پنج‌شنبه، 01 خرداد، 1404

روش نوین محققان دانشگاه تهران برای افزایش مقاومت زیستی چوب صنوبر

به گزارش>> خبرگزاری مهر به >>نقل از دانشگاه تهران، در پژوهشی که در قالب رساله دکتری آذر حقیقی >>پُشتیری، به طور مشترک بین دانشگاه تهران و دانشگاه پارما ایتالیا، به راهنمایی دکتر مهدی جنوبی و دکتر علی‌نقی کریمی، اساتید دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران و اساتیدی از دانشگاه پارما، با همکاری دکتر علیرضا عشوری از سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران و دکتر سیما سپهوند از دانشگاه شهید بهشتی انجام شده، نوعی >>نانوالیاف کریستال به عنوان عامل مقاومت چوب صنوبر در برابر قارچ و حشره معرفی شده است.

دکتر جنوبی، عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی >>دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در این >>باره گفت: در سال‌های اخیر تحقیقات جهانی برای یافتن مواد حفاظتی جدید سازگار با محیط زیست، جهت بهبود خواص چوب و محصولات چوبی، به طور قابل توجهی افزایش یافته است. این علاقه روزافزون تا حدی به دلیل ممنوع شدن استفاده از مواد حفاظتی سمی زیان‌بار برای محیط زیست، نظیر قارچ‌کش‌ها و حشره‌کش‌ها است. >>نانوکریستال سلولز (CNC)، با توجه به خواص آن، گزینه‌ای مناسب و سازگار با محیط زیست برای افزایش >>دوام چوب در برابر تخریب زیستی است.

استاد صنایع چوب و کاغذ دانشگاه تهران درباره فرایند انجام این تحقیق گفت: «ابتدا آلفا سلولز حاصل از >>لینتر پنبه با استفاده از هیدرولیز اسیدی به سوسپانسیون CNC تبدیل شد. سپس سوسپانسیون CNC با استفاده از >>پلی‌دی‌متیل >>سیلوکسان (PDMS-NH)، هیدروکسید مس (Cu(OH)۲)، >>نانواکسید روی (nZnO) و نانو نقره (nAg) عامل‌دار شد. سپس این ترکیبات با استفاده از فرآیند اشباع به داخل >>چوب وارد شدند.

دکتر جنوبی ویژگی نمونه‌های به‌دست‌آمده را این‌گونه توضیح داد: «تیمار چوب با CNC >>های عامل‌دار، به نتایج امیدوارکننده‌ای در افزایش دوام و مقاومت در برابر قارچ‌های پوسیدگی سفید و پوسیدگی قهوه‌ای انجامید. افزون بر آن، خواص مکانیکی چوب، به ویژه >>مدول >>الاستیسیته و سختی، به‌طور قابل توجهی بهبود یافت.

دکتر جنوبی در پایان گفت: یافته‌های این پژوهش، برای توسعه نسل بعدی سیستم‌های حفاظت از چوب بسیار راهگشا هستند.

نتایج این مطالعه در نشریه Industrial Crops and Products منتشر شده و>> اینجا در دسترس قرار دارد.

1 ماه پیش

دسته‌بندی‌ها