>>>>خبرگزاری مهر - گروه سلامت: >>پسوریازیس، یکی از بیماریهای مزمن پوستی است که با ظاهر شدن لکههای ضخیم، خشک و نقرهایرنگ بر روی پوست شناخته میشود؛ اما فراتر از یک بیماری ساده پوستی، اختلالی >>خودایمنی و التهابی است که میتواند زندگی روزمره مبتلایان را تحت تأثیر قرار دهد. دکتر هوشنگ احسانی، متخصص پوست و مو و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، در گفتوگو با>> خبرنگار مهر با تأکید بر نقش پررنگ عوامل ژنتیکی، استرس و سبک زندگی ناسالم، هشدار داد که این بیماری با درمان قطعی همراه نیست و تنها از طریق درمانهای نگهدارنده قابل کنترل است. او همچنین به نقش تغذیه و پیشرفتهای نوین دارویی در کاهش علائم این بیماری اشاره میکند.
احسانی گفت: بیماری >>پسوریازیس یک اختلال مزمن، التهابی و خود ایمنی پوست است که به دلایل ناشناختهای در بدن شکل میگیرد و در آن سیستم ایمنی بهطور اشتباه به سلولهای سالم پوست حمله میکند، این بیماری معمولاً با بروز پوستههای ضخیم، خشک و نقرهایرنگ در نواحی خاصی از بدن مانند آرنج، زانو، ناحیه تناسلی و پوست سر آغاز شده و در صورت عدم کنترل میتواند تمام سطح بدن را درگیر کند.
>>ژنتیک، استرس و عوامل محیطی در بروز بیماری
وی افزود: با اینکه علت دقیق بروز >>پسوریازیس هنوز بهطور قطعی مشخص نشده، اما تحقیقات نشان میدهد که عوامل ژنتیکی نقش مؤثری در ابتلاء به این بیماری دارند. همچنین عواملی همچون استرس، مصرف سیگار و قلیان، آسیب پوستی، برخی داروهای قلبی و کورتونی، مکملهای بدنسازی حاوی >>استروئید و عفونتها میتوانند باعث تشدید علائم شوند یا شروع بیماری را تسریع کنند.
>>علائم بالینی و اشتباه گرفتن با آرتریت
به گفته احسانی؛ از جمله علائم شایع این بیماری، بروز پوستههایی شبیه به >>شوره ولی ضخیمتر در پوست سر، دردهای مفصلی که ممکن است با آرتریت اشتباه گرفته شود و ضایعات پوستی در نواحی خاص بدن هستند و در حال حاضر، هیچ درمان قطعی برای ریشهکنسازی این بیماری وجود ندارد و تمامی درمانها نگهدارنده و کنترلکننده محسوب میشوند.
وی ادامه داد: روشهای درمانی شامل استفاده از پمادهای موضعی کورتونی و مشتقات ویتامین D، نور درمانی (>>فتوتراپی) و در موارد شدیدتر، داروهای سیستمیک مانند >>متوترکسات و داروهای بیولوژیک جدید میشود و داروهای بیولوژیک که امروزه در دنیا مورد استفاده قرار میگیرند، توانستهاند نقش مهمی در کنترل بلندمدت بیماری ایفا کنند، هرچند هزینه بالایی دارند و نیازمند نظارت پزشکی دقیق هستند.
احسانی در پایان خاطرنشان کرد: از لحاظ تغذیهای، مصرف برخی مواد غذایی مانند ماهیهای چرب، زردچوبه و عسل میتواند به کاهش التهاب کمک کند. در مقابل، استعمال سیگار، مصرف قلیان و استفاده از داروهای هورمونی یا مکملهای >>استروئیدی، بروز یا تشدید بیماری را در پی دارند. همچنین شواهدی وجود دارد که نشان میدهد برخی داروهای قلبی و کورتونی نیز ممکن است با تشدید علائم همراه باشند.