سه‌شنبه، 16 اردیبهشت، 1404

آذربایجان غربی قطب صادرات و ترانزیت کشور

>>خبرگزاری مهر- گروه استان‌ها- سکینه اسمی: استان آذربایجان غربی با داشتن بزرگ‌ترین مرز زمینی کشور و دارای رتبه‌های یک تا سوم در ‏زمینه صادرات، واردات و ترانزیت، تردد سالانه میلیون‌ها مسافر از پایانه‌های مرزی این استان، سهم ‏‏۶۰ ‏درصدی از صنایع تبدیلی کشور تنها بخشی از شاخصه‌هایی است که استان را به قطب ترانزیت و >>‏هاب ‏اقتصادی منطقه تبدیل کرده‎ است. ‎

وجود ظرفیت‌های زیرساختی، روان بودن و تسهیل در رویه‌های مرزی و گمرکی، ارائه تسهیلات ویژه برای توسعه صادرات به بازرگانان و همچنین تلاش‌های دیپلماتیک برای ارتقای مراودات از جمله برنامه‌های کشورهای مختلف به ویژه ایران اسلامی برای توسعه تجارت به ویژه بخش صادرات به شمار می‌رود.

در سال‌های اخیر، با وجود تحریم‌های ناجوانمردانه در خصوص کشورمان، روند رو به رشدی را در توسعه تجارت با کشورهای همسایه و حتی بسیاری از کشورهای دور داشته‌ایم که این امر، در آمارهای مربوط به سال جاری نیز به خوبی عیان است.

آذربایجان غربی نزدیک به یک چهارم گمرکات کشور و پایانه‌های مرزی را در اختیار دارد و در منتهی >>الیه کریدورهای مهمی نظیر شرق – غرب و شمال – جنوب قرار داشته و همچنین در مسیر ترانزیتی شرق آسیا با اروپا حضور دارد، ظرفیت‌های بسیار بیشتری نسبت به آمارهای امروزی تجارت، صادرات، واردات هدفمند و ترانزیت دارد.

همچنین ‏این استان با دارا بودن ۵ ‏پایانه ‏مرزی جاده‌ای از مجموع ۲۳ پایانه مرزی رسمی فعال کشور، یک مرز ریلی و یک مرز هوایی ‏جز استان‌های مهم در حوزه ترانزیت کشور است و همچنین قرار >>گیری مرزهای زمینی مشترک ایران ‏و ‏ترکیه به صورت انحصاری در آذربایجان غربی باعث شده است تا این استان به مهمترین مسیر ‏دسترسی ‏به اروپا تبدیل شود که این امر اهمیت آذربایجان غربی در زمینه پایانه‌های مرزی و ترانزیت را ‏چندین ‏برابر کرده و این استان به عنوان مرکز ثقل ترانزیت کشور مطرح است‎.

>>۴۵۰ هزار تن کالا فروردین ماه از آذربایجان غربی صادر شد

ناظر گمرکات آذربایجان غربی از صدور ۴۵۰ هزار تن کالا طی فروردین ماه سال جاری از استان به خارج کشور خبر داد و گفت: در مجموع طی فروردین ماه سال جاری ۴۴۹ هزار و ۹۶۵ تن کالا به ارزش ۳۱۸ میلیون دلار از گمرکات استان به خارج کشور صادر شده است.

خالد جنگجو در گفت و >>گو با >>خبرنگار مهر در خصوص صادرات و واردات از گمرکات استان با بیان اینکه از نظر وزن ۲۰ درصد و از نظر ارزش ۵۳ درصد صادرات افزایش داشته است، افزود: از این میزان ۲۷۸ هزار تن کالا به ارزش ۱۵۷ میلیون دلار با رشد ۲۶ درصدی از نظر وزن و ۵۶ درصدی از نظر ارزش از طریق گمرکات استان بوده است.

ناظر گمرکات آذربایجان غربی اضافه کرد: خروجی صادرات سایر گمرکات کشور از گمرکات استان ۱۷۱ هزار و ۱۵۶ تن کالا به ارزش ۱۶۱ میلیون دلار بوده است که از نظر وزن ۱۰ و از نظر ارزش ۵۰ درصد در مقایسه با مدت زمان مشابه پارسال افزایش نشان می‌دهد.

