرو هستیم در صورت انجام باید به شرایط ابرها و منطقه نگاه کنیم بعد این اقدام صورت گیرد.
وی با بیان اینکه بارورسازی ابرها به صورت زمینی و هوایی صورت میگیرد، عنوان کرد: هنوز توافق صورت گرفته و جزئیاتی از بارورسازی ابرها امسال مشخص نیست در صورت انجام در صورت موفقیت ۱۰ درصد در بارندگیها تأثیرگذار خواهد بود.
رستگاری، با اشاره به وضعیت آبی موجود، تصریح کرد: اگر چه با توجه به شرایط بارشها و کاهش حجم مخازن سدها، تأمین پایدار آب شرب نقاط جمعیتی در اولویت شرکت آب منطقهای در سال جاری در راستای عبور از شرایط تنش آبی و مقابله با پیامدهای ناشی از کمبود آب شرب و حفاظت و صیانت از منابع آب شرب است اما اطلاع رسانی دقیق با هدف آگاهسازی مردم به ویژه کشاورزان در خصوص بحث کم آبی بسیار حائز اهمیت است.
>>روزانه ۴ میلیون مترمکعب آب از آذربایجان غربی به دریاچه ارومیه رهاسازی میشود
مدیرعامل شرکت آب منطقهای آذربایجان غربی با بیان اینکه هم اکنون وضعیت دریاچه ارومیه در شرایط مناسبی به دلیل کاهش بارندگیها قرار ندارد، افزود: هم اکنون سطح تراز دریاچه ارومیه ۱۲۷۰.۲ و وسعت دریاچه ۱۴۰ کیلومتر و حجم آب دریاچه ارومیه یک میلیارد و ۶۳۰ میلیون مترمکعب است که در مقایسه با مدت زمان مشابه کاهش نشان میدهد.
هم اکنون سطح تراز دریاچه ارومیه ۱۲۷۰.۲ و وسعت دریاچه ۱۴۰ کیلومتر و حجم آب دریاچه ارومیه یک میلیارد و ۶۳۰ میلیون مترمکعب است که در مقایسه با مدت زمان مشابه کاهش نشان میدهد رستگاری غربی از کاهش ۵۰ درصدی حجم آب سدهای بوکان و مهاباد خبر داد و گفت: پیش بینی میشود با توجه به حجم آب در این دو سد در تأمین آب کشاورزی این دو منطقه با بحران مواجه شویم.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای آذربایجان غربی افزود: تأمین آب شرب اولویت و خط قرمز شرکت آب منطقهای آذربایجان غربی است و در این راستا اهتمام لازم را دارد.
وی در خصوص رهاسازی آب به سمت دریاچه ارومیه اضافه کرد: روزانه ۴ الی ۵ میلیون مترمکعب آب به سمت دریاچه ارومیه از رودخانه و سدهای استان به سمت دریاچه ارومیه رهاسازی میشود.
رستگاری خاطرنشان کرد: تاکنون ۳۶۰ میلیون مترمکعب آب به سمت دریاچه ارومیه رهاسازی شده و با توجه به میزان آب موجود که از سد >>سیلوه پیرانشهر به کانی سیب و از آنجا به سمت دریاچه ارومیه رهاسازی میشود این روند تا ۱۵ روز آینده ادامه دارد.
>>میزان ورودی آب به مخازن سدهای حوضه آبریز دریاچه ارومیه ۶۸ درصد کاهش دارد
روز یکشنبه کارگروه ملی سازگاری با کمآبی با محوریت دریاچه ارومیه در وزارت نیرو با حضور استاندار و مسئولان آذربایجان غربی برگزار شد و در این نشست معاون وزیر نیرو در امور آب و آب >>فا گفت: در ماههای پیشرو بارش مؤثری را برای هیچیک از نقاط کشور متصور نیستیم و بر این اساس مصارف با توجه به منابع موجود اولویت بندی میشود که تأمین آب شرب در صدر این اولویتها قرار دارد.
میزان ورودی آب به مخازن سدهای حوضه آبریز دریاچه ارومیه ۶۸ درصد کاهش را به ثبت رسیده است محمد جوانبخت با بیان اینکه همه ساله در پایان فصل آبی، برنامه برآورد منابع و مصارف توسط حوضههای آبریز تهیه و مصارف سال آبی جدید پیشبینی میشود، ادامه داد: در آخرین به روز رسانی صورت گرفته، با توجه به پیشبینیها تقریباً در ماههای پیشرو بارش مؤثری را برای هیچ یک از نقاط کشور متصور نیستیم و بر این اساس مصارف با توجه به منابع موجود اولویت بندی میشود که تأمین آب شرب در صدر این اولویتها قرار دارد
جوانبخت با بیان اینکه میزان ورودی آب به مخازن سدهای حوضه آبریز دریاچه ارومیه ۶۸ درصد کاهش را به ثبت رسانده است، عنوان کرد: به طور کلی میتوان گفت که در سال آبی جاری میزان بارندگیها در حوضه آبریز دریاچه ارومیه نسبت به شرایط نرمال بسیار پایینتر بوده است.
>>وزارت نیرو و جهاد جلوی تغییر کاربریهای غیرمجاز اراضی دریاچه ارومیه را بگیرند
رضا رحمانی، استاندار آذربایجان غربی و دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه نیز ضمن انتقاد از ابلاغ دیر هنگام برنامه منابع و مصارف ارائه شده برای سدهای حوضه آبریز دریاچه ارومیه از جمله سدهای بوکان و مهاباد، بر ضرورت ارائه آمار و ارقام صحیح در برنامه منابع و مصارف سدها به منظور تصمیم >>گیری درست و به موقع تأکید کرد.
وی با اشاره به توسعه و تغییر کاربریهای غیرمجاز اراضی در سطح حوضه آبریز دریاچه ارومیه بخصوص در بالادست سدها افزود: وزارت نیرو و وزرات جهاد کشاورزی میبایست اقدامات جامعی برای جلوگیری از برداشت و مصرف آب در بالادست سدها و سطح حوضه آبریز دریاچه ارومیه انجام دهند. در غیر این صورت در سالهای بعد نیز در تأمین آب شرب شهرها با مشکل جدی مواجه خواهیم شد.
استاندار آذربایجان غربی از وزیر نیرو خواست در کنار جلوگیری از برداشت آب از سدها، برنامههای دراز مدت تأمین و انتقال آب شرب شهرهای استان و حوضه در دستور کار وزارت نیرو قرار گیرد.
>>درحالی که بارشهای بهمن ماه سال گذشته جانی دوباره به نگین آبی آذربایجان بخشیده بود، کاهش بارندگی در روزهای گذشته و افت شدید بارشها در سال جاری، وضعیت این دریاچه را بدتر کرده است.
بر اساس آمارهای اخذ شده، سطح تراز آب دریاچه ارومیه نسبت به سال گذشته کاهش یافته است باید منتظر ماند و دید طرح بارورسازی ابرها میتواند دریاچه ارومیه را از بحران فعلی نجات دهد یا نه؟