سه‌شنبه، 30 اردیبهشت، 1404

تراژدی زیست محیطی در جنوب گیلان؛ وقتی معادن «جوبن» را می‌بلعد

>>خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها – بهرام قربانپور: از جاده قدیم امامزاده هاشم به رستم‌آباد با گذر از چاله و >>چوله >>های مرگبار مسیر، خودم را به «>>جوبن» بزرگترین روستای بخش مرکزی شهرستان رودبار رساندم، روستایی که حالا در محاصره معادن قرار گرفته است.

بازار >>جوبن پیاده شدم، بازاری که روزی (قبل از احداث آزادراه رشت – قزوین) برای خود جایگاه ویژه‌ای در داد و ستد داشت و اکنون از یکی از بازارهای فعال روستایی به شمار می‌رود.

>>جوبن با بیش از ۲ هزار نفر جمعیت در جنوبی‌ترین نقطه رستم‌آباد بخش مرکزی رودبار قرار دارد. اهالی این روستا بیشتر >>کشاورز و باغ‌دار هستند و زیتون و برنج ۲ محصول استراتژیک این منطقه است که اگرچه به دلیل فعالیت >>غیر متعارف معادن، درختان زیتون این منطقه به جای آب و هوای پاک، ایستاده «خاک» می‌خورند.

>>به اتفاق اهالی و مردمان خونگرم >>جوبن به داخل روستا و سپس به محل فعالیت معادن رفتیم، معادنی که نه تنها در همسایگی دیوار به دیوار روستا فعالیت می‌کردند بلکه به داخل حریم روستا هم تجاوز کرده بودند.

>>دره ۱۰۰ متری معدنی در >>جوبن

هر چه به محدوده فعالیت معدن >>نزدیک تر می‌شدیم عمق «فاجعه» ملموس‌تر می‌شد، از بالا به پایین محدوده فعالیت معدن که خیره می‌شوی باید حواست جمع باشد که ناگاه به >>دره ۱۰۰ متری سقوط نکنی، >>دره‌ای که حاصل سال‌ها برداشت بی‌رویه معادن >>ایجاد شده و همانند مار افعی دارد روستا را می‌بلعد.

>>انتقاد از تمدید ۱۰ ساله پروانه فعالیت معدن

«مازیار حاجی‌زاده» دهیار روستای >>جوبن با بیان اینکه این روستا در محاصر «معادن» است، اظهار کرد: >>پیشروی برداشت معادن در >>جوبن به باغات و منازل مسکونی اهالی رسیده تا جایی که دیوار مرزی معدن تا >>باغ اهالی کمتر از ۲۰۰ است.

وی با انتقاد از تمدید ۱۰ ساله پروانه فعالیت معدن در >>جوبن افزود: پروانه فعالیت و برداشت معدن بدون >>در نظر گرفتن بافت مسکونی و محل اجرای طرح نهضت ملی >>مسکن صادر شده است و اگر برداشت معدن ۱۰ سال دیگر هم ادامه داشته باشد باغات و منازل مردم هم زیر تیغ ماشین آلات معدنی خواهد رفت.

پروانه برداشت معدن در اطراف >>جوبن در حالی، ۱۰ سال دیگر تمدید شده است که نه تنها فاصله مرزی و قانونی محدوده معدنی تا باغات و بافت مسکونی روستا رعایت نشده بلکه طبق ماده ۲۲ قانون معادن، بهره‌بردار معدن می‌تواند حتی باغات و بافت مسکونی و مستثنیات روستا را هم برداشت کند.

>>پمپاژ خاک به دل روستا

دهیار >>جوبن با بیان اینکه ماجرای معادن در این روستا آتش زیر خاکستر است، گفت: برداشت معدن در روستای >>جوبن غیرمتعارف بوده و توسعه و حیات اجتماعی روستا را زیر سوال برده است.

آنطور که حاجی‌زاده گفته؛ بهره‌بردار معدن در >>جوبن برداشت را در >>ارتفاع و سطح رعایت نکرده و >>ارتفاع برداشت به ۱۰۰ متر می‌رسد و این مهم روستانشینان >>جوبن را نگران کرده است.

وی با بیان اینکه باد >>گرد و غبار حاصل از برداشت مواد معدنی را به داخل روستا پمپاژ می‌کند، افزود: >>دیواره مرزی محدوده معدن و روستا جلوی پمپاژ خاک را می‌گیرد که از این >>دیواره دیگر چیزی باقی نمانده است.

>>اشتغال‌زایی به چه قیمتی!

دهیار >>جوبن با اشاره به اینکه محدوده معدنی در گذشته محل کشاورزی اهالی بوده است، گفت: >>معادن نه تنها آرامش کشاورزی روستا را نابود کردند بلکه امروز دنبال تخریب باغات و منازل مسکونی مردم >>جوبن هستند.

حاجی‌زاده با بیان اینکه منافع روستاییان زیر تیغ معادن رفته است، اضافه کرد: معادن >>جوبن به بهانه تولید و اشتغال‌زایی تمام علائم حیاتی روستا را نابود کردند و می‌گویند؛ اشتغال‌زایی می‌کنیم >>اما اشتغال‌زایی به چه قیمتی!

وی با بیان اینکه شهرستان رودبار هیچ اختیاری در حوزه معادن ندارد، افزود: بارها مشکلات >>جوبن را به مسئولان شهرستان گفتیم از آنجایی که شهرستان هیچ دخالت و اختیاری در حوزه معادن ندارد نمی‌تواند گره این مشکلات را باز کند.