جنگجو با اشاره به کاهش ۲۱ درصدی واردات از گمرکات آذربایجان غربی اضافه کرد: در فروردین ماه سال جاری ۱۸ هزار و ۶۸۷ تن کالا به ارزش ۶۱ میلیون دلار از طریق گمرکات آذربایجان غربی وارد کشور شده است.

>>ترانزیت بیش از ۲۱۳ هزار تن کالا از گمرکات آذربایجان غربی

ناظر گمرکات آذربایجان غربی همچنین از ترانزیت بیش از ۲۱۳ هزار تن کالا به ارزش ۹۷۷ میلیون دلار طی فروردین ماه سال جاری از استان خبر داد و گفت: از این میزان ۱۲۳ هزار و ۷۴۱ تن کالای ترانزیت خارجی از مقصد و ۱۳۰ هزار و ۱۲۳ تن ترانزیت از مبدا است.

جنگجو در خصوص ترانزیت داخلی از گمرکات استان نیز گفت: در فروردین ماه سال جاری بیش از ۸۳ هزار تن کالا ترانزیت داخلی از گمرکات استان صورت گرفته است.

وی جمع کل مسافران >>متردد از گمرکات استان را طی فروردین ماه سال جاری را ۴۵۱ هزار و ۳۲۰ نفر عنوان کرد و گفت: این تعداد در مدت زمان مشابه پارسال ۴۱۷ هزار و ۱۵۵ نفر بود که ۸ درصد افزایش نشان می‌دهد.

ناظر گمرکات آذربایجان غربی میانگین تردد روزانه از گمرکات استان در فروردین ماه سال جاری با رشد ۸ درصد ۱۴ هزار و ۵۵۹ نفر اعلام کرد و افزود: برای توسعه فعالیت‌های حوزه گمرک نیاز است زمینه ارتقای لجستیکی، نیروی انسانی و همچنین تفویض اختیارات به استان فراهم شود.

>>تصویب طرح‌های جامع و ساماندهی ۴ پایانه مرزی آذربایجان‌غربی

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای آذربایجان غربی از تصویب طرح‌های جامع و ساماندهی چهار پایانه مرزی استان خبر داد و اظهار کرد: روز گذشته در نشست شورای ساماندهی مبادی ورودی و خروجی مجاز زمینی کشور به ریاست وزیر راه و شهرسازی طرح‌های جامع و ساماندهی چهار پایانه مرزی آذربایجان‌غربی به تصویب رسید.

ارسلان شکری در گفت و >>گو با خبرنگار مهر ادامه داد: طرح فاز یک جامع پایانه مرزی >>کوزه‌رش، بازنگری طرح جامع ساماندهی پایانه‌های مرزی بازرگان و >>تمرچین و طراحی ایست اختیاری پایانه مرزی رازی به تصویب رسید که گام مهمی در جهت توسعه و تسهیل ترددهای مرزی و تجارت از پایانه‌های مرزی استان خواهد بود.

وی خاطرنشان کرد: این مصوبات با هدف توسعه زیرساخت‌های مرزی، بهبود روند ترددهای بین‌المللی، تسهیل مبادلات تجاری و ارتقای سطح خدمات‌رسانی در پایانه‌های مرزی استان انجام شد.

شکری با بیان اینکه هم اکنون نزدیک ۷۰۰ خودرو در مرز بازرگان و ۴۰۰ خودروی ترانزیتی در مرز >>تمرچین تردد می‌کنند، اضافه کرد: با راه اندازی پایانه مرزی کوزه >>رش به عنوان چهارمین پایانه مرزی ایران با ترکیه شاهد تحولات اساسی در حوزه تجارت و ترددهای مرزی در استان خواهیم بود.

