>>>>خبرگزاری مهر، گروه استانها؛ در تقویم شیعی، روزی است که از آن به عنوان «>>عیداللهالاکبر >>الاکبر» یاد میشود؛ روزی که خورشید امامت از دل تاریخ طلوع کرد و مسیر هدایت امت پس از پیامبر، رنگی روشن به خود گرفت و آن روز، غدیر خم است.
غدیر، تنها یک واقعه تاریخی نیست، یک مکتب است که از طریق صدها روایت و سند تاریخی در منابع شیعه و سنی ثبت شده است و تاریخنویسانی چون طبری، >>ابناثیر، >>ابنکثیر، احمد بن >>حنبل، و نیز علمای اهل سنت مانند >>نسائی و خطیب بغدادی نیز آن را نقل کردهاند که این گستردگی منابع، نشاندهنده اهمیت و تأثیر ژرف این واقعه در تاریخ اسلام است.
یکی از ویژگیهای بنیادین غدیر، ریشهداشتن آن در اصل اعتقادی امامت است و همانگونه که نبوت برای هدایت انسانها نازل شد، امامت نیز تداوم این هدایت را تضمین میکند و در واقع، فلسفه غدیر، اتصال بین آسمان و زمین از طریق یک انسان الهی است.
غدیر، روز اثبات حقیقتی است که نه بر اساس نسب، ثروت یا قدرت، بلکه بر اساس علم، تقوا، اخلاص، و عدالت انجام شد.
امام علی (>>ع) در طول زندگیاش همواره نمونه عدالت بیچونوچرا بود، و غدیر، تأیید رسمی این شایستگی بود.
در سالهای اخیر، جلوهای تازه از احیای غدیر در قالب جشنهای خیابانی، کارناوالهای شادی، برنامههای کودکانه، پویشهای نذری و اجرای سرودهای خیابانی پدید آمده است و این جشنها که به همت گروههای مردمی، >>هیئات مذهبی، و جوانان داوطلب شکل میگیرد، علاوه بر اینکه فضای شهرها را شاد و معنوی میکند، بلکه روح وحدت و همدلی را در جامعه میدمد.
در چنین جشنهایی، خیابانها به صحنهای برای عشقورزی به اهل بیت (ع) تبدیل میشود؛ فضایی که در آن مردم با زبان محبت و ادب، مفاهیم امامت و ولایت را به نسل جدید منتقل میکنند.
کودکانی که با هدیه، بازی و سرود با نام علی (ع) آشنا میشوند، بزرگسالانی که لبخند به لب میآورند و جوانانی که با افتخار در مسیر اهل بیت (ع) قدم میگذارند.
این جشنها، غدیر را از کتابهای تاریخی بیرون میآورند و آن را وارد زندگی روزمره مردم میکنند که در حقیقت، جشن خیابانی غدیر، بازتولید غدیرِ تاریخی با زبانی معاصر است.
>>تأثیر اجتماعی غدیر؛ امید در روزگار ناامیدی
در شرایطی که جامعه با مشکلات اقتصادی، فاصلههای اجتماعی و ضعف در نشاط عمومی دستوپنجه نرم میکند، جشنهای غدیر میتوانند نیرویی بزرگ در تقویت سرمایه اجتماعی باشند و مشارکت مردمی، نشاط اجتماعی، ارتقای معنویت و هویت دینی، بخشی از آثار ملموس این مناسبت هستند.
از سوی دیگر، این مناسبت میتواند ابزاری فرهنگی برای انتقال مفاهیم تربیتی و اخلاقی به کودکان باشد.
کودکانی که در فضای مهر و دوستی علی (ع) رشد میکنند، آیندهسازانی خواهند بود که نسبت به عدالت، مسئولیتپذیری و حقیقت حساسترند.
اکنون که کمتر از چهل روز تا این عید بزرگ باقی مانده، لازم است تا نهادهای فرهنگی، رسانهها، مدارس، مساجد، >>هیئات و فعالان اجتماعی برای برگزاری هر چه باشکوهتر جشنهای غدیر برنامهریزی کنند، این زمان، فرصت طلایی برای آموزش فلسفهغدیر، شناخت امام علی (>>ع)، و تقویت حس هویت دینی در جامعه است.
>>لزوم انتقال پیام انسجام بخش غدیر به جامعه جهانی
امام جمعه موقت ساوه در گفتگو با>> خبرنگار مهر، گفت: غدیر برگزاری جشنهای خیابانی و مردمی است و با این روش میتوان پیام انسجامبخش غدیر را به جامعه جهانی منتقل کرد.
حجت الاسلام علی >>بدرخانی با اشاره به شناخت واقعه غدیر، اظهار کرد: عید سعید غدیر، روزی است که دین و نعمت خدا بر بشر کامل و اسلام به عنوان دین کامل به جهان معرفی شد.