با وجود این‌که بیش از ۲۰ مرغداری و چندین معدن در روستای >>جوبن فعالیت می‌کنند >>اما مردم این روستا با تحمل مشکلات زیست محیطی، صبورانه از تولید حمایت می‌کنند، >>اما تمدید مجدد ۱۰ ساله پروانه برداشت به یک معدن که به >>حد قانونی و بافت مسکونی روستا تعدی کرده، ظلمی نابخشودنی در حق مردمان این منطقه است.

>>خیمه خاک بر >>پیکره بی جان >>جوبن

«>>کاییر انصاری» عضو شورای اسلامی روستای>> جوبن هم در ادامه گفت: در طول این سال‌ها که در این روستا مسئولیت دارم >>در مقابل مطالبات مردمی >>در خصوص چالش‌های معادن هیچ پاسخی ندارم بدهم.

به گفته وی، کارشناسان >>صمت برای تمدید دوباره برداشت معدن در >>جوبن، این منطقه را خالی از >>سکنه اعلام کردند و این در حالی است در همین محدوده فعالیت معدن بیش از ۲۰ خانوار ساکن هستند و باغات اهالی با معدن کمتر از ۲۰۰ متر فاصله دارد.

آنطور که عضو شورای اسلامی روستای >>جوبن گفته؛ برای صدور مجوز فعالیت معدنی در روستا، هیچ >>استعلامی از مسئولین محلی گرفته نمی‌شود.

انصاری با اشاره به گرد و خاک >>ناشی از فعالیت معدن در >>جوبن اضافه کرد: خاک بر >>پیکره بی جان >>جوبن خیمه انداخته و تمام باغات و درختان زیتون به >>دلیل خاک >>خوری در معرض نابودی هستند.

وی با اشاره به خطر نابودی روستای >>جوبن به واسطه فعالیت غیرمتعارف معادن افزود: استمرار روند برداشت معدن در >>جوبن، موجب خروج اهالی از روستا می‌شود که باید جلوی فعالیت این معدن گرفته شود.

>>ادامه فعالیت معدن موجب نابودی روستا می‌شود

«وحید کاظمی» یکی از اهالی >>جوبن هم با اشاره به فعالیت غیرمتعارف و غیرقانونی معادن در این روستا اظهار کرد: با شکایت اهالی در سال ۹۷، فعالیت معدن در >>جوبن به مدت ۶ سال >>متوقف شد >>اما در سال‌جاری دوباره فعالیت این معدن از سر گرفته شد.

وی با اشاره به تمدید ۱۰ ساله برداشت معدن در >>جوبن افزود: اهالی از >>بهره‌بردار برای برداشت غیرمتعارف معدن در روستا شکایت کردند ولی تاکنون نتیجه‌ای نگرفتند.

>>فعالیت معدن متوقف شود

این جوان >>جوبنی با اشاره چالش زیست‌محیطی >>ناشی از فعالیت معدن در این >>روستا اضافه کرد: تمدید ۱۰ ساله برداشت معدن در >>جوبن، بدون رعایت الزامات قانونی و مسائل زیست‌محیطی صورت گرفته است.

کاظمی با اشاره به اینکه ادامه فعالیت معدن موجب نابودی روستا می‌شود، گفت: طبق قانون فعالیت معدن با بافت مسکونی و >>باغی باید بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ متر باشد، >>اما فاصله این معدن به ۲۰۰ متر هم نمی‌رسد.

وی با بیان اینکه >>توقف برداشت معدن مطالبه اهالی >>جوبن است، افزود: تا تعیین تکلیف مسئله >>شکایات اهالی >>جوبن از معدن، >>انتظار می‌رود فعالیت معدن تا اطلاع ثانوی متوقف شود.

>>به بهانه اشتغال، >>جوبن را نابود نکنید

«جمال حسن‌پور» یکی از معتمدین >>جوبن هم که از مسئولان و شرایط موجود در روستا گله‌مند بود، می‌گوید: صدور پروانه فعالیت و برداشت معدن در روستا بدون توجه به منافع بومیان منطقه صورت می‌گیرد.

وی با انتقاد از تعدی معادن به دل روستا افزود: به بهانه اشتغال برای ۴ نفر قرار نیست یک روستا نابود شود!

این پیرمرد >>جوبنی با بیان اینکه نسبت به تمدید پروانه فعالیت معدن در این روستا >>تجدید نظر شود، گفت: در چنین شرایط اقتصادی و معیشتی نباید برای مردم به >>ویژه روستاییان نارضایتی ایجاد کنند.

حسن‌پور با بیان اینکه احترام به قانون یک تکلیف است، گفت: اگر مسئولان به داد ما نرسند ناچار هستیم خودمان اقدام کنیم.

>>جلوی حذف نام «>>جوبن» را بگیرید

در پایین >>دست نزدیکی همین معدن در لابلای سر و صدای ماشین‌آلات سنگین و گرد و خاک، صدای بازی بچه‌ها هم از داخل حیاط مدرسه می‌رسید، بچه‌هایی که با هزار امید و آرزو در کلاس درس حاضر می‌شوند تا در آینده نزدیک برای روستایشان منشأ اثر باشند، البته اگر تا آن زمان روستایی به نام «>>جوبن» وجود داشته باشد.

این‌طور که دستگاه آلات برداشت معادن از چپ و راست >>جوبن، >>تیغه به خاک و دل این روستا می‌زنند، تا سال‌های نه چندان دور دیگر نامی از «>>جوبن» باقی نخواهند ماند.

>>انتظار می‌رود مسئولان و متولیان امر در کنار توجه به منافع بهره‌بردار معدنی، به مطالبات، حقوق و حق حیات روستاییان و بومیان منطقه نیز توجه کنند و تا دیر >>نشده اقدام عاجلی برای توقف فعالیت و برداشت معدن در >>جوبن صورت دهند.

2 ماه پیش

دسته‌بندی‌ها