مدیر کل راهداری و حمل >>ونقل جاده‌ای آذربایجان غربی خاطرنشان کرد: در یک سال گذشته ۶ میلیون نفر مسافر داخلی و خارجی، توسط ۱۱ هزار و ۹۱۵ دستگاه ناوگان مسافربری از پنج پایانه مرزی استان جابجا شدند.

شکری به نقش مهم استان آذربایجان‌غربی در مبادلات مرزی ایران اشاره و خاطرنشان کرد: این استان دروازه تجاری برای ورود و خروج کالاها به کشورهای همسایه است که با تصویب این پایانه‌های مرزی با توجه به هدف تجاری مراودات ۳۰ میلیارد دلاری ایران و ترکیه یک گام برای تحقق این هدف نزدیک تر می‌شویم.

>>بسترهای سرمایه‌گذاری در حوزه‌های مختلف در این استان فراهم است

استاندار آذربایجان‌غربی با اشاره به ظرفیت‌های راهبردی و امنیت بالای استان، گفت: آذربایجان‌غربی از امن‌ترین استان‌های کشور بوده و با توجه به مرزی بودن، همواره بستر مناسبی برای توسعه اقتصادی و جذب سرمایه‌گذاری فراهم کرده است.

رضا رحمانی معتقد است: وجود گمرکات فعال، مسیرهای ترانزیتی، بازارچه‌های مرزی، منطقه آزاد ماکو و همچنین فعالیت گسترده >>کولبران در نقاط مرزی مانند پیرانشهر و سردشت، نشانگر پویایی و امنیت پایدار در این استان است.

وی همچنین با بیان اینکه وجود امنیت در آذربایجان‌غربی موجب شده در سال گذشته حدود از ۱۸ میلیارد دلار ترانزیت کالا و ۸ میلیارد دلار صادرات از مرزهای استان صورت گیرد، خاطرنشان کرد: کمترین میزان قاچاق کالا از این استان گزارش شده که آن نیز در قالب موارد جزئی و غیر سازمان‌یافته بوده است.

استاندار آذربایجان‌غربی به عملکرد مطلوب در حوزه گمرکات استان نیز اشاره کرده و افزود: خوشبختانه امسال در این بخش با چالش جدی مواجه نبودیم و فرآیند ترخیص کالاها با نظم و نظارت دقیق صورت گرفته است.

رحمانی همچنین اضافه کرد: برخی از کالاها طبق ضوابط، نیازمند بررسی‌های آزمایشگاهی و ارزیابی تخصصی پیش از ترخیص هستند که این روند نیز به‌درستی در استان اجرا شده است.

استاندار آذربایجان‌غربی به نامگذاری سال تحت عنوان «سرمایه‌گذاری برای تولید» از سوی >>مقام معظم رهبری نیز اشاره کرده و افزود: نیاز اصلی آذربایجان‌غربی برای بهره‌برداری از پتانسیل‌های استان، سرمایه‌گذاری بوده و نامگذاری سال بستر را برای این امر فراهم کرده است.

رحمانی همچنین با اشاره به جمع‌بندی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در حوزه‌های مختلف استان از سوی دستگاه‌های متولی، اضافه کرد: تاکنون ۱۲۵ طرح در حوزه گردشگری، ۱۲۰ طرح در حوزه کشاورزی و صنایع تبدیلی، ۲۲۰ طرح در حوزه صنعت و معدن و طرح‌های عمران شهری برای ۲۰ شهرستان آذربایجان‌غربی تعریف شده است.

وی با بیان اینکه بهره‌برداری از برخی فرصت‌های استان نیازمند حمایت در سطح ملی است، افزود: سفر نوروزی دکتر پزشکیان به آذربایجان‌غربی پربرکت بوده و بسیاری از برنامه‌ها برای توسعه استان در این سفر پیگیری و دستورات لازم اخذ شد.

۹۶۷ کیلومتر مرز مشترک با سه کشور ترکیه، عراق و جمهوری آذربایجان موجب شده تا آذربایجان‌غربی به یکی از استان‌های مهم جمهوری اسلامی ایران در توسعه تجارت بین >>المللی به شمار می‌رود.

5 ساعت پیش

دسته‌بندی‌ها