حجت الاسلام عباس بابایی در گفتگو با>> خبرنگار مهر با تاکید بر ابعاد شخصیتی امام صادق (>>ع) اظهار کرد: ایشان تنها یک عالم دینی و استاد مکتب دینی نبودند، بلکه یک انقلابی بزرگ با تشکیلاتی پنهانی برای برپایی حکومت اسلامی بودند.
کارشناس علوم قرآن و حدیث افزود: امام صادق (>>ع) که نام مبارکشان تداعیگر علم، معرفت و فضل است، در سال ۱۴۸ در سن ۶۷ سالگی، در دوران حاکمیت ظالمانه منصور >>دوانیقی، خلیفه عباسی، به دست او مسموم و به شهادت رسیدند. شهادت این امام >>همام، ضایعهای بزرگ برای امت اسلامی بود، اما نور هدایت ایشان همچنان در تاریکی جهل و گمراهی میدرخشد.
>>سیرهای سرشار از نور؛ الگویی برای زندگی در عصر غیبت
وی افزود: زندگی پربرکت امام صادق (>>ع) سرشار از درسهای آموزنده و الگوهای بینظیر برای زیستن در مسیر حق و حقیقت است. ایشان با وجود شرایط سخت سیاسی و اجتماعی آن دوران، لحظهای از تلاش برای تبیین معارف الهی، تربیت شاگردان برجسته و مبارزه با بدعتها و انحرافات غافل نشدند. امام صادق (>>ع) با برگزاری بزرگترین مکتبهای اسلامی در زمان خود، نقش بیبدیلی در حفظ و گسترش علوم اسلامی ایفا کردند. هزاران شاگرد از فرقهها و مذاهب مختلف، از محضر ایشان کسب فیض میکردند و از دریای بیکران علم و معرفتشان بهرهمند میشدند.
>>درسهایی از مکتب صادق آل محمد (>>ص)
بابایی تصریح کرد: یکی از مهمترین آموزههای مکتب امام صادق (>>ع)، قدر دانستن و استفاده بهینه از فرصتهای زندگی است. ایشان همواره بر اهمیت زمان تأکید میکردند و از هدر رفتن وقت در امور بیهوده و بیفایده پرهیز داشتند. امام صادق (>>ع) در دورهای زندگی میکردند که نیاز به شناخت صحیح از دین و معارف اسلامی بیش از هر زمان دیگری احساس میشد. در این میان، آن حضرت با بهرهگیری از توان بالای علمی خود، به پرورش فقیهان و محدثان تاکید داشتند و بدین ترتیب نه تنها به حفظ دین مبین اسلام کمک کردند، بلکه به گسترش فضائل اخلاقی نیز یاری رساندند.
>>معنویت و اخلاق امام صادق (>>ع) از منظر شاگرد امام
کارشناس علوم قرآن و حدیث با تاکید بر معنویت والای امام صادق (>>ع) به نقل از مالک بن انس پرداخت و افزود: مالک میگوید من او را ندیدم مگر در سه خصلت: یا نمازگزار بود، یا روزه گیر و یا اینکه قرآن میخواند. و ندیدم او را که بدون طهارت (وضو) حدیثی از رسول الله (>>ص) نقل کند و درباره چیزی که سود نداشت، سخن نمیگفت. بسیاری از افرادی که بعدها به عنوان علمای بزرگ فقهی اهل تسنن شناخته شدند، یا مستقیم و یا غیرمستقیم شاگرد امام صادق (>>ع) بودند. ابوحنیفه بهطور علنی تصریح کرده است که اگر دو سالی که در محضر امام صادق (>>ع) بود، نبود، نابود میشد. از دیگر شاگردان معروف ایشان، مالک بن انس و شافعی نیز اشاره شده است. ابوحنیفه اذعان کرده که «از جعفر بن محمد عالمتر و فقیهتر ندیدهام.» این نکته نشاندهنده عظمت علمی امام صادق (>>ع) است
>>اقدامات مهم امام صادق (>>ع) از منظر رهبر معظم انقلاب
وی بیان کرد: رهبر معظم انقلاب اسلامی، حضرت آیت الله خامنهای، در تبیین سیره و اقدامات امام صادق (>>ع)، به نکات کلیدی و ارزشمندی اشاره کردهاند که نشانگر اهمیت و تأثیرگذاری این امام بزرگوار در تاریخ اسلام است. امام صادق (>>ع) در عصر عباسیان، با اقداماتی کلیدی، نقش اساسی در حفظ و گسترش اندیشه شیعه ایفا کردند. اولاً، با تبیین و تبلیغ مفهوم امامت، به ویژه در ایام حج، به تشریح جایگاه و اهمیت جانشینی پیامبر (>>ص) پرداختند و مبانی فقهی شیعه را استوارتر ساختند. ثانیاً، در دورهای میان دو حکومت بنیامیه و بنیعباس، در گسترش و تدوین احکام اسلامی و فقه شیعه نقش کلیدی داشتند. آنها با این اقدامات، زمینه را برای شکوفایی و استحکام اندیشه شیعی فراهم آوردند. سوم، امام صادق (>>ع) با تشکیل تشکیلاتی پنهانی، که نیازمند بررسی دقیقتر و جزئیات بیشتر است، به هدایت و سازماندهی جامعه شیعی در آن دوران پرداختهاند. این تشکیلات، ظاهراً، نقش مهمی در حفظ و گسترش باورهای شیعی در شرایط دشوار سیاسی ایفا میکرد.
>>احیای امر اهل بیت (>>ع): رسالتی همیشگی
بابایی گفت: امام صادق (>>ع) در روایتی نورانی، خطاب به یاران خود فرمودند: >>«أحیوا أمرنا رحم الله من >>أحیا >>أمرنا»؛ «امر ما را زنده بدارید، خدا رحمت کند کسی را که امر ما را زنده بدارد.» احیای امر اهل بیت (>>ع) به معنای زنده نگه داشتن یاد و نام ایشان، ترویج معارف و آموزههایشان، تلاش برای تحقق اهداف و آرمانهایشان و عمل به سیره و روش ایشان در زندگی فردی و اجتماعی است.