سه‌شنبه، 16 اردیبهشت، 1404

ماماها، کلید جوانی جمعیت و تضمین آینده سلامت کشور

به گزارش >>خبرگزاری مهر، سارا ضیایی نژاد، >>ماما و کارشناس ارشد جمعیت شناسی، در یادداشتی روز جهانی >>ماما را تبریک و در رابطه با این شغل ارزشمند توضیحاتی داده است.

متن این یادداشت به شرح زیر است:

کنفدراسیون بین‌المللی مامایی هر سال، در تقویم میلادی، روز ۵ >>می مصادف با ۱۵ اردیبهشت ماه تقویم شمسی را به عنوان «روز جهانی >>ماما» معرفی می‌کند. این مناسبت فرصتی است برای یادآوری نقش بی‌بدیل >>ماماها در سلامت مادران و کودکان و آگاه‌سازی جامعه از تأثیر عمیق آنان در سیستم بهداشت و درمان کشورهاست. امسال شعار روز جهانی مامایی «>>ماماها نقشی ضروری و حیاتی در هر بحران دارند» می‌باشد.

با توجه به اینکه سلامت زنان و کودکان و تاب‌آوری جامعه و خانواده در بحران‌ها اهمیت بسیار زیادی دارد، این شعار در نظر گرفته شده است، بنابراین >>ماماها باید بتوانند سیستم‌های سلامت انعطاف‌پذیر و مقاوم در برابر بحران‌ها طراحی کنند تا مادران و کودکان در این سیستم، سالم باشند. >>ماماها باید بتوانند در بحران‌ها نقش اساسی خود را ایفا کنند.

>>ماماها یکی از ارائه دهندگان اصلی خدمات سلامت در دنیا می‌باشند. طبق نظر سازمان جهانی بهداشت، تأمین کننده تمام نیازهای بهداشتی زنان در طول عمر آنها هستند. بطوری که وظایف >>ماماها از پیش از تولد، دوران نوزادی، کودکی، بلوغ، سنین باروری و تا بعد از یائسگی و سالمندی زنان ادامه دارد. آنان افرادی توانمند هستند و بخاطر ارتباط تنگاتنگ با خانواده و جامعه، خدمات قابل توجهی می‌توانند ارائه دهند.

بخشی از فعالیت‌های >>ماماها شامل راهنمایی‌های بهداشتی در زمینه بهداشت باروری، مشاوره و تغذیه دختران، مشاوره‌های جنسی، مراقبت‌های دوران پیش از بارداری، طی بارداری و پس از زایمان، مشاوره >>فرزندآوری مادران، خدمات اورژانس مامایی، مشاوره تغذیه نوزاد و حمایت از آن، حمایت از مادران آسیب پذیر و آموزش عمومی جامعه و … می‌باشد.

نقش >>ماما آنقدر در کشورهای توسعه یافته اهمیت دارد که سازمان جهانی بهداشت تاکید نموده در نقاطی که مرگ و >>میر مادران پایین است بیش از ۷۵ درصد زایمان‌ها در محیطی ایمن توسط >>ماما انجام می‌گیرد. کاهش مرگ‌ومیر مادران به عنوان شاخص توسعه کشورها در مکان‌هایی که >>ماماهای تحصیل کرده به کار گرفته شده‌اند تا دو سوم کاهش یافته است و همچنین در برخی نقاط جهان، مراقبت‌های انجام شده توسط >>ماماها، نیاز به مداخله متخصصین زنان زایمان را تا حدود ۵۰ درصد کاهش داده است.

طبق نظر سازمان جهانی بهداشت، حضور >>ماماها در درون جامعه و نظام ارجاع، کلید ایمنی دوران باروری و تأمین بهداشت جامعه است. لذا >>ماماها نیاز دارند که مهارت‌های نجات بخش زندگی را در خود افزایش دهند.

سازمان جهانی بهداشت مهارت‌ها و فعالیت‌های >>ماما را در سه محل تعیین کرده است: جامعه، خانواده و مراکز خدمات بهداشتی درمانی و بیمارستانها، بطوری که بخشی از فعالیت‌های >>ماما در جامعه و خانواده و قسمتی در مراکز درمانی و بیمارستان‌ها است اما بخش مهم فعالیت‌های >>ماما، در حوزه پیشگیری و مراقبت می‌باشد، آنچه امروز بنام نقش بی‌بدیل >>ماما و استفاده از مامای خانواده در برنامه پزشکی خانواده کشورها است.

در هر حال نظام سلامت ایران با توجه به بحران فعلی جمعیتی و در صورتیکه عزم ملی برای اجرای پزشکی خانواده و نظام ارجاع داشته باشد بایستی در جهت نقش مؤثر >>ماما و اهمیت حضور >>ماماها مطابق >>کوریکولوم آموزشی تلاش کند و از >>ماماها در چرخه نظام سلامت در محل مناسب، موقعیت مناسب با توجه به توانمندی و تخصص وی به عنوان >>ماما و ارائه دهنده خدمات باروری در خانواده و جامعه استفاده خدمتی نماید.

نظام سلامت این را بخوبی می‌داند که شاه کلید شاخص‌های جمعیتی و جوانی جمعیت و توسعه وی در دستان توانای ماماهاست. >>ماماها یکی از تأثیرگذارترین در جمعیت جوان و پویای کشور می‌باشند.با توجه به شعار روز جهانی >>ماما در سال ۲۰۲۵، نظام سلامت ایران بایستی این فرصت را غنیمت دانسته و نظر به بحران جمعیت و خطر پیری و سالخوردگی جمعیت کشور و نقش بی‌بدیل >>ماماها در تشویق موالید و ارتباط تنگاتنگ با خانواده و جامعه و فعالیت‌های فرهنگی اجتماعی، بیش از پیش به مشکلات >>ماماها توجه ویژه نموده و در جهت مرتفع نمودن آنها هر چه سریع‌تر اقدامات لازم را به عمل آورد تا از ادامه این بحران و تبعات بعدی آن جلوگیری کند.

بکارگیری و جانمایی فارغ تحصیلان رشته مامایی در جایگاه درست و مناسب در چرخه نظام سلامت از پیشگیری تا سطوح بالاتر، برقراری امنیت شغلی برای >>ماماها، در نظر گرفتن سختی کار مامایی در همه سطوح، واقعی نمودن تعرفه خدمات مامایی، افزایش پوشش بیمه‌ای خدمات مامایی، پرداخت مناسب با مکانیسم پرداخت مشخص و متناسب با توجه به نرخ تورم و شرایط اقتصادی اجتماعی به >>ماماها، برگزاری دوره‌های بازآموزی و آموزشی مداوم و در نهایت دیده شدن >>ماما با هویت اصلی و واقعی و مطابق >>کوریکولوم آموزشی در نظام سلامت.

در هر حال، این روز فرخنده را به همه دانشجویان، اساتید، پیشکسوتان و جامعه عزیز مامایی کشور و جهان تبریک و تهنیت عرض نموده و امیدوارم هر چه سریع‌تر در راه ارتقای این رشته ارزشمند گام‌های موثرتری برداشته شود.

22 ساعت پیش

دسته‌بندی‌ها