امام جمعه موقت ساوه با اشاره به اینکه غدیر، عید انتخاب اصلح و میدان شایسته سالاری است، افزود: انقلاب اسلامی ایران، نوری از انوار عید غدیر و عاشورای امام حسین (>>ع) است و فرهنگ بیدارگر اربعین حسینی (>>ع) و هدایتهای الهی>> مقام معظم رهبری، جمهوری اسلامی ایران جهان اسلام را به تکیه گاهی مطمئن و امید آفرین برای محرومین و مستضعفین و مسلمانان جهان تبدیل کرده است.
حجت الاسلام >>بدرخانی اظهار کرد: عدالت >>گستری، مهمترین فلسفه غدیر است و درس و معنای واقعی غدیر این است که اگر امامت و ولایت و رهبری مسلمانان به عالمترین، باتقواترین و پاکترین فرد سپرده شود، عدالت در جهان گسترده میشود.
وی ادامه داد: غدیر، عید بزرگ و خاطره ماندگار در تاریخ اسلام است و اگر مسلمانان، فرمایش خدا و پیامبر اکرم (>>ص) را به درستی درک میکردند و تربیت نبوی استمرار پیدا میکرد، بشریت زودتر به هدف نهایی خود میرسید.
>>غدیر متعلق به سرمایههای فرهنگی کنونی جامعه
کارشناس مذهبی در گفتگو با خبرنگار مهر، گفت: چنانچه کودکان از طریق خاطرهسازی با عید غدیر آشنا شوند، هویت دینیشان به شکلی عاطفی و درونی با محبت حضرت علی (>>ع) گره میخورد و در شکلگیری شخصیت دینی آنها در آینده نقش مؤثری خواهد داشت.
حجتالاسلام محمد غفاری بر ضرورت تبیین اجتماعی این عید و بهرهگیری از ظرفیت کودکان و خانوادهها در برگزاری مراسمهای این عید باشکوه تاکید کرد.
وی گفت: واقعه غدیر تنها متعلق به گذشته نیست؛ بلکه این رویداد، یک سرمایه فرهنگی برای امروز و فردای ما است و نسل جدید باید با زبان خودش با غدیر آشنا شود، کودک امروز، جوان فردا و تصمیمگیر آینده خواهد بود؛ اگر غدیر را برای او زیبا و قابل لمس کنیم، در واقع آیندهای متعهد به ولایت ساختهایم.
حجت الاسلام غفاری با تأکید بر لزوم برگزاری جشنهای عمومی در سطح شهر افزود: یکی از ابزارهای مؤثر در نهادینهکردن فرهنگ غدیر، جشنهای خیابانی است زیرا این نوع برنامهها، هم نشاط اجتماعی را افزایش میدهند، همچنین مفاهیم عمیق دینی را در بستری شاد و مردمی انتقال میدهند و حضور کودکان در چنین فضایی، تأثیر عمیقی در ذهن و دل آنها دارد.
وی گفت: برگزاری برنامههایی مانند مسابقه، ایستگاههای نقاشی، تئاترهای کودکانه و همچنین توزیع هدایا در روز عید غدیر، میتواند این مناسبت بزرگ را برای کودکان به خاطرهای شیرین و ماندگار تبدیل کند و این اقدامات علاوه بر ایجاد فضای شاد و پرنشاط برای کودکان، موجب آشنایی آنان با مفاهیم عمیق دینی در قالبی کودکپسند و سرگرمکننده میشود و چنین تجربههایی در ذهن و قلب کودکان باقی میماند و باعث میشود که از همان سنین کم، نسبت به مناسبتهای دینی احساس علاقه و پیوند عاطفی پیدا کنند.
وی ادامه داد: اگر کودکان از طریق خاطرهسازی با عید غدیر آشنا شوند، هویت دینیشان به شکلی عاطفی و درونی با محبت حضرت علی (>>ع) گره میخورد و این نوع پیوند عاطفی در شکلگیری شخصیت دینی آنها در آینده نقش مؤثری خواهد داشت و باعث میشود تا ارزشهای والای انسانی و دینی مانند عدالت، وفاداری و دوستی با اهل بیت (>>ع) در وجودشان نهادینه شود چرا که، توجه به کودکان در مناسبتهای مذهبی نه تنها یک اقدام فرهنگی، بلکه سرمایهگذاری برای نسل آینده است.
حجت الاسلام غفاری اظهار کرد: برخی فکر میکنند تنها با سخنرانی و مباحث علمی میشود فرهنگ غدیر را تبیین کرد، در حالیکه نسل کنونی بیشتر با تجربه زیسته و فضای ملموس ارتباط برقرار میکند و باید فلسفه غدیر را به زبان کودک، نوجوان، مادر، پدر و همه اقشار بازگو کرد.
وی ضمن تقدیر از گروههای مردمی، مساجد، >>هیئات و فعالان فرهنگی برای مشارکت در برگزاری جشنهای غدیری تصریح کرد: همه ما در قبال غدیر مسئولیم و امروز، بهترین شیوه ترویج ولایت، ایجاد یک خاطره شیرین و بهیادماندنی از عید غدیر برای هر کودک ایرانی است.